Neodoljiva salata od avokada (i rajčice) za sve prilike!

salata od avokada

Salate su nezaobilazni dio svakog obroka. Bilo da obrok radimo kod kuće ili da naručujemo u restoranu uvijek se pitamo koju salatu ćemo jesti.

Jedan od ne toliko čestih izbora je i salata od avokada. Nažalost ona možda nije popularna kao neke druge salate, ali ima svoje vjerne konzumente.

Oni kojima odgovara ukus avokada i koji žele kroz salatu unositi kvalitetne namirnice upravo često posežu za ovom salatom. Salata je ukusna, zdrava, osvježavajuća i može biti odličan dodatak svim vrstama obroka odnosno jela.

Pored toga avokado je ustvari zdrava namirnica koja iako ima 160 kalorija na 100 grama vas sigurno neće udebljati ako je dio normalne i zdravo balansirane prehrane.

Većinu masti u avokadu čini oleinska kiselina koju se povezuje sa smanjenjem raznih upala (1,2). Ima i dobre količine antioksidansa uključujući i one dobre za zdravlje očiju (3).

 

Recept za salatu od avokada

Ovaj recept koji smo vam ponudili vrlo je lagan za izradu i pripremu. Svi sastojci su vrlo lako dobavljivi.

Cjelokupno vrijeme potrebnu za pripremu je od 10 do 15 minuta.

Sastojci su dovoljni za dvije porcije, odnosno dva obroka.


Potrebni sastojci su:

  • 2 avokada (cca 300-350 grama očišćeni, narežite ih na kocke)
  • 300 grama cherry rajčica (narežite ih na pola)
  • 1 srednji svježi krastavac (narežite na oblike prema želji)
  • 100 grama kukuruza
  • 1 čili paprika (po želji ako vam odgovara ljuće)

 

Sastojci za dresing:

  • Sviježe cijeđeni sok od jednog limuna
  • Domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Mljeveni kim
  • Sol i papar prema ukusu

 

Postupak izrade salate:

Korak 1) Sve sastojke dobro operite, posušite i pripremite, odnosno narežite.

Korak 2) Uzmite manju čistu posudu i u nju dodajte maslinovo ulje, svježe cijeđeni limunov sok i kim te začinite solju i paprom prema ukusu.

Korak 3) Kada završite dresing uzmite dovoljno veliku zdjelu za pripremu salate.

Korak 4) U tu posudu stavite prethodno pripremljeni avokado, zatim rajčice, krastavac i kukuruz.

Korak 5) Sastojke prelijte s pripremljenim dresingom te stavite kratko u hladnjak.

Korak 6) Izvadite iz hladnjaka i odmah poslužite. Avokado nakon nekog vremena može potamniti pa svakako servirajte što prije.

 

Dodatni savjeti

Kada god je to moguće pokušajte uvijek koristiti domaće sastojke, odnosno od provjerivih proizvođača. Ako vam određeni sastojak ne odgovara okusom i / ili izgledom možete ih izostaviti i zamijeniti s drugima.

Želite li ovu salatu iskoristiti kao zaseban obrok onda joj možete dodati npr. tunu, račiće, piletinu, feta sir ili kuhana jaja. Isto tako možete probati i sa slanutkom, mangom, lukom, grahom ili domaćim paradajzom umjesto rajčice.


I za kraj

Ako volite avokado i često je dio vaše prehrane, onda s vremenom vjerojatno poželite promijeniti način na koji čete ga unositi. Zato ova salata od avokada može biti jedan od novih načina.

Dobra stvar je što postoje slični, a opet dovoljno različiti načini kako salatu možete prilagoditi ili nadograditi da u potpunosti odgovara vašim prehrambenim planovima i preferencijama.

Iskušajte i ovaj recept, modificirajte i nadograđujte ga te stvarajte vaše vlastite salate i jela.

Ako ste osoba koja jednostavno obožava sve vrste salata onda provjerite i ostale recepte za salate na našem portalu.

U slast vam!