Ova krem juha od mrkve (s dodatkom đumbira) je idealna za sve prilike

juha od mrkve

Juhe su uvijek dobar i osvježavajući obrok. Ovisno o sastavu one su najčešće toplo predjelo, ali isto tako često i zaseban obrok. Kako god bilo, krem juha od mrkve jedna je od najzdravijih i najukusnijih juha uopće.

Zahvaljujući sjajnom okusu, mrkvu obožavaju i stari i mladi. Postoji li uopće netko tko ne voli mrkvu??

Nadamo se da ćete uživati u izradi ovog recepta te u konzumaciji ove ukusne juhe. Naravno, uvijek potičemo da pokušate kombinirati recepte, pa tako možete u recept za krem juhu od mrkve dodati i krumpir, celer, cvjetaču, grašak, batat, pa čak i naranču!

Što smo mi koristili provjerite u nastavku.

 

Recept za krem juhu od mrkve

Recept za ovu juhu je vrlo jednostavan, dakle može ga napraviti gotovo svatko. Sastojci su dovoljni za dva obroka, odnosno dvije osobe. Ukupno vrijeme potrebno za pripremu je od 30 do 40 minuta.


Potrebni su sljedeći sastojci:

  • četiri – pet komada domaće mrkve srednjih veličina
  • jedna srednja glavica luka
  • jedna žlica domaćeg maslinovog ulja
  • pet grama đumbira (koji je nariban ili sitno nasjeckan)
  • 250 ml povrtnog temeljca (može i pileći)
  • 250 ml svježe vode
  • Jedna žličica peršina (sitno nasjeckani)
  • sol i papar prema ukusu

 

Postupak kod izrade juhe:

  1. Povrće koje koristite trebate oprati i posušiti. Mrkve trebate očistiti, oguliti te narezati na sitne komadiće. Isto tako i luk očistite, ogulite i sitno narežite.
  2. Uzmite posudu prigodne veličine, stavite u nju maslinovo ulje te zagrijte. Zatim u nju dodajte prethodno pripremljene luk i mrkvu. To posolite i miješajte na srednje laganoj vatri sve dok luk ne promijeni boju odnosno bude proziran.
  3. Sada u to dodajte vodu i temeljac od povrća. Ako imate pileći temeljac možete naravno i njega koristiti. Nakon toga dodajete i prethodno naribani ili sitno nasjeckani đumbir te pričekajte da smjesa zakipi. Kada smjesa zakipi trebate smanjiti vatru i staviti poklopac na posudu.
  4. Smjesa se kuha najviše do 20 minuta, ali u pravilu ovisno o veličini narezanog povrća trebalo bi biti gotovo i ranije, možda već i nakon 12 minuta. Zato svako malo povjeravajte stanje čisto da se ne prekuha ili da vam sva tekućina ne iskipi.
  5. Tekućinu začinite solju i paprom prema ukusu. Kada je gotovo smjesu izmiksajte sa štapnim mikserom.
  6. I juha je spremna za serviranje. Za kraj možete ukrasiti sa peršinom, bosiljkom ili korijanderom. Sve ovisi što imate i što vama najbolje odgovara.

 

Dodatni savjeti:

Ono što je nama uvijek bitno da je barem glavni sastojak iz domaćeg uzgoja ili od provjerenih proizvođača. Samo tako ćete imati kvalitetnu namirnicu, odnosno ukusnu i zdravu juhu.

Već smo spomenuli da umjesto povrtnog temeljca možete koristiti pileći temeljac ili kocku za juhu.

Ako vam juha bude previše gusta možete uvijek dodati malo svježe vode. I napomena za sve ljubitelje češnjaka, nema straha jer možete dodati i češnjak u ovu juhu.


I na kraju

Juhe su uvijek dobar i ukusan odabir, a neovisno o godišnjem dobu. One na griju tijekom zime, ali i djeluju osvježavajuće i lagano tijekom toplijih mjeseci.

Uz nju uvijek možete dodati možda i domaći prepečeni kruh ili tost, ako se odlučite za nju kao zaseban obrok.

Kako god bilo ne možete pogriješiti jer mrkva je odlična namirnica kada ju konzumirate u juhi, u kolačima od mrkve ili salatama od mrkve.

Dobar vam tek!