Najbolja muška imena – kolekcija od 200 popularnih ideja

mala beba

Ako ste ovdje onda vjerojatno već znate da je puno toga za napraviti kada se pripremate za rođenje vašeg djeteta. Pronalaženje savršenog imena vjerojatno je na samom vrhu popisa obaveza.

E pa kako bismo vam pomogli u rješavanju te slatke obaveze, sastavili smo popis od preko 200 popularnih, klasičnih, lijepih, modernih, tradicionalnih, kratkih, moćnih i simpatičnih hrvatskih muških imena za djecu.

S ovim odličnim popisom od toliko dobrih muških imena za dječake koje možete izabrati, sigurni smo da ćete pronaći i za vas savršeno ime ili barem dobiti inspiraciju.

Svi znamo da pronalaženje i odabir savršenog imena za vašu bebu može potrajati neko vrijeme, ali to ne znači da pažljivo razmatranje ne može ujedno biti i jako zabavno. Upravo to je zapravo jedna od prvih, ali i najvećih odluka koje morate donijeti kao roditelj vaše djece.

Neovisno tražite li ime za dječaka za koje možda želite da govori o obiteljskoj tradiciji ili da bude super moderno i jedinstveno na našem popisu ćete naći nešto za vas.

 

Najljepša muška imena prema našem odabiru

Odabrali smo najljepša muška imena za djecu prema našem odabiru i kratkom istraživanju koje smo proveli. Ima tradicionalnih, biblijskih, kratkih, neobičnih, stranih i modernih imena.
Neka od njih će sigurno biti među najpopularnijima i tijekom 2022. godine.

 • Adrian
 • Bartol
 • Bela
 • Dante
 • Darian
 • Donat
 • Ezra
 • Gaj
 • Kai
 • Lukas
 • Neo
 • Princ
 • Romeo
 • Vlaho

Želite li još inspiracije onda svakako pogledajte niže našu cijelu listu posloženu abecednim redosljedom.

 

Prije odabira što trebate razmatrati

Srednje ime

Iako u našim krajevima to nije običaj, u mnogim zemljama je gotovo tradicionalno da muška djeca imaju po dva pa čak i tri ili više imena. Naravno, ima mnogo roditelja koji neovisno o tradiciji svojoj djeci daju više od jednog imena, a i s druge strane ima onih koji im ne žele dati i srednje ime.

Za što god da se odlučite uvijek je dobro pripaziti da se imena dobro slažu kao grupa i da recimo inicijali ne ispisuju nešto što bi vas ili vaše dijete moglo posramiti u budućnosti! Možda zvuči neobično ili nekima nešto što se podrazumijeva da će paziti, ali uvijek je dobra ideja proći i kroz ova razmatranja kada tražite omiljeno ime, ako ništa drugo barem ćete se osjećati sigurnije u pronalaženju savršenog muškog imena za svoje dijete.

Zajednička imena unutar obitelji

Nije rijetko da se daju ista imena muškim članovima unutar obitelji. Pa tako recimo unuk može dobiti ime od djeda ili od oca. I ovo je također tradicija u nekim zemljama, pa čak i u našem okruženju.

Kada je riječ o davanju istog imena, svakako uzmite u obzir sve činjenice. Ipak vi najbolje poznajete vašu obitelj, obiteljske odnose i nasljeđe.

Kako god odlučite imajte na umu da će vaše dijete dijeliti ime s nekim koga ste svi poznavali ili koga će ono poznavati. Pa se svakako pobrinite da budete sigurni i zadovoljni svojim izborom.

Uključite i ostale

Uključivanje i ostalih osoba čije mišljenje vam je bitno nikad nije loša ideja, poglavito ako vam nedostaje inspiracije. Nakon što sastavite prvi okvirni popis vama najboljih imena za dijete, zašto ne uključiti obitelj i prijatelje u sužavanje izbora?

Možete čak i razmisliti o organizaciji nekog druženja pa čak i kratke zabave odabira muškog imena bebi, a kako bi vam vaši najmiliji i osobe od povjerenja pomogle savjetima, mišljenjem i komentarima da se odlučite za vama najidealnije ime za vašeg sina.

 

Na što još valja paziti kod odabira

Ime je važan dio naše osobnosti pa nije ni čudo što predstavlja težak odabir budućim roditeljima. Znate kako će to ime vaše dijete nositi ostatak svojeg života. Stoga pripazite da ime bude kompatibilno s prezimenom, ako imate dugačko prezime onda  mu nekako prirodnije paše kraće ime i obratno.

