Koliko se kuha riža kako bi ispala odlično? Evo odgovora!

riža

Činjenica je kako čak 90% riže u svijetu dolazi iz Azije. Isto tako se zna kako postoje tisuće različitih vrsta riže, ovisno o tome kako ih proizvođači prerađuju, one se svrstavaju se u dvije skupine: bijelu ili smeđu rižu.

Najčešće korištena je bijela riža, iako smeđa riža ima više blagodati po zdravlje. Što se tiče nutritivnih vrijednosti, riža sadrži uglavnom ugljikohidrate i nešto bjelančevina, a gotovo da nema masti i šećere.

Logično, kuhana riža sadrži puno vode i ona čini gotovo 70% od njezine ukupne težine. Kuhana riža ima cca 130 kalorija na 100 grama.

Ukratko:

 • Rižu prije kuhanja dobro isperite u hladnoj vodi
 • Stavite rižu i vodu u lonac u omjeru 1:1,5
 • Poklopite i kuhajte do 10 min na laganoj vatri
 • Smeđa riža treba više vode (omjer 1:2) i dulje vrijeme za kuhanje

 

Kuhanje riže

Prilikom kuhanja riže najčešće se događa da riža ispadne ljepljiva i gumasta, zatim da bude ili prekuhana ili s druge strane tvrda i nedovoljno kuhana. Mnogi čak zbog toga izbjegavaju kuhati rižu.

Riža se svakodnevno konzumira u milijunima kućanstava i ona je jedna od najvažnijih svjetskih namirnica. Usavršavanjem metode kuhanje riže može biti vrlo jednostavno te ona svaki puta ispadne savršeno kuhana i ukusna. Ustvari bitno je slijediti određena važna pravila.

Najbitnija su da uvijek mjerite koliko riže stavljate kuhati, a kako biste znali koliko vode treba dodati. Drugo je da ne miješate rižu dok se kuha jer će biti sva ljepljiva i krenut će se raspadati.

Neki kuhari savjetuju da se na početku dodaju maslac ili žlica ulja kako bi se zrnca riže odvojila prije kuhanja.

 

Vrste riže i kako ih kuhati

Rižu je potrebno prije kuhanja temeljito isprati hladnom vodom kako bi se uklonio višak škroba i eventualnih nečistoća. Stavite rižu u cjediljku te ispirite pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.

Smeđoj riži je za kuhanje potrebno nešto više vode i malo više vremena za kuhanje.

Slično kako recimo kod kuhanja graha, namakanje u hladnoj vodi od najmanje 30 minuta pomoći će skratiti vrijeme kuhanja.

 

Kako kuhati rižu i koliko dugo da bude al dente

Preporučena količina riže za kuhanje po osobi je jedna šalica ili cca 75 g. Naravno, sve od 50 g do 100 g je u redu.

Što se omjera tiče, osnovna stvar je dodati vodu u omjeru sirove riže puta 1,5 – 2, ovisno koja vrsta riže se kuha. Dakle, ako ćete staviti kuhati 100 g riže, tada ćete dodati od 150 ml do 200 ml vode.

Za kuhanje bijele riže mi preporučujemo omjer od 1,5, ali naravno to ovisi od toga kako kuhanu rižu sami preferirate, koju vrstu riže kuhate, pa sve do kvalitete i jačine štednjaka na kojem kuhate.

 

Potrebni sastojci

 • Riža
 • Voda
 • Začini

Oprema

 • Cijedilo
 • Lonac i poklopac
 • Kuhača

Postupak i vrijeme kuhanja

 1. Isperite rižu kroz cijedilo.
 2. Stavite rižu u lonac, stavite na nju željene začine (sol, papar) te dodajte vodu u omjeru riža:voda 1:1,5.
 3. Poklopite lonac i pustite vodu da zakipi
 4. Zatim kuhajte na laganoj vatri.
 5. Ne skidajte poklopac.
 6. Provjerite nakon cca 8-10 min je li sva voda skuhana
 7. Kada vode više nema znači da je gotovo, ugasite vatru, vratite poklopac i pustite da odstoji 5-10 minuta
 8. Uklonite poklopac i kuhačom nježno promiješajte rižu

 

Za kraj – trikovi za kuhanje riže

Kod kuhanja riže važno je ne miješati ju dok se kuha te pogoditi pravi omjer vode i riže. Ako stavite previše vode onda se riža dulje kuha i često bude prekuhana.

Začine možete dodavati prema vlastitim preferencijama, sol, papar, peršin, maslac, ulje, vegetu i sl.

Riža koja se kuha prema našim predloženim omjerima bit će skuhana za cca 10 minuta i do tada će gotovo sigurno sva voda ispariti. Ukupno vrijeme kuhanja i pripreme bit će oko 15 minuta.

No, važno je znati kako različite vrste riže zahtijevaju različite količine vode. Kako biste točno znali koliko će vam vode trebati, nema drugog načina nego prvo eksperimentirati. MI preporučujemo omjer 1:1,5 za bijelu rižu i 1:2 za smeđu.

I savjet za kraj, ako imate vremena dobro je prvo namakati rižu u hladnoj vodi 20-30 minuta i nakon toga ju dobro isprati te staviti u lonac za kuhanje.