Teme za razgovor (najbolje, zanimljive i za sve prilike!)

teme razgovora

Svatko od nas se ponekad našao u situaciji kada kada ostanemo bez riječi i ne znamo kako zapravo popraviti svoj dojam u očima osobe koja je pred nama.

Bez obzira na to gdje se nalazimo i kakva je situacija u pitanju svi bismo morali moći bez straha i zbunjenosti pristupiti drugoj osobi te ju na neki način zaintrigirati gestama i potaknuti na nesmetano odvijanje razgovora.

Predlažem da svakako pročitate cijeli tekst jer samo tako ćete doći do odgovora koje su najbolje teme za razgovor s curom, za razgovor s dečkom, s prijateljima ili bilo koju drugu prigodu.

I ono još bitnije, moći ćete se dobro pripremiti te biti spremni za sve situacije.

 

Kako pristupiti temi?

Prije dubljeg ulaska u razlaganje pojedinih tema kojima bismo mogli zaintrigirati našeg sugovornika važno je svakako istaknuti i sam pristup aspektu komunikacije unutar okvira socijaliziranih skupina ljudi.

Prije svega valja dobro razmisliti o svemu onome što temu čini zanimljivom; koje su njene interesne točke, sama poanta te način predstavljanja slušatelju.

Siguran uspjeh svakako osigurava i primjerena gestikulacija usklađena sa mimikom lica koje projicira srdačnost i otvorenost.

 

Što reći?

Nakon što smo svu onu početnu nervozu i popratnu paniku ostavili iza sebe potrebno je ipak otići korak dalje.

Pozornost sugovornika je u našim „rukama” i nastavak daljnje komunikacije ovisi o pametnom odabiru teme prilagođene baš onima koji strpljivo očekuju čuti neku novu informaciju, šalu ili pak sami nastoje podijeliti nešto novo upravo s vama.

Prilikom samog početka možebitnog razgovora valja se sjetiti kako svi mi podliježemo pojedinim zajedničkim temama.

To su na neki način teme koje počivaju na principu univerzalnosti u kojoj svatko od nas može pronaći nekakav zajednički element koji bi nas ponukao na daljnju komunikaciju.

Dakako, valja se ravnati prema svima poznatoj ideji prikladnosti teme određenom mjestu i imati na umu da neke teme ipak nisu prikladne na pojedinim lokacijama.

 

Kako odabrati temu?

Svi smo mi na neki način stvorovi navika pa se tako uvijek možemo okrenuti temama koje iziskuju vrlo malo truda, a mogu polučiti iznimno pozitivne i zanimljive reakcije u neposrednoj okolini.

Tako se uvijek možemo okrenuti jednostavnim temama poput vremena, sporta ili zabave koja će zasigurno svakome izmamiti osmijeh na lice.

Prilikom neformalnog druženja na kavi uvijek je moguće komentirati trenutačna ostvarenja omiljenog sportskog tima i razmijeniti svoja viđenja njihovih postignuća.

Ako pak sport nije za vas, tu je mnoštvo vijesti iz svijeta zabave.

Najnoviji singl omiljenog glazbenog izvođača, novi komad baš one haljine koja vam sasvim savršeno pristaje ili baš onaj film koji toliko dugo izaziva znatiželju u skrivenom kutku mašte.

Sve to i mnogo više donosi sasvim prikladne tematske dosjetke u okviru večernjeg izlaska ili recimo uživanja s frendovima. Ne postoji ništa bolje nego opustiti se i razmijeniti prijateljske riječi sa svima onima koji su nam od nekog značaja.

Nasuprot neformalnim temama stoje one koje su ipak malo ozbiljnije prirode.

One su za razliku od prethodno spomenutih u svojoj srži drugačije i o njima najčešće nećemo pričati na kavi, prilikom druženja ili večernjeg izlaska.

One zasigurno zahtijevaju veću razinu posvećenosti i pažnje, a rezultiraju produktivnijim raspravama.

Takve teme mogu biti poslovne prirode ili se odnositi na osjetljive situacije i neposredne životne promjene.

Kroz razgovor o ovakvim pojedinostima bitno je sjetiti se recipročne prirode komunikacije i staviti naglasak na ravnomjeran raspored razgovora i slušanja.

