Telefonski imenik – najtočniji brzi imenici po imenu i broju

telefonski imenik

Davno su prošla ta stara vremena kada bi telefonski imenik bio dostupan samo kao debela knjiga na našim policama u hodniku ili pokraj telefona.

U ovim nekim novim modernim vremenima takve imenike više nitko vjerojatno ne koristi, a naročito jer su sada dostupni brojni online imenici.

Ako želite i imate potrebnu brzo pretražiti informaciju o vlasniku broja po imenu, prezimenu, broju ili lokaciji i to bilo kada od 0-24 sata onda ste na pravom mjestu!

Vjerojatno nam se svima često dogodi da nam žurno treba nečiji broj, pa je i normalno da su nam telefonski imenici prva stanica na kojoj ćemo potražiti željene informacije.

Činjenice ukratko:

 • u Hrvatskoj postoji više telefonskih imenika različitih operatera
 • gotovo svi su dostupni online od 0 do 24h
 • sve najbolje ovdje ćemo predstaviti i prikazati rezultate istraživanja popularnosti
 • želite li brzo doći do traženih informacija onda ste na dobrom mjestu
 • imenik.hr – je najpopularniji izbor

Brzo odaberite imenik:


Povijest telefonskih imenika

Od trenutka kada je Alexander Graham Bell izmislio telefon 1876. godine, potreba za organiziranim sustavom praćenja telefonskih brojeva postala je očita (1).

Prvi telefonski imenik objavljen je već 1878. godine u New Havenu, Connecticut, i sadržavao je samo 50 imena (2).

U početku, ovi imenici bili su jednostavne liste, bez brojeva, jer su operateri povezivali pozive prema imenima. Kako je broj telefonskih korisnika rastao, tako je i potreba za detaljnijim i organiziranijim imenicima.

Do 20. stoljeća, telefonski imenici postali su sveprisutni, s detaljnim popisima imena, adresa i brojeva telefona. S dolaskom interneta krajem 20. stoljeća, telefonski imenici počeli su se digitalizirati.

Danas, u eri digitalne tehnologije, tiskani telefonski imenici postali su gotovo zastarjeli.

Online imenici omogućuju brzu i jednostavnu pretragu, pružajući korisnicima mogućnost pretraživanja brojeva i informacija u sekundama, bilo gdje i bilo kada.

 

Analiza i prezentacija telefonskih imenika

Iako uz same imenike postoje i drugi razni načini kako saznati čiji je broj, mi svakako preporučujemo da prvo potražite informaciju na nekom od dostupnih online izdanja provjerenih i točnih telefonskih imenika.

S obzirom kako ste došli na naš članak onda trebate znati da čete ovdje možete pronaći sve detalje i informacije koje vas zanimaju.

Stoga smo u suradnji sa stručnjacima te kroz višegodišnje vlastito iskustvo, odlučili istražiti, analizirati i prezentirati vam u nastavku članka sve najbolje telefonske imenike u Hrvatskoj.

Preporučujemo da proučite sve kako biste znali koji vam je potreban za vašu potragu.

 

Telefonski imenici u Republici Hrvatskoj

Oni su srećom široko dostupni i u najvećoj mjeri potpuno besplatni za korištenje, a naročito online servisi. Jedino što trebate je pristup internetu i uređaj s kojim pristupate. Možete im pristupiti koristeći računalo, laptop, tablet i naravno razne mobilne uređaje.

Naš tim stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u telekomunikacijama i digitalnom pretraživanju detaljno je istražio sve dostupne online telefonske imenike kako bismo vam pružili najtočnije i najpouzdanije informacije.

Mi ćemo se ovdje orijentirati samo na one najpopularnije telefonske imenike na kojima možete pretraživati prema imenu, prezimenu, broju, adresi, dakle na više različitih opcija.

Ukoliko je netko izlistan u imeniku, odnosno ako je kod svojeg operatera dao suglasnost za objavom broja onda su ovo mjesta na kojima ćete ih moći pronaći. Brojevi pravnih osoba su dostupni prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama.

Eto, sada kada ste saznali neke osnovne informacije možemo krenuti dalje redom.


1) imenik.hr – najpopularniji izbor

Ovo je zasigurno najpopularniji telefonski imenik u Hrvatskoj i nalazi se na web adresi: http://www.imenik.hr/

Zašto je najpopularniji i najčešće korišten?

