Ova salata od artičoke popularna je u ljetno vrijeme (s razlogom!)

salata s artičokama

Salata od artičoke naročito je popularna u ljetno vrijeme kada su nam artičoke dostupne.

Artičoke ljudi ili obožavaju ili ne vole, imamo osjećaj kao da nema neke sredine kada su u pitanju ukusi. Ako ste vi i vaši bližnji ipak na strani obožavatelja onda ćete uživati i u ovom receptu.

Za ovu salatu treba nešto više truda, ali on se na kraju uvijek isplati.

Provjerite u nastavku koji sastojci su vam potrebni, odnosno recept i postupak izrade salate.

 

Recept za salatu od artičoka

Recept nije prezahtjevan, ali nije ni najlakši kada su u pitanju salate.

Prosječno vrijeme koje ćete utrošiti na recept je od 35 do 45 min.

Predložene količine dostatne su za dvije osobe / dva obroka.


Potrebni su ovi sastojci:

  • 3 veće artičoke (po mogućnosti domaće)
  • 100 grama dimljene šunke (narezane na kocke)
  • 100 grama rikule
  • 100 grama kuhanog graha
  • 1 manji češanj češnjaka (nasjeckati)
  • 1 veća narezana rajčica (paradajz)
  • Začini (majčina dušica i ružmarin nasjeckani)
  • 1 – 2 žlice cijeđenog limunovog soka
  • 2 – 3 žlice maslinovog ulja
  • Malo kvalitetnog bijelog vina
  • Sol i papar prema ukusu
  • Peršin ili bosiljak za dekoraciju

 

Postupak izrade:

Korak 1) Pripremite sastojke, operite i očistite potrebno. Artičokama trebate prvo odrezati krajeve peteljki, zatim odrežite vrhove listova. Zatim se prepolovi po sredini, vadi se vlaknasta sredina koja treba narezati. Naravno prethodno očistiti od niti.

Korak 2) Uzmite tavu za pečenje, stavite maslinovo ulje i pirjajte artičoke od 4 do 7 minuta nakon čega dodajte nasjeckani češnjak. Nakon minutu dodajte i cca 30 mL kvalitetnog bijelog vina i pirjajte još 5 – 7 minuta, ako je potrebno možete dodati i malo vode.

Korak 3) Sada još dodajte narezanu dimljenu šunku i nasjeckane začine i kratko sve popirjajte. Maknite sve sa štednjaka.

Korak 4) Sada u ohlađene sastojke dodajte prethodno kuhani grah, rikulu, narezani paradajz. Sve začinite limunovim sokom, soli, paprom, maslinovim uljem te promiješajte. Na kraju ukrasite bosiljkom ili peršinom.

Korak 5) Prije nego poslužite salatu dodatno rashladite.


Zaključak za kraj

Salata od artičoka dodatno je obogaćena sastojcima kako bi bila ukusna, svježa i sočna. Ako vam je ponestalo ideja za brze ljetne, a zdrave, obroke onda ovo može biti odličan izbor.

Artičoka nije česta namirnica koju viđamo na našim tanjurima, ali svi nutricionistički stručnjaci preporučuju raznoliku prehranu, pa je ovo dobra kombinacija kako možemo dodati i artičoku u naša jela.

Jasno, ovo vam može poslužiti samo kao ideja, vi uvijek možete sami dodati ili maknuti namirnice koje želite.

Uživajte i dobar tek!