Bademovo mlijeko: je li zdravo i koji je najbolji recept?

mlijeko od badema

Kako vegetarijanska i veganska prehrana ima sve veću popularnost tako je i sve veća potražnja za alternativnim mliječnim proizvodima.

Prema američkom Food Navigator-u prodaja komercijalnog bademovog mlijeka u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je čak za 250% u posljednjih 5 godina, dok je istovremeno prodaja tradicionalnih mliječnih proizvoda pala. (1)

Sve dostupnije su različite vrste alternativnih mlijeka. Pa su tako sojino, rižino, kokosovo i bademovo mlijeko među popularnijim alternativama, ali mliječni proizvodi na bazi zobi, lana i konoplje također su sve dostupniji i popularniji diljem svijeta.


Ključne informacije:

  • Rast popularnosti alternativnih mlijeka: Prodaja bademovog mlijeka u SAD-u porasla je za 250% u posljednjih 5 godina, dok je prodaja tradicionalnih mliječnih proizvoda pala.
  • Nutritivni profil bademovog mlijeka: Većina komercijalno proizvedenog bademovog mlijeka obogaćena je kalcijem i vitaminom D, ali ima manje proteina u usporedbi s mlijekom životinjskog podrijetla.
  • Sastav i proizvodnja bademovog mlijeka: Bademovo mlijeko obično sadrži samo 2% badema i može uključivati zgušnjivače, konzervanse ili dodane arome.
  • Domaća proizvodnja bademovog mlijeka: Domaće bademovo mlijeko može biti ekonomičniji i zdraviji izbor, s mogućnošću kontrole sastojaka i izbjegavanja aditiva.
  • Zdravstvene prednosti i upotreba: Bademovo mlijeko je niskokalorično i može biti obogaćeno vitaminima i mineralima, ali ne pruža značajan doprinos unosu proteina.

Životinjsko mlijeko i dalje je najtraženiji i najčešći odabir kupaca, a valja znati kako bademovo mlijeko čini oko 5% prodaje svih vrsta mlijeka i mliječnih alternativa. (2)

Velika većina, ako ne i sva komercijalno proizvedena bademova mlijeka imaju dodani kalcij te vitamin D, a sve kako bi se u konačnici dobila slična količina kalcija i vitamina D usporediva s mlijekom životinjskog porijekla.

Stoga, korištenje ovog mlijeka umjesto kravljeg i dalje može biti dobar izvor nutritivnih sastojaka zdravlje kostiju.

Međutim, činjenica je kako bademovo mlijeko ima manje proteina u usporedbi s mlijekom životinjskog podrijetla. Ali ipak važno je znati da neovisno o tome ovo mlijeko može itekako biti dio zdrave i uravnotežene prehrane.

Treba li piti mlijeko od badema?

Članak iz Time-a objavljen tijekom 2016. godine sugerirao je kako čak 4 od 5 stručnjaka kaže DA. (3) No, jasno je ako se odlučiti konzumirati bademovo ili bilo koju drugu vrstu mlijeka i mliječnih proizvoda, bitno da je to dio zdrave prehrane bogate nutritivno kvalitetnim sastojcima.

Isto tako, bilo kakav savjet oko prehrane uvijek potražite kod vašeg liječnika ili kvalificiranih nutricionističkih stručnjaka!

I ovo će vam biti korisno:

Što je uopće bademovo mlijeko?

Zapravo odgovor je vrlo jednostavan i jasan! Pa to je mlijeko napravljeno od badema!

Važno je za znati kako unatoč tome nutritivni sadržaj mlijeka od badema se ustvari dosta razlikuje od samog badema.

Pa osnovni razlog je što komercijalno bademovo mlijeko može sadržavati svega dva posto badema budući da se proizvodi namakanjem badema u vodi. (4)

I to tako da se u principu bademi namoče u vodu, zatim se ta voda ocijedi, pa se natopljeni bademi pomiješaju s novom vodom koja se na kraju procijedi kroz gazu.

Kupovna bademova mlijeka mogu sadržavati određene zgušnjivače, konzervanse i / ili dodane razne arome.

Trebate li sami raditi domaće mlijeko?

Da, zašto ne?!

Pogotovo ukoliko želite uštedjeti novaca i, ono još važnije, znati što se sve nalazi u tom bademovom mlijeku. A ono najbitnije, domaće mlijeko možete napraviti vrlo jednostavno.

Ovisno o receptu, bademe ćete trebati namakati kroz noć, a neki recepti sugeriraju i po nekoliko dana jer što se oni dulje namaču to će konačno mlijeko biti ukusnije i kremastije.

Želimo samo napomenuti kako izrađeno domaće mlijeko od orašastih plodova može kratko stajati, odnosno od 3 do 5 dana u hladnjaku. Pa je pametna ideja izrađivati manje količine, tj. onoliko koliko planirate potrošiti u par dana.

Inače, izrada domaćeg mlijeka od orašastih plodova zapravo je vrlo jednostavna, pa redovna priprema ne bi trebala biti opterećenje u smislu rada i vremena.

