Najukusnija krem juha od brokule (s celerom i mrkvom)

juha od brokule

Znate li koliko je ukusna brokula, a uz to i zdrava namirnica? Ako ju konzumirate često, ali biste željeli probati na malo drugačiji način onda je krem juha od brokule logičan i vrlo ukusan izbor.

Naravno, postoje osobe kojima ona ne odgovara, ali zato je ovaj recept odličan jer on kombinira brokulu s mrkvom i celerom, pa ako nekome ne odgovara okus čiste brokule onda je ovo možda idealan kompromis.

S druge strane obožavatelji brokule mogu povećati količinu brokule, a smanjiti količine mrkve i celera.

Recept dozvoljava raznu kombinatoriku, odnosno neke sastojke može izbaciti, a druge ubaciti. Pa tako možete kao dodatni sastojak staviti recimo krumpir, karfiola, cvjetače, tikvice…itd.

Juhe se uglavnom poslužuju kao toplo predjelo, ali uz određene dodatke vrlo lako postaju i samostalan obrok. One se mogu konzumirati tijekom cijele godine, a isto tako mogu biti dobar obrok za ručak ili večeru.

Ostaje vam samo još pripremiti ovu slasnu juhu, začiniti prema vlastitom ukusu, dekorirati prema želji i na kraju poslužiti vašim gostima.

Provjerite zašto je ovo jedna od najukusnijih i najpopularnijih krem juha!

 

Recept za jednostavnu krem juhu od brokule s celerom i mrkvom

Ovaj recept i način pripreme je vrlo jednostavan i brz za napraviti. Sve sastojke možemo vrlo lako pribaviti i oni nisu preskupe namirnice.

Sastojci su dovoljni za tri obroka, odnosno za tri osobe, a sveukupno vrijeme pripreme je maksimalno do 40 minuta.


Za ovu krem juhu potrebni su ovi sastojci:

  • 150 grama brokule
  • 100 grama celera
  • 100 grama mrkve
  • 400 ml temeljca od povrća ili pilećeg temeljca
  • 400 ml svježe vode
  • žlica kvalitetnog maslinovog ulja
  • sol i papar ili drugi začini prema vlastitom ukusu

 

Postupak pripreme krem juhe od brokule:

  1. Svo povrće potrebno je dobro isprati i posušiti. Zatim brokulu, celer i mrkvu narežemo na komade podjednake veličine. Mi preferiramo na kockice sličnih veličina.
  2. Uzmite posudu prigodne veličine, stavite na štednjak, u nju stavite maslinovo ulje. Kada se zagrije stavite u nju prethodno narezane brokulu, mrkvu i celer. Njih lagano posolite i popaprite i pržite uz lagano miješanje.
  3. Nakon nekoliko minuta u tu posudu dodajete temeljac (povrtni ili pileći) te svježu vodu. To sve zajedno kuhate dok povrće ne omekša. Kada povrće dovoljno omekša uzmete štapni mikser te sve zajedno smiksate dok ne dobijete kremastu teksturu.
  4. Ukoliko procijenite da je u posudi i dalje previše tekućine, tada možete dio ukloniti prije nego što krenete s miksanjem, pa kasnije dodati ako bude potrebno. Isto tako, ako uočite da će smjesa biti pre gusta možete dodati još malo vode da se razrijedi.
  5. Prema vlastitoj želji možete dodatno ukrasiti dodajući zeleno bilje, malo vrhnja ili lagano prženu slaninu.

 

Dodatni savjeti kod izrade:

Pokušajte koristiti što više domaćeg povrća ili povrće od provjerenih proizvođača. S obzirom da je to glavni sastojak juhe onda je vrlo bitno da on bude što kvalitetniji.

Ako nemate povrtni temeljac možete koristiti i pileći, ako nemate ni njega možete iskoristiti kocke za juhu.

Ova juha je zamišljena kao toplo predjelo pogodno kao prethodnica za razne vrste glavnih jela. No, ukoliko se odlučite na ovu ukusnu i zdravu juhu kao zaseban obrok, onda ju možete obogatiti lagano poprženim kockicama domaćih pogačica ili kruha.


I na kraju

Na kraju možemo samom zaključiti kako je ova juha lagana, osvježavajuća, jednostavna za izradu, a pogodna za sva godišnja doba.

I brokula i mrkva i celer su jako dobre, zdrave i kvalitetne namirnice koje nisu visokokalorične, pa mogu biti dio gotovo svih vrsta prehrambenih planova.

Zanima vas još sličnih recepata? U tom slučaju obavezno provjerite nezaboravnu krem juhu od bundeve.

Eto, ne preostaje vam ništa drugo nego da iskušate svoje umijeće kuhanja i probate ovu ukusnu krem juhu od brokule s dodatnog celera i mrkve.

Dobar tek!