Najbolji losioni i kreme za tijelo – sve što morate znati

krema za tijelo

Vjerojatno svi znate kako je koža zapravo najveći organ našeg tijela. Kada je zdrava njezini slojevi nas zaštićuju. Međutim, ukoliko koža nije zdrava onda njena sposobnost kože da bude učinkovita zaštita je znatno oslabljena.

Naime, i sami već znate važnost redovitog pranja ruku, a radite li to zaista redovito, onda također znate i za suhoću, svrbež i ljuskanje kože koju pranje raznim sredstvima može prouzročiti. E tu stupaju na scenu kreme i losioni.

Stoga smo željeli pojasniti sve što trebate znati o kremama i losionima koji su dobri za našu kožu.

U nastavku provjerite važne informacije i pronađite 4 najbolje kreme i losiona za vaše tijelo.

 

Kreme za tijelo i losioni za tijelo: koja je uopće razlika?

Svi znamo kako losioni i kreme za tijelo pomažu suhoj koži kako bi bila glatka i vlažna.,No, kada na tržištu postoji toliko raznih proizvoda pitanje je koji odabrati, koje su razlike, koja je najbolja za vaš tip kože, koja je najbolja općenito?

U smislu nekih definicija razlika u konačnici sve se svodi na viskoznost ili debljinu proizvoda, kaže doktor dermatologije. (1)

Naime, losioni su nešto lakši i tečniji jer sadrže više vode, a manje ulja. Kreme su deblje i nešto teže, s većim udjelom ulja, a manjim udjelom vode.

 

Što koristiti za suhu kožu?

U slučaju veće suhoće kože u pravilu su bolje kreme za tijelo. Naravno, ovisno o samoj razini suhoće različiti proizvodi se mogu koristiti i biti od pomoći.

Imali li gotovo normalnu kožu ili relativno blago suhu kožu, onda svakako možete koristiti losion. Ako pak imate srednje suhu kožu, onda možete koristiti kremu. Osobe s jako suhom kožom bi trebale koristiti maslace za tijelo, tvrdi dr. Jaliman. (2)

 

Kada treba pripaziti s korištenjem?

Jedan do slučajeva kada ne bi trebalo koristiti losione, kreme, mlijeka, ulja i maslace za tijelo je kada postoje vidljiva oštećenja na koži. Tada bi u savjetu s liječnikom prema potrebni trebalo  koristiti masti koje pomažu oštećenoj kožu u zacjeljivanju. (3)

Naime, losioni, kreme i maslaci sadrže određene konzervanse koji pak mogu izazvati alergijske i iritacijske reakcije posebno na oštećenoj i/ili upaljenoj koži.

Ono najvažnije, bitno je potražiti savjet dermatologa prije nego se odlučite na korištenje bilo kakvih preparata za vašu kožu!

 

Koje su najbolje kreme i losioni za tijelo?

Slijedom svega navedenoga pronašli smo četiri losiona i krema za tijelo s najboljim sastojcima i rezultatima prema testiranjima ili iskustvima korisnika.


La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M losion

Važna stvar prilikom odabira losiona u slučaju kada je vaša koža blago suha i osjetljiva jest odabrati nešto lagano, bez mirisa i nekomedogeno kako ne bi dodatno iritiralo i oštetilo osjetljivu kožu. Zato je ovaj proizvod odličan jer je formuliran je s niacinamidom, shea karite maslacem i glicerinom. Navedeni sastojci su dokazano odlični hidratori za glatku i zdravu kožu.

Cijene za 400mL ovog losiona kreću se od 145 kn do 188 kn.


Vaseline Intensive Care Advanced Repair losion

Ovaj losion bez mirisa hidratizirao je kožu za 60% čak više od šest sati u jednom testiranju. To je jedna od najviših razina hidratacije kod testiranja losiona koju su kemičari ikada vidjeli. Radi se o snažnom hidratantnom losionu koji ima odličnu teksturu jer se vrlo brzo upija i ne ostavlja kožu ljepljivom ili masnom.

Cijena Vaseline Intensive Care losiona je vrlo povoljna i kreće se od 19,50 kn do 26 kn.


Love Beauty and Planet Murumuru Butter & Rose Delicious Glow losion za tijelo

Prirodni maslac plodova palme murumuru i grandiozni miris ruže čine čuda i pretvaraju vašu kožu u glatku, čistu i hidratiziranu. Ključni sastojak ovog losiona je glicerin koji hidratizira tako što privlači vodu u kožu pa tako barijera vlage na koži ostaje zaštićena.

Cijena 400mL losiona kreće se od 49,90 kn do 65,25 kn.


CeraVe hidratantna krema za tijelo

Ova bezmirisna krema je puna hidratantnih sastojaka, poput ceramida, hijaluronske kiseline i glicerina, djelovat će odlično na suhu i najosjetljiviju kožu. Nije ni čudo što mnogi korisnici imaju pozitivna iskustva s ovom kremom.

Cijena CeraVe hidratantne kreme od 340 g je od 96 kn do 105 kn. Postoji pakiranje od 454 g koje smo pronašli za 129,90 kn.


Trikovi i savjeti za zdraviju kožu

Jedite zdravo

Iako je cijela industrija posvećena proizvodima koji čine vašu kožu kvalitetnom ipak je činjenica kako hidratantne kreme i losioni samo prodiru u kožu dok se pravo starenje razvija na staničnoj razini.

Stoga ono što jedete jednako je važno kao i bilo koji proizvod koji nanosite na vašu kožu. Prehrana poboljšava zdravlje kože iznutra, pa dobar ten počinje zdravom prehranom! Svakako provjerite naš članak o 8 namirnica za lijepu kožu.

 

Alkohol i pušenje

Smanjenje konzumacije alkohola moglo bi utjecati na smanjenje rizika od razvoja raka kože. Istraživanje iz 2017. g. otkrilo je kako je veći unos alkohola povezan s većim rizikom od razvoja karcinoma kože. (4)

Prema istraživanjima pušenje čini kožu lica i tijela starijom. (5,6) Naime, istraživanja su pokazala kako pušenje sužava krvne žile koje se nalaze u vanjskom sloju naše kože.

Tu utječe na smanjivanje protoka krvi te oduzima koži hranjive tvari i kisik, a što joj je potrebno kako bi bila zdrava.

 

Pazite na stres

Pa, znanstvenici su 2015. g. istražili i uočili poveznice stresa i kožnih problema. (7)

Oni su tako došli do zaključka kako studenti koji imaju velike razine stresa imaju i velike šanse imati određen kožne probleme, kao npr. svrbež, osip, suhu ili masnu kožu, pretjerano znojenje.

Ranije istraživanje iz 2007. g. pokazalo je da tinejdžeri s većom razinom stresa imaju  23 % veću vjerojatnost da će imati znatno većih problema s aknama. (8)

I podočnjaci su jedan od mogućih problema uzrokovanih stresom, ali ne očajavajte već provjerite kako se možete riješiti podočnjaka.

I naravno pazite da se dobro naspavate, jer loš i nekvalitetan san također može imati utjecaja na vašu kožu!

 

Za kraj

Imate li bilo kakvih konstantnih problema s kožom onda je vaš prvi izbor odlazak k liječniku i dermatologu.

Važno je otkriti pravi uzrok problema s kožom. Kreme, losioni, ulja, maslaci i ostalo može pomoći koži, ali neće otkriti i zaliječiti uzrok problema sa kožom.

Svejedno vjerujemo kako će vam informacije iz ovog članka biti od koristi prilikom vašeg odabira najboljeg proizvoda za njegu kože i tijela.