Početna Prehrana Koliko dugo se kuha grah kako bi ispao savršeno?
Prehrana

Koliko dugo se kuha grah kako bi ispao savršeno?

Podijeli
kuhani grah
Podijeli

Vjerojatno mnogi od nas izbjegavaju kuhati grah jer postupak samog kuhanja traje predugo.

Međutim, realno gledajući s naš stvarni posao s kuhanjem graha traje svega nekoliko minuta. Najbitnije je unaprijed isplanirati vrijeme te rad potreban za namakanje graha i sam proces kuhanja.

Neko pravilo je da 2 šalice nekuhanog graha može biti oko 6 šalica kuhanog graha.

Važno je znati kako postoje dva koraka za kuhanje graha , a to su namakanje i kuhanje. Isto tako ovisi za što ćete koristiti kuhani grah. Ako ga stavljate u varivo onda ga ne kuhajte do kraja, nego njegovo kuhanje dovršite u samom varivu.

 

Namakanje graha

Namakanje graha omogućuje da osušeni grah upije vodu. U protivnom nakon konzumacije naš organizam nije u mogućnosti probaviti ogluisaharide (neprobavljive sećere) i zbog toga može doći do nadutosti. Namakanjem graha ti se spojevi rastvore pa je njihov udio manji.

Inače, kada se grah natopi on se može udvostručiti u svojoj veličini.

Prije nego što umočite grah u vodu svakako proberite grah i maknite svaki smežurani i lošiji grah koji nađete. Nakon toga grah dobro isperite.

Nakon toga možete namočiti grah i to na jedan od ovih načina.

  1. U veliki lonac dodajte vodu, otprilike 10 velikih šalica vode za svaki kilogram suhog graha, i naravno grah. Voda bi trebala biti 2-3 cm iznad graha. Nakon toga zagrijte vodu do vrenja i kuhajte otprilike dvije do tri minute. Ugasite vatru, poklopite lonac i ostavite grah da se namače do četiri sata. Ovo je poželjna metoda namakanja jer skraćuje vrijeme pripreme i kuhanja graha te pomaže u otapanju tvari koje uzrokuju plinove i nadutost.
  2. Ovo je najbrža metoda za namakanje. U veliki lonac dodajte 6 velikih šalica vode za svaki kilogram suhog graha. Pazite da voda bude od 2 do 3 cm iznad graha. Zatim zagrijte do vrenja i kuhajte dvije do tri minute. Ugasite vatru, poklopite lonac i namačite najmanje sat vremena.
  3. Tradicionalna metoda uključuje namakanje preko noći. Ovo je ujedno i najjednostavniji način. Naime, potrebno je suhi grah staviti u lonac i dodati cca 10 velikih šalica vode za svaki kilogram graha tako da voda bude 2 cm iznad graha. Lonac se pokrije i ostavi kroz noć.
  4. Bez namakanja. Ako ne želite namakati grah onda je kod kuhanja potrebno dodati nekoliko sati u vrijeme potrebno na kuhanje. Takav grah nakon kuhanja može biti suh iznutra i manje ukusan.

Neovisno koju metodu koristite nakon namakanja grah je potrebno ocijediti i isprati hladnom vodom.

 

Kuhanje graha (za varivo, za salatu i sl.)

Kuhanje graha čini ga jestivim i probavljivim, a možete ga koristiti u svojim omiljenim receptima ili ohladiti ga i pohraniti u hladnjak pa čak i zamrznuti grah ako ga ipak želite jesti nekom drugom prilikom.

Postupak

Grah stavite u veliki lonac s vodom koja ga prekriva barem 2 cm. Kada voda zavrije smanjite jačinu vatre i lagano kuhajte dok grah ne omekša. Većina vrsta graha skuhat će se za od 45 minuta pa do 2 sata.

Grah svakako provjerite nakon 40-60 minuta kuhanja, isprobajte okus i zgnječite grah kako biste vidjeli tvrdoću i teksturu. Dobra ideja je provjeriti na više zrna graha. Povremeno je dobro i provjeravati treba li dodati još vode te promiješati grah.

Ako svoj grah namjeravate koristiti u varivu, onda je najbolje je da ga prvo malo skuhate, a zatim ga dovršite u samom varivu.

Ukoliko ga nećete koristiti odmah onda ga ohladite zajedno s tekućinom u kojoj se kuhao.  Zatim grah s tekućinom stavite u hermetički zatvorene posude i tako ga pohranite u frižider ili zamrzivač.

Čak i ako odmah koristite grah, sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao jer može dobra kao temelj za izradu umaka.

Evo i određenih približnih vremena kuhanja graha prema vrsti:

  • Crni grah: 60-90 minuta
  • Bijeli grah: 45-60 minuta
  • Mornarski grah: 90-120 minuta
  • Pinto grah: 90-120 minuta

 

Koliko dugo kuhati grah u ekspres loncu?

Grah stavite lonac i grah prelijte s vodom tako da bude 2-3 cm vode iznad graha. Zatvorite ekspres lonac i kuhajte grah od 15 do 30 minuta, ovisno o vrsti. Nemojte pretjerati je prekuhani grah može biti premekan i kašast.

 

Koliko dugo može stajati kuhani grah?

Ovako kuhani grah može se čuvati do tjedan dana u hladnjaku. Ako ga zamrznete onda ga je najbolje iskoristiti u roku od 5 mjeseci. Svakako pripazite da zamrznite kuhani grah u roku od maksimalno četiri dana nakon kuhanja.

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Koliko kalorija ima losos?

Losos je jedno od najpoznatijih riba, posebno po svom specifičnom okusu, nježnoj...

Koliko kalorija imaju mlinci?

Kada razmišljam o tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, onda mi na pamet često padnu...

Kraljica ribe: evo zašto srdela zasluženo nosi tu titulu

Srdela se često naziva “kraljicom ribe” zbog niza razloga koji uključuju njenu...

Znamo zašto se kruh mrvi i kako to spriječiti

Kruh je jedan od najosnovnijih i najomiljenijih prehrambenih proizvoda u svijetu, a...

Evo zašto se kvari kiseli kupus

Kiseli kupus može se pokvariti zbog neadekvatne higijene, pogrešne temperature, izlaganja zraku,...

Jednostavni vodič: što kuhati za puno ljudi?

U susret organizaciji većih okupljanja, bilo da se radi o obiteljskim proslavama,...

Slatko vrhnje i vrhnje za šlag: je li isto i znate li koja je razlika?

Kada je Auguste Escoffier, otac moderne francuske kuhinje, rekao: “Dobar kuhar je...

Koji dio teletine je najbolji za pečenje? Evo što savjetuju iskusne domaćice

Ako ste početnik u kuhinji, priprema teletine će vam se vjerojatno činiti...