Kako navode i sami na svojoj stranici radi se o centralnom imeniku Republike Hrvatske. Vlasnik je poduzeće IMENIK d.o.o. osnovano 2004. godine. (3) Prema odluci HAKOM-a oni su nositelji koncesije za pružanje usluge sveobuhvatnog telefonskog imenika. (4)

Na samoj stranici možete raditi pretrage prema broju telefona, mobilnog uređaja i faksa. Isto tako, daju mogućnost pretrage prema izrazima, ali je pitanje možete li tako pronaći ispravan u informaciju.

Svakako se preporuča detaljniji način pretrage, kao npr. po imenu i prezimenu, prema lokaciji i sl. , a dakako ovisno i koje informacije imate / trebate. Imenik je za fizičke osobe, a dostupan je i za poslovne subjekte. Imaju više video klipova o samom načinu korištenja imenika.

Odlučite li se na pozivanje, onda možete vidjeti na početnoj stranici broj koji možete nazvati ili poslati SMS ako se odlučite na taj vid komunikacije. imenik.hr, s više od desetljeća iskustva u industriji, postao je pouzdan izvor za mnoge korisnike koji traže telefonske brojeve u Hrvatskoj.

Kako podaci dospijevaju na Imenik.hr?

Ako korisnici kod svog telekom operatera označe da žele objaviti svoj kontakt u centralnom telefonskom imeniku, njihovi kontakt podaci će biti proslijeđeni u bazu Imenik.hr.

Ako korisnici označe da NE žele objaviti svoj kontakt, njihovi podaci NEĆE biti proslijeđeni u bazu Imenik.hr.

Ako je korisnikov broj objavljen, ali želi ga utajiti, mora se obratiti svom operateru jer samo operater može utajiti kontakt. Nakon utaje kod operatera, kontakt se neće prikazivati na Imenik.hr u roku od 48 sati.

Zakon o elektroničkim komunikacijama

Pravne osobe ne mogu tražiti ograničenje upisa podataka potrebnih za identifikaciju i komunikaciju u javnom imeniku pretplatnika.

Tvrtke, umjesto potpunog utajivanja broja, mogu “sakriti” određene brojeve. Ako žele sakriti određeni broj, mogu ostaviti prazno polje pod nazivom “FUNKCIJA KONTAKTA” u tablici za uređivanje profila tvrtke.

Na taj način mogu “sakriti” određene brojeve na stranicama tvrtke. Svi ostali kontakti pokraj kojih upišu namjenu prikazat će se u profilu tvrtke.

Kako uređivati profil tvrtke?

Vlasnici tvrtki ili obrta na Imenik.hr imaju mogućnost sami uređivati profil svoje tvrtke. Mogu kontrolirati profil svoje tvrtke u tri jednostavna koraka i urediti ga tako da odražava poruku koju žele prezentirati svojim klijentima i kupcima.

 

Prednosti:

 • Centralni imenik Republike Hrvatske s velikom bazom podataka.
 • Mogućnost pretrage prema broju telefona, mobilnog uređaja, faksa i izrazima.
 • Detaljna pretraga po imenu, prezimenu i lokaciji.
 • Video upute za korištenje imenika.
 • Pouzdan izvor s više od desetljeća iskustva.

Nedostaci:

 • Pretraga prema izrazima možda neće uvijek pružiti točne informacije.

Zaključak iz vlastitog iskustva u korištenju: velike su šanse da ćete pronaći podatke koje tražite!


2) imenik.tportal.hr – čest izbor korisnika

Idući telefonski imenik kojeg moramo spomenuti je u vlasništvu Hrvatskog telekoma i nalazi se na adresi: https://imenik.tportal.hr/

Također je jedan od najpopularnijih i najdetaljnijih imenika koji ima jako veliku bazu informacija.

Brza pretraga pruža mogućnost pretraživanja prema ključnim riječima, imenu, prezimenu, nazivu poslovnog subjekta. (5)

No, za razliku od prvog imenika gdje smo mogli upisati samo naziv mjesta i tako napraviti pretragu ovdje to nismo uspjeli. Kada napišemo samo naziv mjesta traži nas da upišemo barem neki podatak u opciju imena, prezimena ili naziva. Možda je to mali minus u odnosnu na prethodni.

