Početna Prehrana Recepti Juhe Najukusnija krem juha od brokule (s celerom i mrkvom)
Juhe

Najukusnija krem juha od brokule (s celerom i mrkvom)

Podijeli
juha od brokule
Podijeli

Otkrijte čari krem juhe od brokule, jednog od meni osobno najboljih i najukusnijih jela koje možete dodati u svoju prehranu.

Ovaj recept ne samo da je bogat okusom, već je i pun hranjivih sastojaka koji će zadovoljiti vaše potrebe za zdravom prehranom.

S pravom kombinacijom brokule, mrkve i celera, ovaj recept je savršen balans okusa i zdravlja.

Provjerite zašto je ovo jedna od najukusnijih i najpopularnijih krem juha!

 

Recept za jednostavnu krem juhu od brokule s celerom i mrkvom

priprema juhe

Ovaj recept i način pripreme je vrlo jednostavan i brz za napraviti. Sve sastojke možemo vrlo lako pribaviti i oni nisu preskupe namirnice.

Sastojci su dovoljni za tri obroka, odnosno za tri osobe, a sveukupno vrijeme pripreme je maksimalno do 40 minuta.


Za ovu krem juhu potrebni su ovi sastojci:

  • 150 grama brokule
  • 100 grama celera
  • 100 grama mrkve
  • 400 ml temeljca od povrća ili pilećeg temeljca
  • 400 ml svježe vode
  • žlica kvalitetnog maslinovog ulja
  • sol i papar ili drugi začini prema vlastitom ukusu

 

Postupak pripreme krem juhe od brokule:

  1. Svo povrće potrebno je dobro isprati i posušiti. Zatim brokulu, celer i mrkvu narežemo na komade podjednake veličine. Mi preferiramo na kockice sličnih veličina.
  2. Uzmite posudu prigodne veličine, stavite na štednjak, u nju stavite maslinovo ulje. Kada se zagrije stavite u nju prethodno narezane brokulu, mrkvu i celer. Njih lagano posolite i popaprite i pržite uz lagano miješanje.
  3. Nakon nekoliko minuta u tu posudu dodajete temeljac (povrtni ili pileći) te svježu vodu. To sve zajedno kuhate dok povrće ne omekša. Kada povrće dovoljno omekša uzmete štapni mikser te sve zajedno smiksate dok ne dobijete kremastu teksturu.
  4. Ukoliko procijenite da je u posudi i dalje previše tekućine, tada možete dio ukloniti prije nego što krenete s miksanjem, pa kasnije dodati ako bude potrebno. Isto tako, ako uočite da će smjesa biti pre gusta možete dodati još malo vode da se razrijedi.
  5. Prema vlastitoj želji možete dodatno ukrasiti dodajući zeleno bilje, malo vrhnja ili lagano prženu slaninu.

💡 Savjeti stečeni kroz vlastito iskustvo

Pokušajte koristiti što više domaćeg povrća ili povrće od provjerenih proizvođača. S obzirom da je to glavni sastojak juhe onda je vrlo bitno da on bude što kvalitetniji.

Ako nemate povrtni temeljac možete koristiti i pileći, ako nemate ni njega možete iskoristiti kocke za juhu.

Ova juha je zamišljena kao toplo predjelo pogodno kao prethodnica za razne vrste glavnih jela. No, ukoliko se odlučite na ovu ukusnu i zdravu juhu kao zaseban obrok, onda ju možete obogatiti lagano poprženim kockicama domaćih pogačica ili kruha.

O tome više u nastavku.


1. Prilozi za obogaćivanje okusa:

  • Hrskavi krutoni: Napravite domaće krutone od starog kruha, začinjene s malo češnjaka i maslinovog ulja, pečene do zlatno-smeđe boje.
  • Pržene sjemenke: Posipajte vrh juhe s mješavinom prženih sjemenki bundeve i suncokreta za dodatnu teksturu i hranjive vrijednosti.
  • Svježi začini: Dodajte svježe nasjeckani peršin ili vlasac za svježinu i boju.
  • Parmezanovi listići: Tanko narezani parmezan dodaje bogatstvo i dubinu okusa juhi.

