Kako napraviti screenshot na raznim uređajima? Evo kompletan odgovor

računalo

Korištenje mogućnosti screenshota (preslike ekrana) danas je jedan od najpraktičnijih načina za prenošenje slika ili informacija.

Neovisno o tome koristite li ga kako bi zabilježili neku financijsku transakciju, poruku ili možda neku zanimljivost na internetu, screenshot će uvijek biti pri ruci da vam olakša život u raznim situacijama.

Mnogi korisnici su s njegovim korištenjem već dobro upoznati i znaju kako se pomoću njega dobiva slika s trenutnim prikazom sadržaja na zaslonu, ali sve ovisi o tome koji uređaj koristimo.

Postupak neće biti isti na računalu, pametnom telefonu ili tabletu, a dodatne razlike čine i njihovi razni modeli.

 

Izrada screenshota na računalu

Windows računala

Kod računala odmah moramo navesti kako se većina korisnika služi s Windows operativnim sustavom.

Trenutno su najpopularnije inačice Windows 10 i Windows 11 pa ćemo navesti kako se na svakoj od njih može napraviti screenshot.

Na Windowsima 10 i Windowsima 11 je najjednostavniji način pritisak Print Screen gumba koji se nalazi u gornjem desnom kutu tipkovnice.

Nakon što vam se na zaslonu nalazi sadržaj koji želite spremiti kao sliku, pritisnite Print Screen gumb i sada vam se slika nalazi u međuspremniku (clipboard).

Istu sliku odmah možete zalijepiti (paste) u neki od programa po odabiru, bilo da se radi o Paint aplikaciji, Microsoft Wordu ili nekom drugom.

Korisni dodatak može biti i prečac Alt+Print Screen s kojim će se unutar screenshota obuhvatiti samo aktivni prozor.

Za neke će još praktičnija metoda biti pritisak tipkovnog prečaca Windows tipka+Print Screen.

Na ovaj način će se izrađeni screenshot izravno smjestiti pod mapu „Pictures“ te unutar nje u mapu „Screenshots“. S ovim postupkom odmah možete manipulirati s napravljenim screenshotom i sam postupak je iznimno brz.

Treći način koji bi još sugerirali je korištenje tzv. „Snipping Tool“ značajke na Windowsima 10 i Windowsima 11.

Tipkovni prečac za ovaj alat je Windows tipka+Shift+S. Nakon što ga pritisnete, na vrhu zaslona pojavit će se izbornik pomoću kojeg možete ući u mnogo detaljniju izradu screenshotova.

O ovoj metodi više možete pročitati na Microsoftovim službenim stranicama.

 

Mac računala

Mac računala također imaju solidan broj korisnika u Hrvatskoj i ona su nešto drugačija od Windows računala.

Razlike su vidljive i u načinu izrade screenshota.

Na Mac računalima je osnovni tipkovni prečac za screenshot Shift+Command+3.

Treba reći kako je s dolaskom inačice macOS Mojave došao i novi alat za izradu screenshota koji se otvara s tipkovnim prečacem Command+Shift+5 te ide u detalje same slike.

Na Mac računalima postoje i tipkovni prečaci za obuhvaćanje dijela zaslona ili otvorenog prozora/izbornika, a njihove opise te opise ostalih mogućnosti možete naći na Appleovoj službenoj stranici.

 

Linux računala

Postoje korisnici kojima je Linux operativni sustav prvi izbor.

Imamo razne načine za izradu screenshota na Linuxu, no ako se koncentriramo samo na Ubuntu inačicu dostupan je „Activities“ izbornik gdje se odabere „Screenshot“.

Na Linuxu također možete koristiti Print Screen gumb kao na Windowsima, a postoje i varijante tipkovnih prečaca Alt+Print Screen za obuhvaćanje određenog prozora ili Shift+Print Screen kako bi se manualno obuhvatio željeni prostor na zaslonu.

 

Chromebook računala

Chromebook računala imaju Chrome OS sustav na kojem funkcionira tipkovni prečac Shift+Ctrl+Show.

Nakon njegova pritiska, potrebno je kliknuti na „Screenshot“ opciju i izabrati ako će se obuhvatiti cijeli zaslon, njegov dio ili određeni otvoreni prozor.

Chrome OS verzija 89 također je dodala novi alat pod nazivom „Screen Capture“ koji je dostupan unutar izbornika u donjem desnom kutu.

 

Screenshot iz web preglednika

Ovo je zasebna kategorija za sve korisnike koji bi na računalu htjeli izravno unutar web preglednika napraviti screenshot.

Chrome, Edge, Firefox i ostali web preglednici imaju mogućnost preuzimanja raznih ekstenzija za ovu svrhu.

Mi vam možemo preporučiti Lightshot.

