Voljeli bismo ići na kampiranje – što nam treba?

kampiranje - što mi treba

Dosta vam je posla i online nastave? Možda je vrijeme za kampiranje? Kampiranje je nešto u čemu mnogi uživaju!

Kampiranje je jedna od najboljih stvari koje obitelj, par ili grupa prijatelja mogu doživjeti. Omogućava svima koji su na putu da se povežu jedni s drugima u prirodi, ali pomaže i da više zbližimo i još bolje upoznamo.

Ove savjete možete koristiti sljedeći put kada planirate kampirati.

 

Savjeti za idealno kampiranje

Uvijek potražite gdje ćete postaviti utočište prije nego što padne mrak. Jednom kada padne mrak u šumi, postavljanje šatora može biti gotovo nemoguće, pronalaženje drva za ogrjev može biti teško i naporno je pripremati hranu. To je posebno važno ako niste navikli raditi stvari u mraku.

Postavite kamp prije mraka kako biste se spriječili neželjene situacije.

Budući da izlazite na kampiranje u prirodu, očekujte da ćete se svi zaprljati. Dok se vlažne maramice mogu upotrijebiti za pomoć u postizanju određene razine čistoće, svejedno očekujte kako ćete biti prljavi. Budite spremni na to kada boravite na otvorenom.

Zabavite se u prirodi i ne bojte se zaprljati!

Ne brinite ako ste spakirali previše stvari za djecu. Kampiranje može biti neuredna stvar, a djeca se vole igrati u prljavštini. Kako dan prolazi, vaša će djeca biti sve prljavija. Iako se oko toga ne može ništa poduzeti, možete donijeti dodatnu odjeću za svaki slučaj.

Pripremite se temeljito!

Budite sigurni da imate dovoljno veliki šator za sve koji će ga trebati za utočište noću. Ne biste trebali imati problema sa spavanjem i probijanjem po noći tijekom kampiranja.

Provjerite kakvo će biti vrijeme prije nego što krenete na svoje odredište.

Postoji nekoliko web stranica koja će vam dati vremensku prognozu za tjedan. To će vam pomoći da se pripremite odgovarajućom odjećom i opremom.

Ugovorite i potvrdite vaše osiguranje prije nego što krenete na put. Eventulano putovanje izvan države ponekad će zahtijevati dodatno osiguranje i veće premije. Uvijek budite pokriveni za slučaj da dođe do ozljede ili bolesti.

Tijekom kampiranja ako vam se pruži mogućnost pokušajte plivati u jezeru ili rijeci. Kada kampirate, kućni tuševi mogu se činiti luksuzom. Ako su uvjeti zadovoljavajući i uspijete se okupati u rijeci ili jezeru hladna voda pomoći će vam da se osjećate svježije, a možda će vam i manje nedostajati tuš.

 

Uživajte i vi i djeca u kampiranju

Djeca stvarno uživaju u kampiranju naročito ukoliko su stalno zauzeta zabavnim aktivnostima. Ako samo sjedite u šumi, njima će biti dosadno. Dok ribolov, slaganje šatora i paljenje vatre mogu zvučati zabavno, to nisu aktivnosti na koje su djeca navikla. Ovo je sjajan način da dožive sjajno na otvorenom, stoga pripremite za njih dodatne aktivnosti.

Ako sa sobom dovedete psa na kampiranje, budite sigurni da ih pazite i da su prema potrebi na uzici. Ostali kamperi možda ne vole pse ili bi se ih mogli čak plašiti.

Morate pokazati poštovanje prema drugima kada kampirate.

Nadalje, psi bi mogli prouzrokovati veliku štetu vašem kampu ili nekom drugom ako se ne ponašaju dobro.

Uzmite stvari koje možete iskoristit dok ste u prirodi. Možda biste htjeli uzeti špil karata ili čovječe ne ljuti se ili ribarski štap Ako dovedete svoju djecu, ove će vam igre pomoći da popunite prazninu kad bude slobodnog vremena.

Trebate biti sigurni kako nećete završiti s ispražnjenim baterijama svjetiljke kada ste na otvorenom. Svjetiljku možete nehotice uključiti dok ju stavljate u torbu pa vas može dočekati prazna. Ako želite izbjeći takvo pražnjenje baterija, u svjetiljkama stavite baterije obrnuto. Tada i ako dodirnete prekidač, lampica se neće uključiti i uvijek ćete imati punu bateriju.

 

Oprema za kampiranje

Obavezno sastavite popis predmeta koje morate ponijeti na kampiranje. Ovo je važan korak ako putujete daleko kako biste stigli do svog kampa. Pripremite se za svoje putovanje nekoliko dana prije polaska i koristite taj popis kako biste osigurali da imate sve dok se pakirate.

Vreće za spavanje mogu se kupiti za različite uvjete kampiranja. Stoga ponesite svjetliju i laganiju vreću za spavanje za toplije mjesece, a deblju za hladnije mjesece u godini.

Glavni cilj vreće za spavanje je očuvanje tjelesne topline.

Vjerovali ili ne narančine kore mogu pomoći u tjeranju komaraca. Stoga ne brinite se ako ste zaboravili sprej protiv insekata. Stručnjaci preporučuju trljanje izloženih dijelove tijela unutarnjim slojem kore zrele naranče. Ovo će komarce dugo držati podalje od vas.

Prije nego što krenete u avanturu kampiranja, svakako planirajte što ćete odjenuti. Pokušajte imati svakodnevno čistu odjeću. Uvijek sa sobom nosite odjeću koja je prikladna za temperaturu okoline. Čak i ako ne planirate baviti se pješačenjem, koristite cipele ili čizme namijenjene planinarenju. Uvijek može nešto iskrsnuti, npr. u slučaju da vam se vozilo pokvari ili izgubite rutu kretanja.

 

Na što još pripaziti tijekom kampiranja

Pažljivo razmislite o mjestu postavljanja za svoj šator! Trebate izbjeći postavljanje šatora u blizini gnijezda pčela, stršljana ili staništa drugih životinja. Ako se nalazite u području koje je bogato vegetacijom, pokušajte nositi duge hlače i duge rukave kako biste se zaštitili od insekata. Imati pri ruci sredstvo protiv insekata uvijek je pametna ideja.

Iako je kampiranje jedna od najomiljenijih aktivnosti, bez odgovarajućeg planiranja i pakiranja sve potrebne opreme, za svakoga može ispasti loše pa čak i opasno. Nadamo se kako ste iz ovog članka ipak naučili neke osnovne stvari koje možete koristiti sljedeći put kada se odlučite na kampiranje.