Osim toga, uvijek je korisno obratiti pažnju i uistinu slušati sitnice koje čine sačinjavaju pojedine elemente obostranog razgovora.

 

Teme za svakoga

Za svakoga uvijek postoji ponešto pa se tako svi mi možemo pronaći u nekoj zanimljivoj temi (1).

Kome god u životu nedostaje smijeha uvijek se može okrenuti nadasve šaljivim i lakomislenim temama koje odišu humorom i u sebi ponekad nose sarkastičnu notu.

Razveseliti se možemo pričom o najnovijim skandalima slavnih, neslanim šalama i dosjetkama koji naočigled sviju uključenih u raspravu izazivaju mnoštvo smijeha.

Bilo da šećemo ulicom ili se opuštamo na plaži, smijeh je zaista lijek za sve.

Obilje smijeha i zabave oduvijek se moglo naći u dječjim glavama, pa tako valja obratiti i pozornost na njih ukoliko su oni prisutni u neposrednoj komunikaciji.

Teme koje su prikladne za njih uključuju reference na zamišljene prijatelje, savršeno igralište, omiljenu životinju i još mnogo toga što se zaista može upotrijebiti u bilo kojoj prilici gdje god se s njima susretnemo.

Za razliku od djece, tinejdžeri su sasvim druga šalica čaja.

Ponekad im je odveć teško pristupiti kao govornicima te nekada mogu biti vrlo neugodni i nezahvalni govornici. Stoga se valja osvrnuti na upravo ono što ih pokreće i motivira, sve što im daje nove ideje i svojevrsni ushit u životu.

Najčešće je poželjan razgovor o prijateljstvu, prvim ljubavima, tetovažama, a takve teme zbilja pripadaju gotovo svugdje.

Bilo da se radi o obiteljskom domu, klupi u parku ili autobusnoj stanici zbilja je jednostavno osigurati ravnopravnu komunikaciju i razmjenu informacija.

Dodatna dimenzija komunikacije ostvaruje se prilikom interakcije parova i razgovora o potencijalnim ljubavnim jadima.

Ponekad se neugodnost spojeva i svakodnevnog suživota može začiniti sentimentalnim temama i srdačnim uspomenama koje opisuju omiljene interese i iznenađujuće činjenice koje parovi trebaju otkriti o sebi.

Ako se pak nalazite na obiteljskom okupljanju i svi sjednu za stol okupivši se nad slasnom klopom zanimljive teme uistinu naviru same od sebe.

Raspravljaju se potankosti svakodnevnog života, a na vidjelo izlaze i grešni užitci, zabavne činjenice i skrivene želje u nadasve opuštenoj i razigranoj atmosferi koja jednostavno poziva na razgovor.

Ozbiljnije teme i formalnu atmosferu naći ćemo prilikom razgovora unutar poslovnih objekata, a najčešće je prikladno u takvim situacijama iskazati obzir i poštovanje prema započetoj temi.

Moguće je razgovarati o poslovnim ostvarenjima i svemu onome što proizlazi iz njih, a duhovne i religiozne teme poput osobnih vjerovanja i molitvenih nakana moguće je pod sličnim principima smjestiti u okvire konkretne komunikacije omeđene raznovrsnim svetim mjestima.

 

Na kraju

Sve u svemu, lako je zaključiti kako je komunikacija zahtijevan proces koji iziskuje određenu predanost temi i sugovornicima.

Svojstvena je svakoj osobi i sastavni je dio svakodnevnog života koji demonstrira recipročne postavke formalne i neformalne komunikacije omeđene svrsishodnim temama.

Svakoj prilici pristaje pojedini način razgovora, a međuodnos ljudi igra ključnu ulogu u shvaćanju svega onoga što iz takvih interakcija proizlazi.

Svi imamo priliku na sebi svojstveni način pristupiti drugoj osobi i specifičnoj temi te kroz pravovremeno djelovanje osigurati izmjenu informacija i postići novu razinu obostranog shvaćanja.

Svatko je svijet za sebe, ali ipak nas razgovor ujedinjuje i zbližava.

autor teksta: Mateo Belir, mag.cult