Prednosti za zdravlje

Jedna šalica kupovnog bademovog mlijeka ima između 50 i 60 kalorija, zatim 2,5 grama masti (što je oko 3% preporučenog dnevnog unosa), manje od jednog grama vlakana i oko 1,1 gram proteina. (5)

Kupovno bademovo mlijeko također je obogaćeno dodatnim kalcijem, vitaminom D, vitaminom A, vitaminom E i osigurava količine magnezija u tragovima.

Zbog relativno malog broja kalorija bademovo mlijeko može se smatrati niskokaloričnim napitkom, međutim valja biti na oprezu sa pretjerano zaslađenim ili dodatno aromatiziranim bademovim mlijekom jer te vrste mogu imati dosta veći broj kalorija i sadržaj šećera.

Sami bademi, u usporedbi s bademovim mlijekom, imaju znatno veći udio vlakana, zatim proteina, prirodnog vitamina E, magnezija i zdravih masti.

Bademovo mlijeko naspram životinjskog mlijeka

U usporedbi s mlijekom životinjskog podrijetla, bademovo mlijeko ima manje masnoće i manje proteina. Međutim, kao što smo već upozorili, ako se radi dodatno zaslađenoj vrsti bademovog mlijeka, onda može imati i znatno više šećera u odnosu na mlijeka životinjskog podrijetla.

Često se kao prednost bademovog mlijeka ističe da ne sadrži laktozu i gluten, pa svatko s intolerancijom odnosno alergijom na te namirnice može konzumirati bademovo mlijeko.

Dobra ideja je provjeravati nutritivne informacije na proizvodu, a kako biste bili sigurni da nema rizika od alergena. Osobe koje imaju ili su sklone alergijama na orašaste plodove svakako bi trebale izbjegavati konzumaciju bademovog mlijeka ili se posavjetovati sa liječnikom prije konzumacije.

Domaće pripremljeno bademovo mlijeko može imati različite nutritivne vrijednosti u usporedbi s komercijalno proizvedenim bademovim mlijekom pa tako može biti razlika u količini nekih vitaminima i minerala.

Kako koristiti ovo mlijeko

Bademovo mlijeko možemo koristiti umjesto mlijeka životinjskog podrijetla za bilo koju primjenu, pa tako i za konzumaciju ili pripremu jela i sl.

Važno za znati je i da komercijalno proizvedeno bademovo mlijeko može imati rjeđu teksturu od recimo kravljeg mlijeka i naravno drugačiji okus. Pa i to treba imati na pameti kod recimo pravljenja jela i kolača.

Je li dobro i zdravo za konzumaciju?

Stručnjaci su se uglavnom složili kako se ovo mlijeko za većinu ljudi može smatrati dobrim napitkom. No, valja paziti kod davanja bademovog mlijeka dojenčadi jer njegov nutritivni profil, ali i drugih sličnih alternativa, možda neće biti dovoljna podrška svim nutritivnim potrebama dojenčadi.

Naime, istraživanje objavljeno 2014. g. zaključilo je kako davanje mliječnih alternativa dojenčadi, poput mlijeka od badema, može povećati rizik od ozbiljnih nedostataka u ishrani i time određenih komplikacija u rastu. (6)

Svakako porazgovarajte sa vašim pedijatrom ako imate pitanja ili trebate savjet o davanju mliječnih alternativa djetetu.

Međutim za ljude koji traže alternativu bez laktoze, bademovo mlijeko može biti odlična zamjena. Ipak valja znati kako ovo mlijeko neće biti značajan doprinos unosu proteina u odnosnu na životinjsko mlijeko.

Jedna briga s bademovim mlijekom i sličnim alternativama mlijeku bila je upotreba sastojka „karagenana“. Međutim onda se umanjila od kada sve više proizvođača ne koristiti taj aditiv.

Naime, karagenan se koristi kao stabilizator za neka komercijalno proizvedena mlijeka. Postoje određena znanstvena istraživanja koja su sugerirala da karagenan može imati kancerogena svojstva, a zaključak pregleda studija iz 2001. zaključio je kako bi se trebala preispitati široka upotreba karagenana u namirnicama. (7)

Neki zdravstveni eksperti sugerirali su da može uzrokovati upalu i štetan za cijeli probavni trakt. Srećom, sve više proizvođača se odlučuje ne stavljati karagenan u svoje proizvode.

Svakako, ako želite biti sigurni da nećete konzumirati karagenan onda uvijek provjerite nutritivnu etiketu na proizvodu.

Zato izradom domaćeg bademovog mlijeka sigurno ćete izbjeći ovaj i slične aditive koje možemo pronaći u nekim komercijalnim proizvodima.

Kako napraviti domaće mlijeko – recept

Ovaj recept omogućuje kontrolu slatkoće i dodavanje okusa prema želji. Osim toga, on je super jednostavan za izradu jer ima svega dva sastojka, rada 10 minuta i blender!

Prvi korak je namakanje badema preko noći u hladnoj vodi. Ako vam se žuri onda ih možete namakati u jako vrućoj vodi od 1 do 2 sata.

