Pranje tepiha ne treba biti problem, ali ovo morate znati!

pranje tepiha

Svatko od nas upoznat je s blagodatima dekoriranja i dizajniranja kućnog interijera.

Bilo da se radi o zavjesama, lampama, policama ili svojevrsnim kraljevima podova; svima omiljenim tepisima.

Prostrani su i čupavi, a svaki tepih dodaje prostoriji sasvim novu dimenziju te ju ujedno ispunjava toplinom, teksturama i šarenim bojama ovisno o individualnom odabiru.

Unatoč svemu ovome, tepisi su u kućanstvu najčešće žrtve raznovrsnih mrlja; po njima svakodnevno hodamo i neminovna je šansa za neku neželjenu kućansku nezgodu.

Ako ste baš vi u dilemi što učiniti s novom mrljom, odnosno kako očistiti tepih, na pravom ste mjestu.

Na prvi pogled ovo se čini kao nešto što se može vrlo lako odraditi, ali ipak postoje određene činjenice koje trebamo znati kako bismo pranje tepiha odradili pravilno, a sam tepih održavali u dobrom stanju.

 

Rat s prašinom

Prašina je nažalost stalni suputnik svakog kućanstva, a osim što smo primorani uklanjati ju s namještaja, isto moramo učiniti i sa svakim tepihom u kući (1).

Prvi korak ka učinkovitom procesu čišćenja tepiha svakako je temeljito uklanjanje prašine i prljavštine koja se najčešće zadržava u poroznim vlaknima ovog nadasve neizostavnog elementa svakog doma.

Prilikom prelaska tepiha nanosi se ogromna količina prljavštine koja štetno djeluje na na sama vlakna te pri tome vaš voljeni tepih gubi sjaj i sve one šarolike boje.

Kako biste ovo uspješno spriječili valja stupiti u akciju, zgrabiti usisavač i objaviti sveopći rat s prašinom. Koristite kvalitetan usisavač s dobrim procesom filtriranja, a kako bi se očuvala čistoća tepiha, ali i kvaliteta zraka unutar prostorije.

Poželjno je i da se usisavač, odnosno nastavak, može namjestiti / prilagoditi tako da se lakše kreće po tepihu i bez oštećivanja same strukture ili boje tepiha.

Trebalo bi redovito usisavati, no u kraćim periodima moguće je temeljito obaviti taj kućanski posao te si tako skratiti muke.

 

Mrlje i mirisi

Sljedeći korak učinkovitog pristupanja čišćenju tepiha odlikuje se efektivnim prepoznavanjem problematičnih mrlja i mirisa koje su zadesile baš vaš tepih.

Prije svega valja obratiti pažnju i na četveronožne stanovnike kućanskog prostora jer i oni u velikoj većini slučajeva svakome ostavljaju neželjene „poklone”.

Ovdje se pak radi o pozamašnoj količini dlake, no puno veći problem predstavljaju mrlje od urina i izmeta. Osim što su oku neprivlačne, ispunjavaju prostor poprilično neugodnim mirisima koje nitko ne želi na svome tepihu.

Ovdje je zapravo dovoljno promptno reagirati sa papirnatim ručnicima te potom oprati mrlju koristeći obični alkoholni ocat i toplu vodu uz ponovnu primjenu papirnatih ručnika.

Osim krznenih ljubimaca i njihovih poklona najčešći uzrok mrlja na tepihu su zapravo kućanske nezgode.

Svakome se može dogoditi povremena povreda u kuhinji, krvarenje iz nosa i slično.

Ključno je u tom trenutku posegnuti duboko u kućni medicinski ormarić te izvaditi vodikov peroksid te iz kuhinje uzeti deterdžent za suđe.

Potrebno je načiniti mješavinu u omjeru 2:1 vodikova peroksida i sapuna te mokrom krpom nanijeti na tkaninu.

Ukoliko nakon primjene i procesa sušenja mrlja i dalje prodire kroz vlakna tepiha tada je moguće koristiti i profesionalna, ali i malo skuplja sredstva za čišćenje kao što su primjerice Vanish ili Tepihel.

 

Vino kao glavni neprijatelj za vaš tepih   

Pored spomenutih mrlja i neugodnih mirisa, svakako se ističe svima grozomorna mrlja od crnog vina.

Kako biste i ovdje osigurali uspjeh potrebno je vrlo brzo reagirati i suhom krpom ili ubrusom upiti sav višak tekućine u tepihu koliko god je to moguće.

Tada je potrebno nanijeti manju količinu hladne vode kako bi se koncentracija crvenog vina smanjila i ono razrijedilo da bi se naposljetku višak vode također otklonio ubrusima ili krpama.

Potom je moguće mrlju tretirati običnim i pristupačnim  kućanskim potrepštinama poput soli, sode bikarbone te eventualno mješavine octa i deterdženta za suđe.

Sol je moguće nanijeti na mokru mrlju te ju naposljetku usisati, a od sode bikarbone i vode potrebno je načiniti pastu te ju nanijeti na mrlju i ostaviti ju prekrivenu preko noći te sljedeći dan također usisati.

Ocat i deterdžent uz toplu vodu još jedan je alternativni način čišćenja koji od vas iziskuje nanošenje spomenute mješavine i trljanje iste  na tvrdokornu mrlju.

Ukoliko mrlja odmah ne „izađe” moguće je istu ponovno tretirati dok ona u potpunosti ne nestane.

 

Dubinsko čišćenje tepiha i profesionalne usluge

Ako nakon primjene kućanskih pripravaka niste vidjeli nikakvo poboljšane tada se ipak valja okrenuti procesu dubinskog čišćenja i okretanju brojeva stručnjaka.

Iako je moguće samostalno  unajmiti stroj koji omogućava dubinsko čišćenje tepiha primjenom sredstva na bazi kemikalija, poželjno je ipak okrenuti broj osobe koja spretnije zna rukovati glomaznim i iznimno skupim strojevima.

Nitko ne želi snositi moguće posljedice prilikom kvara spomenutog stroja i eventualnog uništenja vlastitog tepiha.

Iako će profesionalac iz vaših džepova izbiti koju kunu više, jasno je kako će kao odgovorna osoba prikladno primijeniti raznovrsne procese koji između ostalog uključuju čišćenje parom i posebnim deterdžentima.

No prije angažiranja profesionalnih čistača  valja svakako podrobnije razmisliti i  o njegovoj kvaliteti te pažljivo odabrati osobu koja će biti zadužena za vaš problematični tepih.

Nikako nije poželjno odabrati lošeg majstora koji će potom uništiti vaš tepih i uzeti vam novac.

Možda vas zanima:

 

Kako riješiti pitanje pranja tepiha?

Sve u svemu lako je zaključiti kako su tepisi zasigurno ključni dijelovi obiteljskog prostora i vrlo bitni elementi koji se uzimaju u obzir prilikom dizajna interijera.

Iako dolaze u raznim oblicima i materijalima svima su im zajedničke neminovne mrlje i tvrdokorna prljavština.

Pristupiti toj problematici moguće je koristeći osnovne kućanske potrepštine ili pak usluge profesionalnih čistača.

Na vama ipak ostaje odluka hoćete li zasukati rukave ili predati tu čast i vaš novac u ruke nekom drugom.

autor teksta: Mateo Belir, mag.cult


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.