Kada vam ponestane ideja, a zaželite se određenih izvornih okusa Mediterana od je salata od lignji odabir s kojim ne možete pogriješiti.
Lignje su vjerojatno najčešći odabir petkom kada ne znamo što bismo riblje jeli. Ako ih obožavate koliko i mi onda su lignje na salatu nešto što biste trebali probati. Čisto da razbijete rutinu standarde pripreme lignji na žaru ili prženih lignji sa krumpirićima i tartarom.
Salata je vrlo jednostavna za napraviti i ne trebate potrošiti puno vremena za izradu.
I da, nećete vjerovati, ali ova salata od lignji ne sadrži krumpir. A dodatno, dobra je stvar što ju možete kombinirati sa kozicama, hobotnicom, tjesteninom i jasno krumpirom ako baš ne možete bez njega.
Ove naše lignje na salatu mogu biti predjelo, ali i glavno jelo. Jedno je sigurno, neće vam nikada dosaditi!
Recept za salatu od lignji
Ovaj recept je vrlo jednostavan za napraviti, a sastojci su lako nabavljivi.
Ukupno vrijeme potrebnu za pripremu salate sa lignjama je od 25 do 30 minuta.
Sastojci su dovoljni za dvije osobe.
Potrebni su ovi sastojci:
- 250 grama lignji (svježe)
- Dvije svježe rajčice
- Jedna glavica luka
- Nekoliko listova zelene salate
- 5-10 crnih maslina za ukras
- Maslinovo ulje
Sastojci za preljev:
- Jedna žličica sitno sjeckanog češnjaka
- Jedna žličica gorušice
- Četiri žlice domaćeg maslinovog ulja
- Sok od jednog cijeđenog limuna
- Sol i papar prema vlastitom ukusu
Postupak izrade salate:
- Sastojke isperite i posušite. Lignje narežite prema želji, možete na kolutiće. Krakove slobodno ostavite nešto dulje. U tavu za prženje dodajte maslinovo ulje i dobro zagrijte. Dodajte lignje, pržite ih uz povremeno miješanje od 4 do 6 minuta, ovisno o potrebi, odnosno veličini narezanih komada lignje. Kada su gotove možete ih maknuti sa štednjaka.
- Za preljev uzmite čistu posudu i u nju stavite sve sastojke (češnjak, gorušicu, sok cijeđenog limuna, maslinovo ulje) te lagano promiješajte. Začinite prema vašem ukusu i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne.
- Kada je preljev gotov prelijte ga preko liganja. Rajčicu i luk narežite, rajčicu možete na nešto krupnije komade, a luk na kolutiće ili isto sitnije kockice, sve ovisi kako vi preferirate.
- Na čisti tanjur stavite nekoliko listova zelene salate. Na to stavite lignje s preljevom, rajčicu, luk i crne masline. Uz to, možete dodati i komadić limuna, te prema želji svježi peršin ili bosiljak.
I na kraju
Ova salata od liganja je zaista vrlo jednostavna, a vremenski se brzo može napraviti. Dobra je za razbijanje rutine onih standardnih i uobičajenih načina kako konzumiramo lignje.
Ako želite dodatnu svježinu ili ako vam smeta češnjak onda ga možete zamijeniti s đumbirom. Ukoliko vam je pak dosta lignji onda umjesto njih možete pokušati s npr. kozicama ili hobotnicom.
Vrlo lako, vrlo brzo, a vrlo ukusno! Želite li ipak nešto svježije svakako bacite pogled na našu ukusnu salatu od krastavaca.
Dobar vam tek!