Ljetno vrijeme obično je rezervirano za odmor na moru i u debelom hladu. Pa tko u vrijeme godišnjih odmora ima vremena za neka komplicirana i dugotrajna jela?!
Ako ni ne pomišljate na veću potrošnju energije na pripremu jela ili nemate vremena za gubljenje, onda je ova ljetna salata sa povrćem odličan izbor upravo za vas!
Izrada i priprema ovakvog obroka je vrlo jednostavna, a namirnice su uglavnom već dostupne u hladnjaku i špajzama.
Recept za ljetnu salatu od povrća
Izrazito jednostavno jelo za izradu, nije potrebno nikakvo predznanje.
Namirnice ćete vrlo lako nabaviti posebno u ljetno i pred ljetno vrijeme.
Nama je navedena količina namirnica bila dovoljna za dvije osobe. Naravno, to može ovisiti je li vam ovo zaseban obrok ili kao prilog glavnom jelu.
Potrebni sastojci:
- 4 srednje velika paradajza
- 2 srednje velike paprike
- 2 srednje velika svježa krastavca (ili jedan veći)
- Pola glavice svježeg bijelog luka
- Sol (ili drugi začini prema izboru)
Postupak:
Korak 1) Prvo sve namirnice pripremite, dobro operite i posušite čistom krpom ili ubrusom.
Korak 2) Narežite paradajz na veličinu, ploškice kako vama odgovara. Stavite odmah na dno posude i malo ih posolite.
Korak 3) Narežite paprike prema veličini kako vam najviše odgovara. Uzmite bijeli luk i također narežite na manje komadiće. Na kraju ogulite krastavac i narežite na tanke kolutiće.
Korak 4) Posolite pripremljene namirnice i po vrhu te stavite u hladnjak na minimalno 10 minuta kako bi se rashladile.
Korak 5) Izvadite salatu i spremna je za konzumaciju.
Dodatni savjeti
Volimo i preferiramo namirnice iz vlastitog vrta / uzgoja. Ako ih nemate onda od provjerenih uzgajivača gdje znate da se ne koriste štetne tvari kao npr. pesticidi.
U našem slučaju sve namirnice su bile iz vlastitog vrta, svježe i spremne za konzumaciju!
Također, mi smo ovu salatu konzumirali kao samostalan obrok uz koji smo lagano prepekli nekoliko manjih tosteva. Taj daj je bio vruć i doslovno nismo ništa radili cijeli dan i nije bilo potrebe za konzumacijom veće količine hrane odnosno kalorija za ručak.
Salata se može poslužiti kao predjelo, kao prilog glavnom jelu ili, kao u našem slučaju, poseban obrok.
I jasno, dekorirajte prema želji. Nama se ovako svidjelo, a i željeli smo što prije uživati u jelu.
Na kraju
Salate bilježe velik porast u popularnosti, što zbog toga jer su zdrav obrok i niskokalorični izvor mnogih vitamina i minerala, ali i zbog sezone vrućina koje nam onemogućavaju razne fizičke aktivnosti, pa nema ni potrebe za unosom velikog broja kalorija.
Želite li još odličnih ideja i savjeta onda bacite pogled na salatu od matovilca ili ukusnu salatu od artičoke.
Za što god se odlučili po pitanju salata jednostavno ne možete pogriješiti!
Ostavi komentar