Pretraga po broju ima unaprijed upisane pozivne brojeve koje možemo odabrati. Klikom na pomoć nalazi se i video klip s uputom za pretraživanje. Hrvatski Telekom, kao vodeći telekomunikacijski operater u Hrvatskoj, pruža autoritativne informacije putem ovog svog telefonskog online imenika.

 

Prednosti:

 • U vlasništvu Hrvatskog telekoma, što pruža autoritativne informacije.
 • Detaljna pretraga s mogućnošću pretraživanja prema ključnim riječima, imenu, prezimenu i nazivu poslovnog subjekta.
 • Video upute za pretraživanje.

Nedostaci:

 • Pretraga samo po nazivu mjesta nije moguća bez dodatnih informacija.

Zaključak iz vlastitog iskustva korištenja: dobre su šanse da ćete pronaći broj ili informacije koje ste trebali.


3) A1 imenik – preferiraju ga A1 korisnici

A1 imenik od istoimenog poduzeća nalazi se na adresi: https://www.a1.hr/hr/a1-imenik

Vrlo popularan i čest odabir isto zbog dosta velike baze podataka o korisnicima. Pruža mogućnost pretraživanja prema prezimenu, nazivu pravnog subjekta ili naravno brojevima.

Kliknete li na napredni filter onda dobijete i mogućnost pretraživanja prema adresi. Ako je netko izlistan u imeniku, a ima broj u A1 onda ćete ga ovdje definitivno pronaći!

 

Prednosti:

 • Velika baza podataka s informacijama o korisnicima.
 • Napredni filter za pretragu prema adresi.
 • Pouzdan izvor za korisnike A1.

Nedostaci:

 • Možda nije najbolji izbor za one koji nisu korisnici A1.

Zaključak iz vlastitog iskustva korištenja: ne pronađete li informacije u prethodna dva imenika nemate što izgubiti (ni pronaći) pokušate li i ovdje.


4) Ostali izbori vrijedni spomena

Iako su prethodno navedeni najveći i najčešće korišteni činjenica je kako postoje i druge opcije.

Među ostalim imenicima koje zbog popularnosti i dostupnosti moramo spomenuti su imenik Optima telekoma koji je na adresi: https://korisnik.optinet.hr/imenik

Za pretragu trebate upisati naziv korisnika ili broj mobilnog uređaja, telefona ili faksa. Ako znate možete odabrati i županiju korisnika radi filtriranja rezultata.

Zaključak: Zanimljiv i precizan imenik.

 

Kao iduća opcija svakako vrijedna spomena je i telefonski imenik Tomata je nam je jedan od vizualno privlačnijih. Nalazi se na adresi: https://www.tomato.com.hr/telefonski-imenik

Radi na sličnom principu kao i telefonski imenik A1. Možete pretraživati preko imena, prezimena, naziva firme i ako odaberete opciju napredni filtar također preko adrese i mjesta.

Zaključak: Vizualni izgled je jedna od prednosti, ali isto tako nije zanemariva ni kvalitetna baza informacija koju ima.

 

E sada je li šećer na kraju ili nije trebali biste sami procijeniti, ali isto vrlo popularan odabir je i brzi imenik od Iskona koji se može pronaći na web adresi: https://www.iskon.hr/Telefonski-imenik

Pretraga se koristi na način da se upiše ime i prezime ili naziv poduzeća s minimalno upisana tri znaka. Radi filtriranja podataka mogu se upisati i podaci o mjestu i adresi bez kućnog broja, što je odlična opcija.

Zaključak: Je zadnji na popisu, ali nije zadnji po svojim opcijama!

 

To je to!

S obzirom na stručnost i duboko razumijevanje telekomunikacijske industrije u Hrvatskoj stručnjaka koje smo konzultirali, vjerujemo da su ovi imenici doista i najpouzdaniji izvori za pretraživanje brojeva telefona.

Stoga redovito ažuriramo ovaj vodič kako bismo vam pružili najnovije i najtočnije informacije.


Rang lista online telefonskih imenika po izboru naših čitatelja

Sada kada smo ih sve detaljno opisali, želimo prikazati dodatno i rezultate istraživanja koje smo proveli među našim čitateljima. Pitali smo ih koriste li i koliko često online imenike, na koji način i koje imenike koriste najčešće.

Rezultati istraživanja pokazuju kako većina koristi online imenike i to tako da sami pretražuju informacije pristupajući imeniku. Popularnost prema istraživanju jednaka je i našoj analizi.

