Bistra juha od dagnji – ukusno, toplo i jednostavno!

juha od dagnji

Često možemo čuti „ danas mi se baš jede juha“ ili „danas mi se jede nešto na žlicu“. Pa ako vam je danas takav dan onda se na pravom mjestu jer imamo odličan recept za ukusnu juhu od dagnji.

Odlična, krepka, jednostavna za napraviti, a ukusom zadovoljava i najprofinjenija nepca.

Juha je zaista odlična, lagana i osvježavajuća, a super je i to što otvara razne mogućnosti kombiniranja.

 

Recept za juhu sa dagnjama

Recept je vrlo jednostavan za napraviti. Nabrojani sastojci i količine su dovoljne za dvije osobe, odnosno dva obroka.

Ukupno vrijeme pripreme je od 30 do 40 minuta.


Potrebni su sljedeći sastojci:

 • 12 – 16 svježih dagnji (u ljušturama)
 • 250 grama različitog povrća (mi smo koristili smrznuti mix povrća i dodatno malo domaće mrkve)
 • jedan veći krumpir
 • dvije ljutike
 • 100 ml bijelog vina
 • dvije žlice peršina (nasjeckanog)
 • sol i papar prema vašem ukusu

 

Procedura za izradu:

 1. Sve namirnice prema potrebi prvo isperite i posušite. Ljutiku i krumpir treba narezati na tanke kockaste komadiće, ovisno i kakvih je oblika ostalo smrznuto povrće.
 2. U dovoljno veliku posudu stavi se narezani krumpir, ljutika i smrznuto povrće. Doda se vino, sol papar i 250 ml vode. To se promiješa i pokrije sve dok ne zakipi. Kada zakipi onda se vatra na štednjaku smanji i kuha od 14 do 20 minuta uz povremeno miješanje. Provjeravajte često kakvo je povrće, ono treba omekšati, ali nikako biti premekano ili raspadati se.
 3. Ako već niste dagnje očistite i stavite u posudu u kojoj je prethodno ugrijana voda do vrenja. Dagnje treba kuhati nekoliko minuta, odnosno do otvaranja ljuštura. One kod kojih se ljušture nisu otvorile trebate baciti.
 4. Dagnje izvadite iz kipuće vode te stavite u posudu s povrćem i dodatno kuhate otprilike od 3 do 6 minuta. Začinite sa soli i paprom prema ukusu i za kraj još ubacite i sitno narezan svježi peršin.
 5. Juha je gotova i preporučamo da se posluži tako topla.

 

Dodatni savjeti:

Što se povrća tiče uvijek preporučujemo da koristite svježe domaće povrće kada god je to moguće. Naravno, to često nije tako, kao u našem slučaju, pa onda koristite mix smrznutog povrća. Kod ove juhe možete samo kombinirati povrće koje vam odgovara ukusom i izgledom. Mi smo dodali još malo domaće mrkve narezane na nešto veće komade.

Ako niste obožavatelj peršina, možete i bez njega, ili možete koristiti neko drugo zeleno bilje kao npr. bosiljak kojeg također obožavamo.

Običnu vodu možete zamijeniti već gotovom čistom juhom ili u nju ubaciti kocku za juhu.

 

I na kraju

Na kraju vam možemo još samo poželjeti dobar tek! Nadamo se da ćete uživati u vašoj juhi od dagnji.

Ovaj recept je samo smjernica što i kako možete, to ne znači da ne trebati sami isprobavati ukuse i razne druge kombinacije koje vama i / ili vašim bližnjima odgovaraju više.

Juha može biti fantastično toplo predjelo, ali ako ju poslužite sa domaćim pecivom može biti i samostalan obrok. Stoga nemojte propustiti provjeriti i naš recept za domaću pileću juhu.