Kako skinuti silikon na kadi i pločicama? Provjereno najlakši i najbrži način!

žena radnica

Vjerojatno ste se barem jednom u životu susreli s ovom patnjom. Naime, skidanje silikona sa kade ili pločica nije nimalo lako.

Nažalost, u to sam se uvjerio i sam.

Naime, pretražujući razne domaće i strane portale nailazio sam na svakakve savjete o tome kako najbrže i najlakše odstraniti i očistiti silikon u kupaoni. No, većina savjeta ipak nije bila od neke pomoći.

Stoga sam odlučio ovdje napisati ono što je meni zaista pomoglo i za što sam 100% siguran da djeluje jer sam sada i sam to isprobao.

 

Sanitarni silikon

Ovaj silikon može biti u različitim bojama, a poznat će po svojoj trajnosti i teškom odstranjivanju. On je pogodan za porculan, pločice, emajl, elastičan je i vrlo otporan na plijesan i habanje te starenje.

Iako, nakon nekog vremena, a to može biti i sve par godina, može se po njemu početi primati plijesan i gljivice. I upravo to bude jedan od čestih razloga zašto ga želimo promijeniti. On se koristi uglavnom za brtvljenje svih rubova i spojeva na zidovima, rubova sanitarija i kupaonske opreme.

Otporan je na vodu, promjene u temperaturi i to (od -30 do 120 stupnjeva!) i oštećenja, te se nakon korištenja vrlo brzo suši.

 

Kako najjednostavnije ukloniti stari silikon?

Eto u mom slučaju se dogodilo da tijekom tuširanja negdje sa strane tuš kade curi voda. Bilo je potrebno odstraniti kadu i provjeriti sanitarije.

Kada smo maknuli tuš kadu ostao je silikon na pločicama koji je trebalo ukloniti. Logično, krenuo sam ga uklanjati skalpelom, no međutim nije išlo kako sam zamislio.

silikon na pločicama

Stoga sam odlučio pomoć potražiti on-line, međutim većina savjeta je bila beskorisna (tipa da koristim žilet ili oštriji skalpel).

Tada mi je prijatelj savjetovao korištenje jednog proizvoda kojeg vjerojatno mnogi imaju u domaćinstvu i koji je njemu prethodno pomogao skinuti smolu sa automobila, a to je WD-40!

Druga opcija je kupovina sredstva za skidanje silikona: Knauf sredstvo za uklanjanje silikona. Cijena za 250mL je nešto manje od 50 kn.

Za ukloniti m2 silikona, prema uputstvima proizvođača, treba vam između 80 i 100 mL.

 

Postupak skidanja silikona i potreban alat

Od alata trebate:

  • Skalpel
  • Špahtlu
  • Kameni brus (oštrač) ili brus papir
  • WD-40

Prvi korak je pošpricati silikon koji namjeravate ukloniti s WD-40. Pričekati cca 20-30 minuta i nakon toga početi skidati silikon sa skalpelom. Primijetit ćete kako se silikon znatno lakše skida i u većim komadima.

Nakon toga ono što je ostalo od silikona ponovno pošpricajte s WD-40 i ponovno pričekajte do 30 minuta.

prskanje silikona s WD-40

Dok čekate tih 30 minuta, uzmite kameni brus (oštrač) ili brusni papir i naoštrite špahtlu. Zatim sa špahtlom skinite ostatak silikona. Naravno ako je špahtla prevelika, ili prostor premali onda možete nastaviti sa skalpelom.

odstranjivanje silikona špahtlom

Uvijek tamo gdje ostane silikona možete dodatno poprskati s WD-40, malo pričekati i ponoviti skidanje. Shvatit ćete kako je to težak posao, međutim velika je razlika i znatno lakše kada se koristi WD-40.

njegovo veličanstvo wd-40

Ako ga nemate ili ne želite koristiti onda kupite gore već napisano sredstvo na skidanje slikona.

U svakom slučaju posao nije lagan, treba biti strpljiv i vrlo oprezan u radu s alatima! Ukoliko niste sigurni da to možete odraditi onda svakako zovite majstora!

A evo i završnog rezultata. Ovo malo što je ostalo se jednostavno opere sa sredstvom za pranje podova i toplom vodom.

pločice očišćene od silikona

 

Zaključak

Dakle, prije nego krenete u akciju skidanja starog silikona, a neovisno o razlozima, nabavite WD-40 ili sredstvo za uklanjanje silikona. Uz to, trebat će vam skalpel i dosta strpljenja te opreznosti u radu.

Naravno, ako jednostavno niste za to, nemate potreban alat i/ili strpljenje, uvijek možete pozvati kvalificiranog majstora!

Možda će vam biti interesantno i ovo: Kako očistiti srebro