Koliko dugo treba kuhati kukuruz? (provjereno dobro!)

kuhani kukuruz

Vjerojatno ne postoji nitko na svijetu tko ne voli kuhani kukuruz. Stoga nije ni čudo što viđamo redove pred štandovima gdje se redovno kuha ili peče kukuruz.

Iako za kuhanje može proći skoro svaka vrsta, ipak se u tu svrhu najviše sadi i koristi kukuruz šećerac.

U ovom članku opisat ćemo postupak kuhanja kukuruza i dogovoriti na pitanje koliko dugo se kukuruz mora kuhati.

 

Svježi kukuruz kuhajte kraće vrijeme

Kada je kukuruz slađi i svježiji tada bi ga trebalo i manje kuhati jer takav ima veći udio vlage. (1)

Generalno, tako slađi svježi kukuruz ne bi trebalo kuhati dulje od 5 pa do 10 minuta.

 

Oguljen ili neoguljen kukuruz

O ovome također može ovisiti koliko vremena će ga trebati kuhati. Naravno, neoguljeni kukuruz treba dulje kuhati.

Kako biste skuhali kukuruz s korom, stavite ga u kipuću vodu i kuhajte otprilike 10 minuta. Prije uklanjanja kore, pričekajte da se dovoljno ohladi. Ono što ćete primijetiti kako je kukuruz lakše oguliti kada se skuha.

Ako imate oguljeni kukuruz onda zakipite vodu, stavite oguljeni kukuruz, ugasite vatru, poklopite lonac i pričekajte 10 minuta. Nakon toga izvadite kukuruz.

Svježi oguljeni kukuruz će se skuhati najbrže za 3-5 minuta, neoguljenom bi trebalo otprilike 10 minuta kuhanja.

Savjet: listove kore (komušinu) možete staviti na dno lonca i onda na to klipove, i tako opet idući red. Zbog toga ćete možda kuhati koju minutu dulje, ali će kukuruz dobiti specifičan okus.

 

Zamrznuti kukuruz kuhajte dulje

Ako se poželite kukuruza tijekom zime i imate pri ruci samo zamrznuti iz hladnjaka, onda valja znati kako bi ga trebalo nešto dulje kuhati.

Kada ih dodate u kipuću vodu potrebno ih je kuhati  minimalno od 5 do 8 minuta. Ako kukuruz nije u klipu nego su zrna, onda im treba manje, dovoljno je od 2 do tri minute kuhanja.

 

Bitna je i količina

Na kraju, razmislite koliko ćete kukuruza kuhati. Što više dodate u smjesu, to je duže vrijeme vrenja.

Općenito, po kukuruznom klipu veličine od 15 do 20 cm treba cca 2 litre u velikom loncu. (2)

Ako baš planirate kuhati velike količine onda bi bilo dobro kuhati ih u serijama kako bi se ravnomjerno i kvalitetno skuhao.

 

Kako kuhati kukuruz – postupak

1. Kukuruz bi trebalo kuhati u prilično slanoj vodi?

Koristite što veći lonac koji napunite vodom i dobro posolite. Neki kuhari kažu kako bi voda trebala imati slani okus poput mora. Zato nemojte biti štedljivi pri dodavanju soli u vodu.

Ne brinite, kukuruz neće biti slan, ali sol je bitna kako bi naglasila njegov okus. Slana voda također će utjecati na tvrdoću, pa ako želite ipak mekanija zrna onda nemojte stavljati sol u vodu. Posolit ćete klipove nakon što se skuhaju.

2. Ogulite kukuruz

Dok čekate vodu da zakipi možete oguliti kukuruz. S obzirom na koru preporučujemo da čistite iznad koša za bio otpad.

Pokušajte ga što bolje očistiti od onih sitnih dlaka koje ima.

Savjet: listovi, tj kora kukuruza za kuhanje trebala bi biti zelenkasta, ukoliko je žuta i osušena, to znači da je klip prezreo i nije dobar za kuhanje.

3. Brzo ih prokuhajte

Hvataljkama polako stavite kukuruz u kipuću vodu, pričekajte da voda opet zakipi i zatim kuhajte cca 5 do 10 minuta. Pokušajte kukuruz ne prekuhati jer zrna neće imati tako dobru teksturu.

Ovisno o sorti, ali i što je kukuruz stariji i tamnije boje trebat će ga dulje kuhati. Tako da se može dogoditi da ga trebate kuhati i 20-40 minuta. Naravno, ako je ubran prekasno i ako je prezreo onda koliko god se kuha bit će pretvrd.

Kuhate li u ekspres loncu onda vjerojatno ne biste nikad trebali kuhati dulje od 10 minuta.

4. Premažite maslacem i začinite

Prema želji, možete kuhani kukuruz premazati s rastopljenim maslacem i začiniti solju i paprom.

 

Na kraju

Kada kuhate kukuruz tada uzmite u obzir kako trajanje kuhanja ovisi radi li se o svježem slatkom kukuruzu, je li on oguljen, kolika je veličina i količina kukuruza koje želite skuhati.

Ovisno o tomu, kukuruz bi trebao biti spreman za konzumaciju nakon 2 do 15 minuta kuhanja.

Postoje različite varijante i recepti za pripremu, možete pokušati narezati klipove na 3 – 4 manja dijela, koji stavite u kipuću vodu u koju ste pak stavili mlijeko i maslac kada je počela kipiti.

Možete ga jesti samog ili koristiti kao prilog mnogim jelima.