Početna Prehrana Recepti Kolači Veganske palačinke (najlakši i najbrži recept bez jaja)
Kolači

Veganske palačinke (najlakši i najbrži recept bez jaja)

Podijeli
veganske palačinke
Podijeli

Ovaj ukusan recept za veganske palačinke je odlična i brza ideja za kvalitetno jelo. One mogu biti ukusan i zdrav doručak, slasna večera, ali i dobar izbor za jelo bilo kada tijekom dana.

Prednost je što ove veganske palačinke nakon pečenja možete kombinirati s bilo čim što vam odgovara.

Uz to, ovo je naravno recept bez mlijeka životinjskog podrijetla (najčešće se za palačinke koristi kravlje), i dakako bez jaja.

I to nije sve! Ovo je najlakši i najbrži recept koji ćete pronaći sa svega četiri sastojka!

Recept za veganske palačinke (s čokoladom ili pekmezom)

Recept je jednostavan za napraviti, nije potrebno prethodno iskustvo, osim možda za samo pečenje.

Važno je znati kako je ovo najjednostavniji recept kojeg ćete pronaći sa svega četiri sastojka, ali istovremeno ga možete vrlo lako nadograditi.

Sastojke uvijek držite neko vrijeme na sobnoj temperaturu kako bi im se izjednačila temperatura, u protivnom npr. hladnije mlijeko može napraviti grudice u smjesi i neće ispasti dobro.


Potrebni sastojci su ovi:

  • 550 mL (cca pola litre) biljnog mlijeka
  • 250 grama bijelog brašna
  • pola žličice sode bikarbone
  • sol prema ukusu

Kako napraviti palačinke:

Korak 1) Pripremite sve sastojke koje imate i uzmite dovoljno veliku čistu posudu.

Korak 2) U posudu naspite brašno i lagano ulijevajte mlijeko pritom miješajući smjesu.

Korak 3) Prema želji i potrebi možete dodati još mlijeka ili brašna.

Korak 4) Dodajte sodu i sol prema ukusu i miksajte smjesu dok ne bude dovoljno glatke teksture.

Korak 5) Smjesu trebate pustiti da malo odstoji, (od cca 15 minuta do cca 60 minuta).

Korak 6) Uzmite tavu za pečenje palačinki, stavite malo ulja i pecite palačinke kada se tava zagrije. Dovoljno je nekoliko minuta za svaku stranu, ovisno o jačini vatre na kojoj pečete.

Korak 7) Tanko pečene palačinke možete namazati raznim veganskim čokoladnim namazima, možete naribati tamnu crnu čokoladu ili namazati s domaćim pekmezom i dodati mljevene orašaste plodove.


Dodatni savjeti

Začini

Za malo boje mnogi savjetuju da dodate kurkume, a za miris malo ekstrakta lješnjaka ili ekstrakta vanilije. Mnogi vole dodati i malo cimeta.

Mlijeko

Što se tiče izbora biljnog mlijeka, u pravilu najviše se koriste bademovo, rižino, zatim sojino, kokosovo ili zobeno mlijeko. Najbolje je koristiti ono koje vam najviše odgovara, a po mogućnosti da ima nešto više masnoće.

Brašno

Po pitanju brašna uvijek preporučujemo integralno brašno, no ovdje je najbolje koristiti kombinaciju. Dakle, brašno možete i kombinirati, npr. 125 grama integralnog ili pirovog i 125 grama bijelog brašna. Želite li gluten free, odnosno bezglutenske palačinke onda možete koristiti heljdino brašno.

Slatkoća

Slatkoću u smjesu nismo dodavali jer se ona dobije premazom od čokolade ili pekmezom na kraju. Ako ipak želite da smjesa bude slađa onda možete dodati malo smeđeg šećera, vanilin šećer, kakao ili zdrobite bananu i dodate u smjesu.

Kiselina

Mnogi obožavaju miris limuna i korice, pa naribaju malo limunove korice u smjesu i / ili dodaju malo soka cijeđenog limuna.

Dodaci

Smjesu možete pojačati dodajući u nju npr. zobene pahuljice ili chia sjemenke. Možete dodati i proteinski prah kako biste dobili proteinske veganske palačinke.

I na kraju

Ovo je najjednostavniji recept koji ćete pronaći. Ima svega četiri sastojka koji su lako dobavljivi. Smjesu možete jako brzo napraviti te ispeći palačinke. Na kraju je i na vama da odaberete što ćete u njih staviti kao namaz.

Najbolje od svega je što u smjesu za palačinke možete nadodati sastojke koji vama odgovaraju, a zbog kojih će vam palačinke biti još i ukusnije.

U slast i dobar tek vam!

Ovo će vas također zanimati:

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Tvrdi medenjaci: pet razloga zašto je to tako i kako ih se riješiti

Medenjaci nam mogu postati tvrdi zbog nepravilnog omjera suhih i tekućih sastojaka,...

Razlozi zbog kojih palačinke budu žilave i recept koji svima uspijeva

Iako su palačinke poznate kao poprilično jednostavno jelo za napraviti, to ipak...

5 razloga zašto puca orehnjača i recept koji meni uvijek uspijeva

Orehnjača može pucati ako je pretrpana punjenjem jer pritisak punjenja stvara napetost...

Evo kako da nam fritule budu okrugle svaki put

Iz vlastitog iskustva znam da je kvalitetna priprema tijesta najbitnija da nam...

Brzi, povoljni i neodoljivi: najbolji kolači od jabuka!

Kolači od jabuka su svima nama omiljeni desert koji ne samo da...

Najbolji kolači od kokosa (deset ukusnih ideja!)

Kokos je zaista neizostavan dio u pripremi kolača, a to dokazuje činjenica...

Sedam najboljih kolača od badema (i nama najfinijih!)

Gotovo svi vole kolače od badema, no jeste li znali da su...

Kako iskoristiti ostatke biskvita?

Koliko ste puta radili tortu ili kolač, a onda se pitali što...