U pitanju koji najviše koriste njih 37% potvrdilo je i naš odabir prvog mjesta.

najbolji-imenik-istraživanje

Na pitanje koliko često koriste rezultati su podjednaki, no većina ispitanika koristi barem jednom mjesečno.

koliko-često-imenici-istraživanje

I zadnje pitanje bilo je vezano uz način na koji dolaze do tražene informacije i tu se velika većina izjasnila da traže informaciju sami pristupanjem web imeniku.

korištenje-imenici-istraživanje

Napominjemo kako je anonimno istraživanje obavljeno na 375 nasumičnih posjetitelja hou.hr portala, te kao takvi rezultati ne trebaju prikazivati i stvarno stanje.

 

Razni telefonski imenici – razne mogućnosti

Eto, samo za vas pronašli smo najbolje i najtočnije dostupne online telefonske imenike u Hrvatskoj. Svi pružaju razne mogućnost brze pretrage prema različitim kriterijima, a naravno ovisno i o podacima koje pojedini imenik odnosno operater posjeduje.

Sve opcije su odlične, a neovisno trebate li imenik po broju, po imenu, po prezimenu, prema lokacijama od Zagreba, preko Rijeke, Splita pa sve do Osijeka, odnosno cijele Hrvatske i svih županija.

Neki od navedenih pružaju i druge mogućnosti kako doći do informacija, a to su pozivanjem određenog broja i / ili slanjem SMS poruke s određenim sadržajem.

Naravno, takve usluge se uglavnom dodatno naplaćuju, za razliku od situacije kada sami provjeravate broj. Također, ako niste saznali informaciju surfajući na online imeniku, onda je pitanje hoćete li dobiti nešto više informacija pozivom ili slanjem SMS poruke.

 

Zaključak – koji imenik odabrati?

Ipak za kraj moramo zaključiti kako je definitivno najpopularniji telefonski imenik i to s najviše informacija o korisnicima imenik.hr.

Dodatno što vam možemo preporučiti je da svakako pročitajte naš članak i na koje sve načine možete provjeriti broj mobitela po imenu i prezimenu.

Ove informacije ćemo revidirati i provjeravati periodično jer uvijek postoji mogućnost da će se pojaviti neke nove opcije ili unaprijediti kod postojećih imenika.

Vaša sigurnost i pouzdanost informacija naš je najveći prioritet, stoga svjesni važnosti pouzdanosti i točnosti informacija, uvijek preporučujemo da za sve dodatne upite i potvrde kontaktirate izravno operatere.

Nadamo se kako smo vam pomogli u vašem pretraživanju i da ćete sada, ali i ubuduće znati kako doći do tražene informacije.

 

Najčešća pitanja i odgovori

 

1. Što su to telefonski imenici u Republici Hrvatskoj?

Telefonski imenici u Hrvatskoj su specifični direktoriji, odnosno baze podataka koji sadrže informacije o telefonskim brojevima pojedinaca i poslovnih subjekata. Oni su danas široko dostupni online i većinom potpuno besplatni za korištenje.

 

2. Koji su najpopularniji online telefonski imenici u Hrvatskoj?

Najpopularniji telefonski imenici su: imenik.hr, imenik.tportal.hr, A1 imenik, imenik Optima telekoma, telefonski imenik Tomata i brzi imenik od Iskona.

 

3. Kako funkcioniraju online telefonski imenici?

Korisnici mogu pretraživati informacije unoseći ključne riječi, imena, prezimena, nazive poslovnih subjekata ili telefonske brojeve. Neki imenici nude opcije poput napredne pretrage gdje se može filtrirati po adresi, mjestu i / ili raznim drugim kriterijima.

 

4. Mogu li pronaći svaki broj u telefonskom imeniku?

To ne treba biti slučaj. Recimo ako osoba ili poslovni subjekt nije dao suglasnost svom telekomunikacijskom operateru za objavljivanje njihovog broja u javno dostupnom imeniku, onda jasno kako taj broj neće biti dostupan.

 

5. Koja je razlika između telefonskih imenika?

Iako svi pružaju sličnu osnovnu funkcionalnost pretrage, mogu se razlikovati po bazi informacija koje posjeduju, načinima pretrage, vizualnom izgledu i specifičnim dodatnim uslugama, poput pozivanja ili slanja SMS poruka.


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.