Šampon protiv opadanja kose – evo što sve morate znati!

šampon za kosu

Opadanje kose je češće nego što vjerojatno mislite i može pogoditi svaku osobu.

Prema doktoru Schweigeru iz New York-a, uzroci ispadanja kose su različiti, pa tako mogu biti povezani s hormonima, sa stresom, s problemom peruti. (1) No to nije sve, određeni lijekovi, nedostatak vitamina, poremećaji u radu štitnjače i razni autoimuni poremećaji također mogu uzrokovati gubitak kose.

Postoje šamponi koji se izdaju na liječnički recept i koji najčešće djeluju tako da na hormone povezane s gubitkom kose na testosteron i dihidrotestosteron (DHT).

Šamponi protiv ispadanja kose bez recepta obično sadrže aminokiseline i antioksidanse koji osiguravaju potrebne komponente dobre za obnovu i rast kose.

Preporuka je koristiti šampone s antioksidansima poput vitamina E i ginsenga, aminokiselina i vitamina B koji pomažu protiv opadanja kose, odnosno potiču rast. Valja pak izbjegavati šampone s parabenima, sulfatima ili mirisima koji mogu iritirati kosu.

Rast i obnova kose je dugotrajan proces, pa tako dr. Greenfield preporučuje isprobavanje proizvod a barem dva do četiri mjeseca prije nego što biste mogli ustvrditi je li on zaista učinkovit. (1)

Snimajte fotografije stanja prije i poslije kako biste bolje uočili promjene koje mogu biti postupne i teško uočljive.

 

Koji su ključni sastojci šampona protiv gubitka kose?

Ovdje ćemo navesti neke od ključnih sastojaka koje treba uzimati u obzir prilikom kupovine šampona protiv opadanja kose.

 

Saw palmetto i beta sitosterol

Svakako je poželjno da šampon ima barem jedan sastojak koji utječe na redukciju dihidrotestosterona (DHT), poput saw palmetta i beta sitosterola.

Jedno malo istraživanje pokazalo je kako je kombinacija saw palmetta i beta sitosterola smanjila gubitak kose kod 60% muškaraca s androgenom alopecijom u usporedbi s placebom.(2)

Još jedno istraživanje prikazalo je malo povećanje u broja vlasi kose kod otprilike polovice muškaraca koji su bili tretirani losionom za kosu sa saw palmettom. (3) Međutim, važno je istaknuti kako je ovaj losion sadržavao i neke druge aktivne sastojke.

 

Ketokonazol

Sastojci poput ketokonazola, također mogu biti važni. Naime, istraživanja su pokazala da ketakonazol utječe na različite vrste gljivica vlasišta te također potiče rast kose.

Jedno istraživanje na 15 osoba s alopecijom otkrilo je da bi ketokonazol mogao poboljšati ponovni rast kose. (4)

 

Ostali kvalitetni sastojci

Šamponi koji sadrže sastojke kvalitetne za našu kosu poput biotina, vitamina A, vitamin B, niacina i cinka pružaju dodatne poticaje za rast kose. Kako postoje određene sugestije da kofein promiče rast kose, brojni proizvođači ga uključuju kao sastojak.

Činjenica je kako svaki proizvod može drugačije utjecati na pH ravnotežu našeg vlasišta. Zbog toga će većina imati koristi od šampona koji sadrže arganovo ulje, ulje jojobe, aloe veru..

Kako biste saznali detalje predlažemo da provjerite naš članak o najboljem šamponu za rast kose.

 

Koje sastojke treba izbjegavati?

Gotovo svi preporučuju izbjegavanje šampona koji su puni sulfata. Naime sulfati mogu utjecati na isušivanje kose te uzrokovati lom i još veće opadanje. Ustvari sve što sadrži parabene, sulfate i mirise može izazvati razne nuspojave te iritaciju našeg vlasišta. Dakle svakako pokušajte koristiti šampone ili regeneratore koji nemaju parabena i sulfata.

Osobne koje imaju prirodno kovrčavu kosu trebali bi izbjegavati šampone protiv prhuti koji mogu isušiti vlasište. Tako i osobe s ravnom kosom, prema mogućnosti, trebaju izbjegavati dodatno hidratizirane šampone.

 

Što trebate znati prije kupnje šampona protiv ispadanja kose?

 

Koji tip kose imate

Različite vrste šampona namijenjene su različitim vrstama kose. Naime, ukoliko imate masniji tip kose, onda je bolje koristiti šampon koji temeljito prodire i čisti tjeme te ne narušava prirodni pH vlasišta. Isto tako, za suhu kosu najbolji su hidratantni šamponi koji imaju vitamine, minerale i antioksidanse.

Koji sastojci su dobri

Prirodni i organski proizvodi uvijek su poželjni. Kemijski dodaci mogu agresivno utjecati na kosu i vlasište pa čak uzrokovati alergiju, iritaciju i svrbež. Šamponi koji imaju vitamine i antioksidanse najbolje djeluju na bilo koji tip kose. Prema mogućnosti svakako pokušajte izbjeći korištenje šampona koji sadrže sulfate, alkohol, parabene… Provjerili smo i koji su to proizvodi u vašoj kući dobri za kosu.

PH vašeg vlasišta

Do opadanja kose često dolazi i zbog suhog, iritirajućeg i perutavog tjemena. U tom slučaju poželjno je odabrati proizvod koji može uravnotežiti razinu pH vlasišta. Pa bi tako šampon s pH vrijednošću od 6,5 bio poželjan.

 

Za kraj

Što je robna marka bolja, velika je vjerojatnost kako je i kvaliteta proizvoda bolja. No valja paziti da se ne odlučite za marku koja koristi određene kemikalije koje pak mogu poremetiti prirodni sastav i kvalitetu vaše kose.

Dobro je birati brendove koji koriste prirodne sastojke jer nisu samo sigurniji već blaži i nježniji za kosu i vlasište.

U svakom slučaju prvi korak je razgovor s vašim liječnikom koji će vas najbolje uputiti i savjetovati za zdravlje kose i vlasišta.