Nema joj ravne! Waldorfska salata s nezaboravnim okusom

Waldorfska salata

Waldorf ili waldorfska salata jedna je od najupečatljivijih salata koje postoje.

Zašto?

Zato jer su ljudi diljem svijeta ludi za njom. Vrlo je ukusna, primamljiva izgledom, a istovremeno jednostavna i brza za izradu.

Navodno se ova salata tijekom 19. stoljeća posluživala eliti na raznim privatnim i VIP zabavama. Originalni recept za ovu salatu sadržavao je jabuke, celer i majonezu (1). Naš recept je nešto modernija verzija originala.

U nastavku možete pronaći sve potrebne sastojke i postupak izrade ove nezaboravne waldorfske salate.

 

Recept za waldorf salatu

Izrada prema ovom receptu nije komplicirana, a sastojci se lako nabavljaju.

Ukupno vrijeme koje treba za izradu salate je od 20 do 30 minuta.

Količine sastojaka dovoljne su za dva serviranja /  dvije osobe.


Ovo su potrebni sastojci:

  • 250 grama celerovog korijena
  • 125 grama jabuka (preporučujemo neke kiselkastije sorte)
  • 80 grama svježeg crvenog grožđa
  • 50 grama očišćenog oraha

 

Sastojci za dresing:

  • 2 – 3 žlice soka limuna
  • 1 žličica ulja oraha
  • 80 mL vrhnja (kiselo)
  • Sol, papar i šećer prema ukusu

 

Postupak izrade salate:

Korak 1) Prvo sve sastojke te dobro isperite u čistoj vodi i osušite.

Korak 2) Uzmite celer i naribajte ga ili narežite na nešto krupnije veličine od rezanaca. Isto učinite i sa oguljenim jabukama. Naribani celer i jabuke stavite u čistu posudu te ih prelijte sa žlicom svježe cijeđenog limunovog soka.

Korak 3) Bobice grožđa narežite po pola, zatim sitno nasjeckajte orah. Malo možete odvojiti i staviti na kraju na salatu kada bude gotova.

Korak 4) Pomiješajte naribani celer, jabuke, grožđe i orahe u jednoj dovoljno velikoj posudi.

Korak 5) Uzmite manju zdjelu za izradu preljeva (dresinga). Stavite vrhnje, zatim ulje oraha i žlicu cijeđenog soka limuna. Dodajte sol, papar i malo šećera prema ukusu. Sve dobro promiješajte.

Korak 6) Prelijte dresing preko salate, lagano promiješajte, kušajte i dodatno začinite prema vlastitom ukusu.

Korak 7) Ukrasite prema želji s bobicama grožđa i orahom.

 

Dodatni savjeti

Iako je ovo temeljni recept za waldorfsku salatu to ne znači da vi trebate slijediti ta pravila ili sastojke kod izrade svoje verzije salate. Možete orahe zamijeniti s nekim drugim orašastim plodovima, ili ih maknuti ako vam ne odgovaraju.

Ulje oraha možete uvijek zamijeniti maslinovim uljem. Možete dodati luk pa čak i češnjak ako vam to odgovara ili ju osnažiti dodavanjem piletine.

Moderne verzije ove salate često uz piletinu uključuju pureće meso ili razno sušeno voće (1).


I na kraju

Waldorf ili waldorfska salata popularnost je stekla još u 19. stoljeću, a i danas je obožavana u mnogim država diljem svijeta.

Ustvari ona vam može poslužiti kao odličan temelj za razne ideje i vlastite kreacije prema osobnim preferencijama po pitanju ukusa te izgleda.

Ako ste najveći obožavatelj salata i ne možete zamisliti dan bez njih onda škicnite sve recepte za salate koje smo do sada objavili.

Uživajte i u slast!