 

Izrada screenshota na pametnom telefonu

Android pametni telefoni

Uređaji na kojima se vjerojatno najčešće rade screenshotovi su Android mobilni pametni telefoni.

Znamo da postoje razne njihove vrste s raznim inačicama Android operativnog sustava pa ćemo navesti nekoliko metoda za izradu screenshota koje će obuhvatiti većinu uređaja.

 

Tipkovni prečac za screenshot

Najjednostavnija metoda za trenutnu izradu screenshota na većini modela Android pametnih telefona je istodobni pritisak gumba za uključenje uređaja (Power gumb) te gumba za snižavanje zvuka.

Ako ste uspješno primijenili ovu metodu, čut ćete zvuk koji potvrđuje da je screenshot napravljen.

 

Koristite geste

Mnogi Android pametni telefoni dopuštaju da se pomoću geste napravi screenshot.

Primjerice, na Samsungovim se telefonima ova opcija uključuje na sljedeći način: Settings > Advanced Features > Motions and Gestures.

Nakon toga se screenshot omogućuje s odabirom opcije „Palm Swipe to Capture“. Kod ostalih telefona hodogram će biti vrlo sličan za uključenje ove značajke.

Sada samo morate napraviti svajp preko zaslona pod kutom od 90 stupnjeva i napravit će se screenshot.

 

Koristite brze postavke (Quick settings)

Mnogi proizvođači dodali su na početni zaslon telefona mogućnost otvaranja brzih postavki s jednostavnim svajpom prema dolje.

Unutar tog izbornika imat ćete opciju „Screen Capture“ ili „Screenshot“ koju možete upotrijebiti.

 

Iskoristite Google Assistanta

Ako koristite Google Assitanta i upoznati se s mogućnostima glasovnih naredbi, potrebno je samo reći „Hey, Google! Take a screenshot.“ i na brz način ćete doći do slike svog zaslona.

 

Upotrijebite druge aplikacije

Druge aplikacije mogu biti izvrsno rješenje za izradu screenshotova. Ovdje možemo preporučiti Screenshot Easy aplikaciju koja je iznimno popularna i jednostavna za korištenje.

 

iPhone pametni telefoni

Appleov iPhone popularan je među korisnicima, a u odnosu na Android telefone postoje razlike kad je izrada screenshota u pitanju.

Ako imate iPhone 13 ili modele koji imaju Face ID tj. nemaju okrugli „Home“ gumb ispod zaslona, istodobno pritisnite „Side“ gumb s desne strane te gumb za pojačavanje zvuka s lijeve strane.

Nakon toga će vam se u donjem lijevom kutu pojaviti screenshot koji se može spremiti ili obrisati.

Kod druge metode za izradu screenshota potrebno je na određenim modelima iPhonea istodobno pritisnuti „Side“ gumb i „Home“ gumb.

Treća metoda uključuje istodobni pritisak „Top“ gumba na gornjoj strani uređaja te „Home“ gumba ispod zaslona.

Praktični opis ovih triju metoda nalazi se na sljedećoj poveznici.

 

Izrada screenshota na tabletima

Android tableti

Kod ovih tableta vrijede ista pravila kao i kod Android mobilnih telefona.

Identične metode možete primijeniti, a to znači korištenje tipkovnog prečaca za screenshot (Power gumb+tipka za snižavanje zvuka), geste, izbornik unutar brzih postavki, Google Assistanta ili upotrebu druge aplikacije.

 

iPad

iPad je Appleova verzija tableta tako da ćemo i za njega navesti dvije metode izrade screenshota.

Kod prve je potrebno na iPadu istodobno pritisnuti „Top“ gumb na njegovoj gornjoj strani te bilo koji od gumbova za pojačavanje ili smanjivanje zvuka.

Za iPad uređaje koji imaju „Home“ gumb ispod zaslona vrijedi metoda istodobnog pritiska „Top“ gumba na gornjoj strani te „Home“ gumba.

Detalje možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

 

Univerzalnost

Izrada screenshota danas je univerzalni dodatak kod svih vrsta uređaja pošto u nekim situacijama korisnici imaju potrebu bilježenja ili dokumentiranja sadržaja koji se prikazuje na njihovom zaslonu.

Velika većina nas u pravilu paralelno koristi računalo i pametni telefon ili tablet za svakodnevne aktivnosti pa je svakako korisno znati koje su sve metode izrade screenshota moguće.

Razne vrste uređaja i razni njihovi modeli možda na prvi pogled kompliciraju situaciju, no postoje neki generalni obrasci koji se mogu slijediti.

Testirajte svaku od ovih metoda po potrebi i vidjet ćete da možete u kratkom vremenu ovladati s prikazanim tehnikama.