U jutro vodu ocijedite, i bademe stavite u blender zajedno s novom svježom vodom. U ovom trenutku možete u blender staviti i druge dodatke prema želji i vlastitom okusu, kao npr. sol, med, cimet. Mi stavljamo datulje (1-2 datulje na 1L vode za malo slatkoće, ponekad malo kakao praha – jednu malu žlicu na 1L vode ili nekog bobičastog voća – cca 50 grama na 1L vode).

Nakon blendanja te smjese otprilike od 1 do 2 minute, tu smjesu procijedite kroz gazu ili gušću cjediljku, te mlijeko ulijete u staklu bocu i stavite u hladnjak.

Što se tiče količine, ako uzmete jednu šalicu badema, onda u blender ulijete pet tih istih šalica vode. Ili ako imate 100 – 140 grama badema onda koristite 1 litru vode. Ako želite gušće mlijeko onda koristite manje vode, ako želite rjeđe onda naravno više vode.

Ovako spremljeno mlijeko ne preporučamo držati dulje od 4 dana u hladnjaku.

Zaključak: Je li mlijeko od badema zdravo?

Jedno je sigurno; bademovo mlijeko svakako može biti dio zdrave prehrane. Kod odabira svakako obratite pozornost na to da mlijeko bude nezaslađeno i po mogućnosti ona vrsta koja je obogaćena vitaminima i mineralima.

No valja imati na umu kako bademovo mlijeko ne može biti značaj izvor proteina, pa je stoga za balansiranu prehranu važno osigurati izvore proteina iz drugih namirnica.

Provjeravajte etikete s nutritivnim podacima za sve proizvode koje kupujete, pa tako i za mlijeka, a kako biste znali točan sadržaj te izbjegavali hranu s aditivima i drugim dodacima kojim vam ne odgovaraju.

Konzumirate li ovo mlijeko samo kako biste iskoristili nutritivne vrijednosti iz badema, onda je svakako pametnije konzumirati baš bademe jer većina komercijalno proizvedenog mlijeka od badema sadrži ustvari jako male postotke badema. Pa će tako konzumiranje badema rezultirati s većim unosom vlakana, proteina, zatim masnoća zdravih za tijelo te antioksidansa.

Naravno, izradom domaćeg bademovog mlijeka možete utjecati na omjer badema u tako izrađenom mlijeku, te naravno, i možete eliminirati nepotrebne dodatke kao npr. konzervanse, stabilizatore i zaslađivače koji se nalaze u kupovnom mlijeku.

Najčešća pitanja korisnika


Što je bademovo mlijeko?

Bademovo mlijeko je biljno mlijeko napravljeno od badema i vode. Često se obogaćuje vitaminima i mineralima te se koristi kao alternativa mlijeku životinjskog podrijetla.

Je li dobro za nas?

Da, bademovo mlijeko može biti dobra opcija, posebno za one koji su intolerantni na laktozu ili traže biljnu alternativu. Sadrži vitamine i minerale, ali ima manje proteina od kravljeg mlijeka.

Sadrži li bademovo mlijeko protein?

Bademovo mlijeko sadrži manje proteina u usporedbi s kravljim mlijekom. Tipično, ima oko 1 gram proteina po šalici, za razliku od 8 grama u kravljem mlijeku.

Sadrži li kalcij?

Prirodno, bademovo mlijeko ima manje kalcija od kravljeg mlijeka, ali mnoge komercijalne verzije su obogaćene kalcijem kako bi se približile nutritivnoj vrijednosti kravljeg mlijeka.

Je li prikladno za dijete s alergijama ili posebnim prehrambenim potrebama?

Bademovo mlijeko može biti dobra opcija za osobe s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mlijeko, ali važno je provjeriti sastojke zbog mogućih alergena, poput orašastih plodova i naravno uvijek se prethodno savjetovati s vašim liječnikom.

Kako odabrati najbolje?

Tražite verzije koje su nezaslađene, obogaćene vitaminima i mineralima, i provjerite etiketu za dodatne sastojke poput zaslađivača ili konzervansa.

Ima li bademovo mlijeko rok trajanja?

Bademovo mlijeko ima ograničen rok trajanja. Neotvoreno, može trajati nekoliko mjeseci, ali jednom otvoreno treba ga konzumirati unutar 7-10 dana.

Može li se bademovo mlijeko koristiti u kuhanju?

Može. Bademovo mlijeko može zamijeniti kravlje mlijeko u većini recepata, ali imajte na umu da može promijeniti teksturu i okus jela.

Je li bademovo mlijeko dobro za mršavljenje?

Bademovo mlijeko može biti dobra opcija za one koji paze na unos kalorija jer obično sadrži manje kalorija od kravljeg mlijeka, posebno ako odaberete nezaslađenu verziju.

Može li se bademovo mlijeko dati dojenčadi?

Bademovo mlijeko obično nije prikladno kao zamjena za majčino mlijeko ili formulu za dojenčad zbog svog ograničenog nutritivnog profila. Uvijek se savjetujte s pedijatrom prije uvođenja bilo kakvih alternativa mlijeku u prehranu dojenčeta.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.