Ukusna salata od lignji koja vam nikad neće dosaditi!

salata od lignji

Kada vam ponestane ideja, a zaželite se određenih izvornih okusa Mediterana od je salata od lignji odabir s kojim ne možete pogriješiti.

Lignje su vjerojatno najčešći odabir petkom kada ne znamo što bismo riblje jeli. Ako ih obožavate koliko i mi onda su lignje na salatu nešto što biste trebali probati. Čisto da razbijete rutinu standarde pripreme lignji na žaru ili prženih lignji sa krumpirićima i tartarom.

Salata je vrlo jednostavna za napraviti i ne trebate potrošiti puno vremena za izradu.

I da, nećete vjerovati, ali ova salata od lignji ne sadrži krumpir. A dodatno, dobra je stvar što ju možete kombinirati sa kozicama, hobotnicom, tjesteninom i jasno krumpirom ako baš ne možete bez njega.

Ove naše lignje na salatu mogu biti predjelo, ali i glavno jelo. Jedno je sigurno, neće vam nikada dosaditi!

 

Recept za salatu od lignji

Ovaj recept je vrlo jednostavan za napraviti, a sastojci su lako nabavljivi.

Ukupno vrijeme potrebnu za pripremu salate sa lignjama je od 25 do 30 minuta.

Sastojci su dovoljni za dvije osobe.


Potrebni su ovi sastojci:

  • 250 grama lignji (svježe)
  • Dvije svježe rajčice
  • Jedna glavica luka
  • Nekoliko listova zelene salate
  • 5-10 crnih maslina za ukras
  • Maslinovo ulje

 

Sastojci za preljev:

  • Jedna žličica sitno sjeckanog češnjaka
  • Jedna žličica gorušice
  • Četiri žlice domaćeg maslinovog ulja
  • Sok od jednog cijeđenog limuna
  • Sol i papar prema vlastitom ukusu

 

Postupak izrade salate:

  1. Sastojke isperite i posušite. Lignje narežite prema želji, možete na kolutiće. Krakove slobodno ostavite nešto dulje. U tavu za prženje dodajte maslinovo ulje i dobro zagrijte. Dodajte lignje, pržite ih uz povremeno miješanje od 4 do 6 minuta, ovisno o potrebi, odnosno veličini narezanih komada lignje. Kada su gotove možete ih maknuti sa štednjaka.
  2. Za preljev uzmite čistu posudu i u nju stavite sve sastojke (češnjak, gorušicu, sok cijeđenog limuna, maslinovo ulje) te lagano promiješajte. Začinite prema vašem ukusu i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne.
  3. Kada je preljev gotov prelijte ga preko liganja. Rajčicu i luk narežite, rajčicu možete na nešto krupnije komade, a luk na kolutiće ili isto sitnije kockice, sve ovisi kako vi preferirate.
  4. Na čisti tanjur stavite nekoliko listova zelene salate. Na to stavite lignje s preljevom, rajčicu,  luk i crne masline. Uz to, možete dodati i komadić limuna, te prema želji svježi peršin ili bosiljak.

I na kraju

Ova salata od liganja je zaista vrlo jednostavna, a vremenski se brzo može napraviti. Dobra je za razbijanje rutine onih standardnih i uobičajenih načina kako konzumiramo lignje.

Ako želite dodatnu svježinu ili ako vam smeta češnjak onda ga možete zamijeniti s đumbirom. Ukoliko vam je pak dosta lignji onda umjesto njih možete pokušati s npr. kozicama ili hobotnicom.

Vrlo lako, vrlo brzo, a vrlo ukusno! Želite li ipak nešto svježije svakako bacite pogled na našu ukusnu salatu od krastavaca.

Dobar vam tek!