 

2. Vino za potpuni gurmanski doživljaj:

  • Bijelo vino: Izaberite svježe i voćno bijelo vino poput Sauvignon Blanca ili Pinot Grigio koje će se odlično sljubiti s blagim okusima juhe.
  • Lagano crveno vino: Ako preferirate crveno vino, odaberite lagane sorte poput Pinot Noira koji neće preplaviti okus juhe.

 

3. Dodaci za pretvaranje juhe u glavno jelo:

  • Pečena piletina: Poslužite s komadićima pečene piletine za dodatne proteine i zasitni obrok.
  • Riblji fileti: Lagano pečeni ili kuhani fileti bijele ribe mogu biti elegantan i zdrav dodatak vašoj juhi.
  • Vegetarijanske opcije: Dodajte kuhane leće za vegetarijansku varijantu koja je jednako hranjiva i ukusna.

 

4. Završni dodiri za impresioniranje gostiju:

  • Kap vrhnja: Malo vrhnja na vrhu svake porcije dodaje kremoznost i vizualni kontrast.
  • Jestivo cvijeće: Za posebne prigode, ukrasite juhu s nekoliko cvjetova jestivog cvijeća kao što su tratinčice ili neveni.
  • Ulje s okusom: Kapljica tartufnog ulja ili ulja od pečenog češnjaka može transformirati juhu u pravo kulinarsko remek-djelo.

 

Ukusno i zdravo

Znate li koliko je ukusna brokula, a uz to i zdrava namirnica? Ako ju konzumirate često, ali biste željeli probati na malo drugačiji način onda je ova krem juha od brokule logičan i vrlo ukusan izbor.

Naravno, postoje osobe kojima ona ne odgovara, ali zato je ovaj recept odličan jer on kombinira brokulu s mrkvom i celerom, pa ako nekome ne odgovara okus čiste brokule onda je ovo možda idealan kompromis.

S druge strane obožavatelji brokule mogu povećati količinu brokule, a smanjiti količine mrkve i celera.

Recept dozvoljava raznu kombinatoriku, odnosno neke sastojke može izbaciti, a druge ubaciti. Pa tako možete kao dodatni sastojak staviti recimo krumpir, karfiola, cvjetače, tikvice…itd.

Juhe se uglavnom poslužuju kao toplo predjelo, ali uz određene dodatke vrlo lako postaju i samostalan obrok. One se mogu konzumirati tijekom cijele godine, a isto tako mogu biti dobar obrok za ručak ili večeru.

Ostaje vam samo još pripremiti ovu slasnu juhu, začiniti prema vlastitom ukusu, dekorirati prema želji i na kraju poslužiti vašim gostima.

 

I na kraju

Na kraju možemo samo potvrditi kako je ova juha lagana, osvježavajuća, jednostavna za izradu, a pogodna za sva godišnja doba.

I brokula i mrkva i celer su jako dobre, zdrave i kvalitetne namirnice koje nisu visokokalorične, pa mogu biti dio gotovo svih vrsta prehrambenih planova.

Zanima vas još sličnih recepata?

U tom slučaju obavezno provjerite nezaboravnu krem juhu od bundeve.

Eto, ne preostaje vam ništa drugo nego da iskušate svoje umijeće kuhanja i probate ovu ukusnu krem juhu od brokule s dodatnog celera i mrkve.

Dobar tek!

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Tanjur zdravlja: Proljetna krem juha od šparoga (najbolji recept!)

Zasigurno ste barem jednom čuli za dobrobiti šparoge. Naše mame i bake...

Jedinstvena krem juha od gljiva (brzo, ukusno, jednostavan recept!)

Zašto je ovo jedinstvena krem juha od gljiva? Što ju odvaja od...

Pileća juha – Bistra, domaća i zdrava! (jednostavan recept)

Došlo je vrijeme za majku kraljicu svih juha… Ovo je najpopularnija juha...

Ova krem juha od bundeve se ne zaboravlja!

Neki kažu da su juhe opet in, a mi bismo ipak rekli...