Najbolji šampon za rast kose… što trebate znati? Analiza, opis, sastav..

Problemi s kosom, slabi rast odnosno prorijeđena kosa i/ili gubitak kose pojavljuju se i kod muškaraca i kod žena iz mnoštva različitih razloga. S obzirom na to da problemi s kosom mogu imati mnogo uzroka, vrsta šampona koja možda vama odgovara istovremeno neće odgovarati drugima.

No, prvo i osnovno važno je ustvrditi zašto postoje problemi s kosom. Kada imate problema sa lošim rastom ili gubitkom kose, najbolje je konzultirati se sa svojim liječnikom. Neki problemi rješivi su jedino doktorskom intervencijom.

S druge strane ne trebate paničariti jer gubitak kose je češći nego što mislite. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju zapravo je normalno izgubiti između čak 50 i 100 vlasi dnevno. (1)

Što se šampona tiče postoje oni čiji sastojci dokazano pomažu u poticanju rastu kose. Postoje i oni koji mogu povećati volumen postojećoj kosi.

Kako bismo znali koji šamponi su najbolji za rast kose proučili smo znanstvene činjenice te istraživanja, a sve da dođemo do sastojaka koji su najučinkovitiji po tom pitanju.

 

Koje sastojke u šamponu za rast kose trebate tražiti?

Prema mnogim različitim stručnjacima korisni sastojci šampona za rast kose uključuju:

  • Histidin
  • Cink
  • Kofein
  • Biotin
  • Pepermint
  • Arganovo ulje
  • Aloe vera
  • Ginseng

Neki šamponi također sadrže Minoksidil za koji istraživanja dokazuju da bi mogao biti učinkovit u borbi protiv ispadanja kose, ali uvijek je bolje koristiti šampon s prirodnim sastojcima, u skladu s mogućnostima.

Naša kosa sastoji od proteina, a nizak unos proteina korelira s rastom kose“, izjavljuje dr. Wesserbauer. (2)

On dodaje kako je izgledno da je unos životinjskih bjelančevina povezan s boljim rastom kose (međutim napominje da postoje namirnice koje su bogate željezom, pa meso nije nužno potrebno), no ipak ubacivanje mesa par puta tjedno može dati dodatne potrebne bjelančevine i željezo.

A željezo je jedan od najbitnijih vitamina za kvalitetan rast kose, no tu su još bitni i vitamini B12, B6, C, D i E.

 

Kako odabrati pravi šampon?

Stručnjaci savjetuju kako je uvijek dobra ideja potražiti proizvode koji potiču i pomažu u procesu rasta kose. Također biste trebali potražiti lokalne proizvode sa sastojcima koji mogu potaknuti i pomoći rast kose – na primjer, formule koje sadrže biotin, keratin (protein koji se prirodno nalazi u našem tijelu, a od velike važnosti je za zdravlje kože, kose i noktiju).

Bitno je i tražiti sastojke koji pomažu u inhibiranju proizvodnje dihidrotestosterona, hormona koji ima ulogu u gubitku kose. (3)

Uz već spomenute, važno je dodati i bučino ulje. Naime, istraživanje iz 2014. godine na čak 76 muškaraca s ćelavošću, pokazalo je porast prosječnog vlasišta za 40 posto i to nakon što su uzimali 400 miligrama bučinog ulja svaki dan tijekom 24 tjedna. (4)

Za kofein postoji vrlo malo istraživanja o tome može li potaknuti rast kose. Međutim, istraživanje iz 2014. g. pokazalo je kako kofein može spriječiti opadanje kose. (5)

Biotin je vrlo popularan u liječenju opadanja kose, ali njegova korisnost nije potvrđena kliničkim ispitivanjima, međutim istraživanje iz 2015. sugerira kako biotin može pomoći u ponovnom rastu kose i spriječiti opadanje postojeće kose. (6)

Prema jednom istraživanju, pepermint, osim što ima miris koji mnogi ljudi obožavaju, može biti učinkovit za poticanje rasta kose. (7)

Vrlo je važno napomenuti kako nema previše dokaza da šamponi u velikoj mjeri potiču rast kose. Čini se kako je cjelovit i sveobuhvatan pristup problemu rasta kose najbolje rješenje.

 

Postoji li prirodna pomoć za rast kose?

Masaža

Masiranje tjemena u svakom slučaju može pomoći u boljoj kvaliteti rasta kose i može se koristiti zajedno s uljima te maskama za kosu. Masaža stimulira vlasište i prema jednom istraživanju može poboljšati gustoću vlasišta. (8)

 

Kokosovo ulje

Prema jednom istraživanju kokosovo ulje sadrži masne kiseline koje prodiru unutar vlasišta i smanjuju gubitak proteina iz kose. (9) Iako valja provesti još dosta istraživanja može li kokosovo ulje utjecati na rast kose, međutim pokazalo se da svakako poboljšava zdravlje i sjaj kose.

 

Viviscal

Viviscal je prirodni supmement za rast kose koji, istraživanjem dokazano, potiče rast kose kod osoba s prorijeđenom kosom. (10)

 

Omega masne kiseline

Prema istraživanju konzumiranje omega masnih kiselina zajedno s antioksidansima pomaže poboljšati gustoću i promjer kose, a uz to smanjuju gubitak kose. (11)

 

Svježi sok od luka

Istraživanjem je dokazano kako sok od luka uspješno potiče rast kose i to kod osoba koje pate od Alopecia areate, neuobičajenog stanja opadanja kose. (12) Od nekoliko glavica luka iscijedite sok. Nanesite ga na tjeme i kosu te ostavite da djeluje cca 15 minuta. Zatim dobro našamponirajte i isperite kosu.

 

Geranium sibiricum ekstrakt

Geranium sibiricum L., koji pripada biljnoj obitelji Geraniaceae, raste u Kini, Japanu, Koreji, ali i nekim europskim zemljama. Istraživanje iz 2017. g. potvrdilo da je primjena GSE značajno potaknula rast kose. (13) Stoga provjerite ima li šampon ovaj sastojak.

 

Eterično ulje limuna

Prema istraživanju iz 2016. eterično ulje limuna može vam pomoći u održavanju zdravog vlasišta i potaknuti rast kose. (14) Iako je istraživanje bilo na zečevima, a ne na ljudima nemate što izgubiti ako pokušate. Nanesite vodom razrijeđeno eterično ulje na tjeme i kosu 15 minuta prije šamponiranja.

Za kraj valja dodati kako su Minoksidil i Finasterid jedini odobreni od američkog FDA za liječenje opadanja kose. Međutim, obje ove kemikalije mogu imati razne nuspojave. (13)

 

Zaključak

Rijetka kosa i/ili gubitak kose mogu biti uzrokovani mnoštvom problema, uključujući stres, starenje i raznim bolestima.

Postoje brojni aktivni sastojci koji mogu pomoći u problemima s kosom, pa tako i potaknuti rast kose. Prije nego se odlučite na kupovinu šampona za rast kose svakako provjerite koje sve sastojke ima, i koji vam mogu pomoći u poticanju rasta i obnove kose.

Pokušajte što češće birati proizvode s prirodnim sastojcima!

Stoga svakako pročitajte odličan članak o prirodnim proizvodima za kosu i zdravo vlasište koji su vam dostupni u vlastitoj kući.

Naravno, prvo i osnovno je obratiti se nadležnom liječniku za sve savjete, dijagnoze i preporuke.