Salate su sve popularnije, osobito kako se bliže topliji mjeseci u godini. Prednosti ove salate su što može biti vrlo ukusno i lagano predjelo, može biti dodatak skoro bilo kojem glavnom jelu, a uz određene modifikacije može lako postati i samostalan obrok.
Osnovni sastojci ove turske salate su jednostavno dobavljivi, ukusni i zdravi. Naravno, u ovo moderno doba zdravi sastojci koji se odskaču cijenom su uvijek privlačan odabir.
Pa je tako mrkva odličan izvor vitamina A, a uz to 100 grama svježe mrkve ima samo 41 kaloriju. Jogurt pak ima svoje dobrobiti za zdravlje, a jedna je da može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Provjerite u nastavku koji su vam još sastojci potrebni za tursku salatu i na koji način ju možete pripremiti.
Recept za tursku salatu
Naš recept jednostavan je izradu, sastojci su lako dobavljivi i nakon jedne izrade moći ćete dalje i bez recepta.
Ukupno vrijeme koje će biti potrebno za pripremu sastojaka i kreiranje salate je od 30 do 40 minuta.
Sastojci koje ćemo nabrojati dostatni su za dvije osobe (dva obroka).
Potrebni sastojci su:
- 250 grama jogurta
- 250 grama mrkve
- 1 – 2 žlice domaćeg maslinovog ulja
- 1 sitno nasjeckan češanj domaćeg češnjaka
- 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna
- Peršina ili bosiljka prema želji
- Sol i papar prema ukusu
Postupak izrade salate:
Korak 1) Sve sastojke prvo pripremite tako da ih isperete u vodi i posušite.
Korak 2) Uzmite mrkvu, ogulite ju i naribajte na nešto krupnije komadiće.
Korak 3) Uzmite tavicu za pečenje, stavite u nju maslinovo ulje, te zagrijte. Stavite u nju naribanu mrkvu i popržite ju dok ne omekša. Trebalo bi biti dovoljno do 5 minuta. Kada je omekšala ugasite štednjak i maknite tavu da se mrkva rashladi.
Korak 4) Ako je jogurt pregust onda ga prvo procijedite kroz gazu ili filtar za kavu.
Korak 5) Kada se mrkva rashladila stavite ju u čistu posudu i dodajte jogurt. Začinite prema ukusu sa soli i paprom te malo limunova soka. Dodajte češnjak te lagano promiješajte.
Korak 6) Salatu rashladite u hladnjaku, te prije serviranja dodajte malo peršina ili bosiljka za ukras.
Dodatni savjeti
Ova turska salata bit će najukusnija i najzdravija ako imate vlastite domaće proizvode ili proizvode od provjerenih proizvođača.
Jogurt miješajte s mrkvom tek kada se ona u potpunosti rashladi.
Salatu dobro rashladite i prije posluživanja, nemojte posluživati toplu.
Ako želite da bude samostalan obrok možete joj dodati i domače zapečene lepinje.
Ovu salatu uvijek možete obogatiti novim sastojcima kao npr. patliđan, bulgur, grah, ili čak s medom za slatkoću ili pak ribanim lješnjacima za posebnu aromu. Neki umjesto jogurta preferiraju kefir. Želite li ipak nešto slađe ona provjerite i recept za naš ukusan kolač od mrkve.
I za kraj
Turska salata je odličan izbor za sve mjesece, nije nužno čekati ljeto. Glavni sastojci u receptu su mrkva i jogurt, a ta oba sastojka su dobra za zdravlje jer mogu smanjiti rizik za srčane bolesti. Kako je mrkva krcata vitaminom A ona se često preporučuje pušačima.
Ako ste kao i mi romantične duše koje nemaju puno vremena za pripremu zdravih večera za dvoje, onda pokušajte spremiti ovako nešto. Ukusno, zdravo i ugodno očima i nepcu.
Dobar vam tek!
Ostavite feedback: Je li vam ovaj sadržaj bio koristan?