Ovaj jednostavan recept za talijansku salatu s kvalitetnom tjesteninom vrlo je popularan izbor i to posebno u toplim mjesecima kada imamo dostupne svježe sastojke.
Salata se jednostavno i brzo izrađuje. Ono što mi preferiramo i gotovo uvijek u svim jelima preporučujemo jest korištenje što više namirnica iz vlastitog ili provjerenog uzgoja.
Tako ćemo imati zaista zdrave i kvalitetne obroke sa što manje štetnih sastojaka u smislu pesticida, fungicida i sl.
Postoji više različitih inačica ove talijanske salate, a nama je ovaj jedan od najdražih jer je jednostavan, brzo se može napraviti, i sastojci su dostupni te povoljni.
Recept za talijansku salatu sa tjesteninom
Recept je jednostavan za izradu i nije potrebno prijašnje iskustvo.
Vrijeme koje je potrebno za pripremu, odnosno izradu je od 15 do 20 minuta.
Navedene količine planirane su za dvije osobe / dvije porcije.
Potrebni su slijedeći sastojci:
- 200 – 250 grama tjestenine (po mogućnosti domaće)
- 80 grama mozzarele
- 8 malih rajčica (mini)
- 50 grama crnih maslina
- Pola limuna
- Pola češnja češnjaka
- Malo origana
- Domaće maslinovo ulje
- Sol i papar prema ukusu
- Peršin ili bosiljak za dekoraciju
Postupak izrade ove ukusne salate:
Korak 1) Uzmite dovoljno veliku posudu, nalijte u nju vode, posolite. Stavite u nju tjesteninu, zatim malo domaćeg maslinov0g ulja te pola češnja češnjaka. Provjerite na pakovanju koliko se treba kuhati tjestenina.
Korak 2) Kada je tjestenina dovoljno kuhana, što možete provjeravati i tijekom kuhanja, maknete ju sa štednjaka, zatim isperite i procijedite.
Korak 3) Narežite mozzarelu na kocke podjednake veličine. Mini rajčice narežite na pola, a iz masline maknite koštice ako nemate već odkoštene.
Korak 4) Sve sastojke stavite u jednu posudu, lagano promiješajte i dodajte još cijeđeni limun, malo origana, soli i papra prema ukusu. Zatim opet promiješajte.
Korak 5) Dekorirajte s bosiljkom ili peršinom, a prije posluživanja svakako lagano rashladite.
Dodatni savjeti
Salata može biti odlična ideja za predjelo.
Međutim nije loš izbor i kao prilog nekom glavnom jelu npr. janjećim kotletima. Isto tako, u toplijim mjesecima često jedemo manje, pa uz određene dodatke talijanska salata s tjesteninom može biti i zasebno jelo.
Možete u nju dodati piletinu, tunu, plodove mora, jaja i / ili ju poslužiti s prepečenim domaćim lepinjama.
I zaključak na kraju
Ova ukusna talijanska salata preporuča se servirati malo rashlađena, a iako se preferira kao prilog ona može biti i zaseban obrok u nekim specifičnim situacijama kada želimo pojesti nešto lagano.
Namirnice su lako dobavljive, neke od njih možete uzgajati i u vlastitom vrtu. Ako ga nemate onda sastojke tražite od provjerenih uzgajivača koji imaju kvalitetne i zdrave namirnice.
Salate su vrlo svestrane, pa tako i ova, zato je moguće kombinirate različite namirnice i sastojke prema mašti te ukusu.
Kako god bilo nadamo se da ćete uživati u izradi i konzumaciji kao što smo i mi!
Ostavi komentar