Koliko dugo se kuha grah kako bi ispao savršeno?

kuhani grah

Vjerojatno mnogi od nas izbjegavaju kuhati grah jer postupak samog kuhanja traje predugo.

Međutim, realno gledajući s naš stvarni posao s kuhanjem graha traje svega nekoliko minuta. Najbitnije je unaprijed isplanirati vrijeme te rad potreban za namakanje graha i sam proces kuhanja.

Neko pravilo je da 2 šalice nekuhanog graha može biti oko 6 šalica kuhanog graha.

Važno je znati kako postoje dva koraka za kuhanje graha , a to su namakanje i kuhanje. Isto tako ovisi za što ćete koristiti kuhani grah. Ako ga stavljate u varivo onda ga ne kuhajte do kraja, nego njegovo kuhanje dovršite u samom varivu.

 

Namakanje graha

Namakanje graha omogućuje da osušeni grah upije vodu. U protivnom nakon konzumacije naš organizam nije u mogućnosti probaviti ogluisaharide (neprobavljive sećere) i zbog toga može doći do nadutosti. Namakanjem graha ti se spojevi rastvore pa je njihov udio manji.

Inače, kada se grah natopi on se može udvostručiti u svojoj veličini.

Prije nego što umočite grah u vodu svakako proberite grah i maknite svaki smežurani i lošiji grah koji nađete. Nakon toga grah dobro isperite.

Nakon toga možete namočiti grah i to na jedan od ovih načina.

  1. U veliki lonac dodajte vodu, otprilike 10 velikih šalica vode za svaki kilogram suhog graha, i naravno grah. Voda bi trebala biti 2-3 cm iznad graha. Nakon toga zagrijte vodu do vrenja i kuhajte otprilike dvije do tri minute. Ugasite vatru, poklopite lonac i ostavite grah da se namače do četiri sata. Ovo je poželjna metoda namakanja jer skraćuje vrijeme pripreme i kuhanja graha te pomaže u otapanju tvari koje uzrokuju plinove i nadutost.
  2. Ovo je najbrža metoda za namakanje. U veliki lonac dodajte 6 velikih šalica vode za svaki kilogram suhog graha. Pazite da voda bude od 2 do 3 cm iznad graha. Zatim zagrijte do vrenja i kuhajte dvije do tri minute. Ugasite vatru, poklopite lonac i namačite najmanje sat vremena.
  3. Tradicionalna metoda uključuje namakanje preko noći. Ovo je ujedno i najjednostavniji način. Naime, potrebno je suhi grah staviti u lonac i dodati cca 10 velikih šalica vode za svaki kilogram graha tako da voda bude 2 cm iznad graha. Lonac se pokrije i ostavi kroz noć.
  4. Bez namakanja. Ako ne želite namakati grah onda je kod kuhanja potrebno dodati nekoliko sati u vrijeme potrebno na kuhanje. Takav grah nakon kuhanja može biti suh iznutra i manje ukusan.

Neovisno koju metodu koristite nakon namakanja grah je potrebno ocijediti i isprati hladnom vodom.

 

Kuhanje graha (za varivo, za salatu i sl.)

Kuhanje graha čini ga jestivim i probavljivim, a možete ga koristiti u svojim omiljenim receptima ili ohladiti ga i pohraniti u hladnjak pa čak i zamrznuti grah ako ga ipak želite jesti nekom drugom prilikom.

Postupak

Grah stavite u veliki lonac s vodom koja ga prekriva barem 2 cm. Kada voda zavrije smanjite jačinu vatre i lagano kuhajte dok grah ne omekša. Većina vrsta graha skuhat će se za od 45 minuta pa do 2 sata.

Grah svakako provjerite nakon 40-60 minuta kuhanja, isprobajte okus i zgnječite grah kako biste vidjeli tvrdoću i teksturu. Dobra ideja je provjeriti na više zrna graha. Povremeno je dobro i provjeravati treba li dodati još vode te promiješati grah.

Ako svoj grah namjeravate koristiti u varivu, onda je najbolje je da ga prvo malo skuhate, a zatim ga dovršite u samom varivu.

Ukoliko ga nećete koristiti odmah onda ga ohladite zajedno s tekućinom u kojoj se kuhao.  Zatim grah s tekućinom stavite u hermetički zatvorene posude i tako ga pohranite u frižider ili zamrzivač.

Čak i ako odmah koristite grah, sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao jer može dobra kao temelj za izradu umaka.

Evo i određenih približnih vremena kuhanja graha prema vrsti:

  • Crni grah: 60-90 minuta
  • Bijeli grah: 45-60 minuta
  • Mornarski grah: 90-120 minuta
  • Pinto grah: 90-120 minuta

 

Koliko dugo kuhati grah u ekspres loncu?

Grah stavite lonac i grah prelijte s vodom tako da bude 2-3 cm vode iznad graha. Zatvorite ekspres lonac i kuhajte grah od 15 do 30 minuta, ovisno o vrsti. Nemojte pretjerati je prekuhani grah može biti premekan i kašast.

 

Koliko dugo može stajati kuhani grah?

Ovako kuhani grah može se čuvati do tjedan dana u hladnjaku. Ako ga zamrznete onda ga je najbolje iskoristiti u roku od 5 mjeseci. Svakako pripazite da zamrznite kuhani grah u roku od maksimalno četiri dana nakon kuhanja.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.