Talijanska salata (jednostavno, brzo, s tjesteninom!)

talijanska salata s tjesteninom

Ovaj jednostavan recept za talijansku salatu s kvalitetnom tjesteninom vrlo je popularan izbor i to posebno u toplim mjesecima kada imamo dostupne svježe sastojke.

Salata se jednostavno i brzo izrađuje. Ono što mi preferiramo i gotovo uvijek u svim jelima preporučujemo jest korištenje što više namirnica iz vlastitog ili provjerenog uzgoja.

Tako ćemo imati zaista zdrave i kvalitetne obroke sa što manje štetnih sastojaka u smislu pesticida, fungicida i sl.

Postoji više različitih inačica ove talijanske salate, a nama je ovaj jedan od najdražih jer je jednostavan, brzo se može napraviti, i sastojci su dostupni te povoljni.

 

Recept za talijansku salatu sa tjesteninom

Recept je jednostavan za izradu i nije potrebno prijašnje iskustvo.

Vrijeme koje je potrebno za pripremu, odnosno izradu je od 15 do 20 minuta.

Navedene količine planirane su za dvije osobe / dvije porcije.


Potrebni su slijedeći sastojci:

  • 200 – 250 grama tjestenine (po mogućnosti domaće)
  • 80 grama mozzarele
  • 8 malih rajčica (mini)
  • 50 grama crnih maslina
  • Pola limuna
  • Pola češnja češnjaka
  • Malo origana
  • Domaće maslinovo ulje
  • Sol i papar prema ukusu
  • Peršin ili bosiljak za dekoraciju

 

Postupak izrade ove ukusne salate:

Korak 1) Uzmite dovoljno veliku posudu, nalijte u nju vode, posolite. Stavite u nju tjesteninu, zatim malo domaćeg maslinov0g ulja te pola češnja češnjaka. Provjerite na pakovanju koliko se treba kuhati tjestenina.

Korak 2) Kada je tjestenina dovoljno kuhana, što možete provjeravati i tijekom kuhanja, maknete ju sa štednjaka, zatim isperite i procijedite.

Korak 3) Narežite mozzarelu na kocke podjednake veličine. Mini rajčice narežite na pola, a iz masline maknite koštice ako nemate već odkoštene.

Korak 4) Sve sastojke stavite u jednu posudu, lagano promiješajte i dodajte još cijeđeni limun, malo origana, soli i papra prema ukusu. Zatim opet promiješajte.

Korak 5) Dekorirajte s bosiljkom ili peršinom, a prije posluživanja svakako lagano rashladite.

 

Dodatni savjeti

Salata može biti odlična ideja za predjelo.

Međutim nije loš izbor i kao prilog nekom glavnom jelu npr. janjećim kotletima. Isto tako, u toplijim mjesecima često jedemo manje, pa uz određene dodatke talijanska salata s tjesteninom može biti i zasebno jelo.

Možete u nju dodati piletinu, tunu, plodove mora, jaja i / ili ju poslužiti s prepečenim domaćim lepinjama.


I zaključak na kraju

Ova ukusna talijanska salata preporuča se servirati malo rashlađena, a iako se preferira kao prilog ona može biti i zaseban obrok u nekim specifičnim situacijama kada želimo pojesti nešto lagano.

Namirnice su lako dobavljive, neke od njih možete uzgajati i u vlastitom vrtu. Ako ga nemate onda sastojke tražite od provjerenih uzgajivača koji imaju kvalitetne i zdrave namirnice.

Salate su vrlo svestrane, pa tako i ova, zato je moguće kombinirate različite namirnice i sastojke prema mašti te ukusu.

Kako god bilo nadamo se da ćete uživati u izradi i konzumaciji kao što smo i mi!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.