U svakom slučaju bi trebalo izbjegavati imena koja sliče prezimenu. Isto tako, kada birate ime vi birate djetetu i nadimak, pa budite svjesni kako će to ime dobiti sigurno dobiti svoj nadimak, stoga nije poželjno dati djetetu ime koje će možda s vremenom postati sprdnja.

Koliko god je dobro čuti komentare i mišljenja ostalih ipak je konačni odabir imena na kraju samo i isključivo vaša odluka.

 

Abecedna lista muških imena

Aco
Adam
Aden
Adonis
Adrian
Adriel
Ael
Aldo
Aleks
Aleksandar
Alen
Alfi
Alijah
Amir
Andrija
Anđelko
Anđeo
Ante
Antonio
Antun
Arav
Ares
Ariel
Arjan
Aron
Augustin
Aziel


Bartol
Bela
Ben
Benjamin
Boris
Borna
Božidar
Branimir
Bruno
Budimir


Časlav
Ćiril


Damir
Damjan
Daniel
Dante
Darian
Dario
Darko
David
Dejan
Denis
Dino
Dmitar
Domagoj
Dominik
Donat
Dorian
Dorotej
Dragutin
Držislav
Dujam
Duje


Eli
Elio
Eliot
Emil
Emir
Erik
Ernest
Eugen
Ezekiel
Ezra


Fabijan
Ferdinand
Fernand
Filip
Florijan
Fran
Franko
Franjo
Fredo


Gabrijel
Gaj
Gašpar
Goran
Gordan
Grgur
Gustav


Hrvoje
Hugo


Ian
Igor
Iko
Ilija
Ilko
Ivan
Ivano
Ivo
Ivor
Izaija
Izak


Jadranko
Jak
Jakob
Jakov
Jan
Janko
Jaro
Jasen
Jeremija
Jerko
Jordan
Josip
Jošua
Joziah
Juda
Julijan
Jura


Kai
Kain
Kairo
Kalen
Kamerun
Karlo
Koa
Krešimir
Kristian
Kristofer
Krsto
Krunoslav
Ksaver


Lan
Lav
Leandro
Lenon
Leo
Leon
Leonardo
Leonid
Levi
Liam
Lobel
Lovro
Lucijano
Luka
Lukas
Ljudevit


Majin
Mak
Maki
Maks
Maksim
Manuel
Marcel
Marin
Mario
Marjan
Marlin
Marlon
Maro
Martin
Matej
Mateo
Mauro
Melkiot
Mihael
Mio
Mislav
Moreno


Natan
Neo
Neven
Niko
Nikola
Nikolas
Noa
Noel
Nova


Ognjen
Oleg
Oli
Oliver
Oskar
Oto
Ozren


Patrik
Pavao
Pavel
Pavle
Petar
Princ


Rafael
Renato
Robert
Rohan
Roko
Roman
Romeo
Ronald
Rudolf


Samuel
San
Sandi
Santino
Sanjin
Saša
Sebastijan
Sendi
Severino
Simon
Slaven
Srećko
Stjepan
Sven
Šime
Šimun


Teo
Teodor
Tiago
Tim
Tin
Toma
Tomislav
Toni
Tristan


Val
Valentin
Valentino
Vanja
Vedran
Vid
Vigo
Viktor
Vilim
Vincent
Vito
Vjeko
Vjekoslav
Vladimir
Vlaho


Zakarija
Zoltan
Žak
Žan
Željko

 

I na kraju

Nadamo se kako ste uspjeli pronaći barem nekoliko imena koja vam se dopadaju. Predstavili smo vam širok izbor u kojem ima biblijskih, stranih, neobičnih, egzotičnih, kratkih, dugačkih, popularnih, tradicionalnih, jedinstvenih i muških imena.

Ako i niste, onda ste vjerojatno barem dobili inspiraciju i putokaz u kojem smjeru želite dalje razmišljati. Posjetite i naš članak s bazom od preko 500 lijepih ženskih imena čisto za inspiraciju. Možda bi vas ipak nešto malo drugačije interesiralo, ako da onda provjerite naš popis neobičnih imena za djecu.

U svakom slučaju želimo svako dobro vama, vašoj obitelji i vašoj bebi ma kako se ona na kraju bude zvala.