Zanimljive strategije ribolova koje trebate isprobati

Zanimljive strategije ribolova koje treba isprobati

Ribolov je odlična zabava i smatra se prilično popularnom aktivnošću na otvorenom širom svijeta. Opuštanje u blizini vode i hvatanje  ribe zabavan je način za provesti dan. Ako ste zainteresirani za poboljšanje svojih sposobnosti u sportu i hobiju ribolova, našli ste savršen članak. Koristite savjete iz članka i zadivite obitelj i prijatelje novom razinom ribolovne stručnosti.

 

Ribičke taktike

Ako koristite ribolov na dnu (grunt), obavezno odrežite rep mamca prije nego što ga stavite u svoju kuku. To će spriječiti da se mamac okreće oko linije na putu prema dnu, i stoga vam može pomoći da spriječite zapetljanja. Kao dodatni bonus pomoći će privući ribu na vašu udicu.

Svaki dobar ribič razumije važnost oštre udice. Ako možete malo ogrebati nokat s njom znači kako je dovoljno oštro. Ako ne, onda je moguće da vašu kuku treba malo naoštriti.

Trebate znati koje su gornje granice težine čamca prije nego što uđete u duboku vodu na ribolov. Posljednje što želite je da se čamac prevrne kada se nalazite usred duboke vode. Kako biste bili sigurni, neka ukupna težina čamca bude znatno ispod njegova maksimalnog kapaciteta.

Ako imate malo ribolovnog iskustva, pokušajte loviti bass. Za Bass se zna da ih mamac lakše vadi i može se prilično brzo pokupiti. Kako postajete sve iskusniji i obrazovaniji, možda ćete odlučiti proširiti svoj izbor plijena.

Ako lovite ribu sintetičkim mamcima, ona pokušajte često mijenjati boju. Ako riba ne grize, onda moguće da će vam ovaj savjet pomoći. Ribe su obično zainteresirane za mamac koji je blistaviji nego inače ili neka druga nepoznata boja, što može dovesti do lijepog ulova za vas.

Saznajte koji su zakoni i pravilnici aktivni o ribolovu na lokacijama u kojima ćete loviti.

Mnoga su područja ograničena ili imaju ograničenja kojih morate biti svjesni. Informacije uvijek možete provjeriti u uredu svoje lokalne uprave ribarstva ili na webu.

Što se boja tiče na jako svijetle boje najbolje je loviti. Posebno su djelotvorni sivi, šareni, bijeli ili žuti mamci. Grube boje sa srebrnim točkicama sposobni su reflektirati svjetlost, što može privući pažnju više riba. Ako riba ne ugrize, razmislite o upotrebi varalice koja ima sličnu boju kao u vodi u kojoj lovite.

Važno je poštovati ​​okoliš kada ste uključeni u bilo koje aktivnosti na otvorenom. Zapamtite da sve životinje imaju jednako pravo na prirodu. Nemojte bacati i ostavljati otpad.

Vlažite niti prije vezivanja čvora. To će smanjiti trenje dok vežete čvor, ali će i vaš čvor učiniti mnogo jačim. Mnogi profesionalci  koriste dvostruki ribarski čvor ili popularni čipkasti čvor.

 

Na što trebate posebno paziti prilikom ribolova?

Provjerite jačinu i smjer vjetra kada odlučite loviti ribu. Veća je vjerojatnost kako će ribe ići uz struju u vjetrovitim danima, a to znači da će mogu završiti na određenom mjestu u jezeru. Kao opće pravilo, uvijek biste trebali bacati uz vjetar. S druge strane, kad je vjetar vrlo jak i otežava kretanje, ribe će se vjerojatno okupiti na dnu, izvan dosega.

Ne zaboravite sa sobom nositi dovoljnu količinu vode i hrane kada pecate, osobito tijekom ljeta.

Sunce će vas sigurno umoriti, a trebat će vam i gorivo u obliku vode i hrane kako bi vam dali potrebnu energiju. Grickalice ili jednostavni dodaci obroku odličan su izbor ako planirate dug ribolov.

Ako želite što brže uloviti ribu, onda vjerojatno znate cijeniti oblačne dane. Naime, kad je oblačno nebo, voda će biti tamnija, a ribe će loviti hranu pri slabijem osvjetljenju. To znači da im hranjenje traje duže, zato ćete vjerojatno lakše naići na ribe koje traže nešto za jelo. Isto tako, provjerite temperaturu vode jer se ribe manje kreću u hladnijoj vodi.

Ribari bi trebali razmotriti i mjesečeve faze prilikom odlučivanja kada i gdje loviti ribu. Kada je pun mjesec to je dobro vrijeme za ribolov, dok se noći bez mjeseca ne preporučuju. Unatoč tome, trebali biste biti i svjesni kako će vas biti lakše uočiti, pa nastavite s oprezom.

Ako koristite mrežu za hvatanje ribe, ne zaboravite prvo ciljati glavu ribe. Kada pokušate uhvatiti ribu za rep samo ćete ju uplašiti i natjerati je da otpliva.

Nije uvijek najbolja odluka ostaviti najveću ribu koju ulovite.

Ako ulovite ribu koja je mnogo veća od uobičajene, vjerojatno biste je trebali vratiti u vodu, a ne spremati je za jelo.

Što je riba starija, vjerojatno sadrži više kontaminanta od manje ribe, a to je čini opasnijom i nezdravijom za konzumiranje.

Ribolov brodom omogućuje vam pristup izvrsnim ribolovnim mjestima, ali ujedno predstavlja i opasnosti kojih morate biti svjesni. Stoga je neophodno pripaziti na sigurnost za vrijeme plovidbe. Uvijek biste trebali nositi prsluk za spašavanje, vesla bi obavezno trebala biti na brodu i promatrati eventualne promjene u vremenu i naročito približavanje opasnih vremenskih prilika.

Uložite u opremu dobre ili visoke kvalitete. Postoje mnoga mjesta koja prodaju ribolovnu opremu. Stoga je izbor vrlo velik. Možete naći čak i plastične štapove za ribolov napravljene za djecu.

U ribolovu uživaju milijoni ljudi širom svijeta. Ako želite biti dobar i čak izvrstan ribar, trebate odvojiti određeno vrijeme kako biste naučili ispravne tehnike. Ulovit ćete mnogo riba ako upotrijebite barem neke informacije o ribolovu iz ovog članka.