Amaretto – kako se pije i od čega se radi ovo šarmantno piće specifičnog okusa?

Amaretto

Iako je amaretto popularno i mnogima ukusno piće posebnog okusa i specifične arome, mnogi ljudi još uvijek ne znaju od čega se ono zapravo radi.

Postoje mnoge vrste amaretta te isto tako mnoge kombinacije okusa.

Svaki ljubitelj alkoholnih pića jednostavno ga mora imati u svom malom, privatnom baru jer je neizostavan dio kućne kolekcije alkoholnih pića.

Važno je samo odabrati kvalitetno piće te potom uživati u njegovim čarima.

Ako ste pak više za domaću verziju, u nastavku pročitajte kako možete napraviti amaretto kod kuće, a ako nemate vremena za stvaranje vlastitog likera, pročitajte po kojoj ga cijeni možete nabaviti i na koje načine ga možete upotrijebiti.

 

Što je zapravo amaretto?

Ovo popularno piće šarmantnog okusa dolazi od talijanske riječi amaro, što znači gorak.

Umanjeni sufiks etto daje nam do znanja da je „malo gorak“. To bi zapravo bio doslovan prijevod riječi.

Dakle, amaretto je talijanski liker koji sadrži blagu gorčinu, odnosno gorčina varira od proizvođača do proizvođača, kao i kombinacije okusa.

Kombinacija slatkog i gorkog za mnoge je savršena, s obzirom da šećer i koštice voća prave nepogrešiv balans u pravljenju ovog likera.

Amaretto sadrži između 21 i 28 posto alkohola te se može ispijati samostalno ili u koktelima.

 

Kakav je okus amaretta?

Ako se pitate kakav okus ima amaretto (mada, možda je bolje da ga isprobate i sami procijenite), osim blage gorčine on sadrži i voćne note.

Baza svakog amaretta je badem, a onda se dodaju određeni okusi i stvaraju se nove kombinacije.

Najčešća od njih je kombinacija badema i marelice ili primjerice trešnje za puni voćni okus. Pored toga, neki od likera sadrže i ekstrakt vanilije za dodatni, pojačani okus i novu aromu.

Amaretto je zaslađen smeđim šećerom, najčešće karameliziranim ili blago zagorenim, što mu i daje tu karakterističnu jantarnu boju te dodatnu slatkoću.

Zaslađenost, naravno, varira od jednog do drugog brenda, no većina pristupačnih amaretta poprilično je slatkog okusa. Oni skuplji češće su gorkog okusa, pa treba pripaziti pri kupovini zavisno od vlastitih preferencija.

Kako je badem sama baza likera, prevladavat će okus badema i dati tu orašastu notu.

Upotrebljeni bademi mogu biti slatki ili gorki. Upravo zbog toga možda se ne bi bilo loše opustiti uz čašu ovakve orašasto-voćne kombinacije nakon cijelog dana na poslu.

Naravno, neki likeri mogu sadržavati samo jedan od ovih okusa, dok drugi mogu biti kombinacija više njih.

 

Od čega se radi amaretto?

Recept za pravi amaretto još se uvijek smatra tajnom te ga proizvođači čuvaju za sebe, no neke od informacija nije teško izvući s obzirom na same sastojke i ideju ovog likera.

Poznato nam je kako je amaretto liker, stoga se zasigurno pravi kao i drugi likeri – najprije se arome namoče u destiliranom piću kao što je vodka.

U ovom slučaju koštice marelice ili višnje namaču se u vodki ili rakiji tjednima.

Nakon toga potrebno ih je procijediti i dodati zaslađivač, odnosno smeđi šećer u karameliziranom ili lagano zagorenom obliku. Arome, dakle, mogu uključivati koštice marelice, gorke ili slatke bademe prema volji te tople začine kao što su kardamom ili piment.

Po želji je moguće dodati i cimet, papar, ekstrakt vanilije ili možda sušenu trešnju, ušećerene bademe, marcipan i slično.

Također je važno koristiti samo flaširanu ili pročišćenu vodu za najbolji finalni proizvod.

Svakako provjerite i od čega i kako se radi gin.

 

Kako se ispija?

Kako bi sve arome maksimalno došle do izražaja na pravi način, amaretto je najbolje piti samostalno.

Možete ga piti u visokoj čaši ili kratko, kao shot. Svakako, preporuka je da se pije u malim gutljajima kako biste na najbolji mogući način osjetili arome, no to je zaista vaš izbor.

Moguće je servirati ga s ledom, ali tada će ga hladnoća leda razrijediti i izgubit će svoj puni okus. Također, postoji voljena kombinacija amaretta s Coca-Colom za blažu i slađu verziju.

Kombinacija s kavom mnogima je omiljena, stoga je zasigurno vrijedna isprobavanja. Osim kave, nećete požaliti ako amaretto poslužite nakon glavnog jela kao zdravicu ili uz desert, posebno s čokoladom, keksima, kolačima ili pak sladoledom.

Posebna preporuka ide za kombinaciju amaretta i čokoladnog suffle-a, a za pravi gurmanski doživljaj servirajte ga uz komadić sira i voće po izboru.

Ovaj sve popularniji liker katkad se miješa i s drugim vrstama alkohola kao što su viski i vodka, pa je tako nerijetka glavna zvijezda u koktelima.

 

Kokteli s amarettom

Mnogi od ovih koktela još uvijek ne dobivaju dovoljno pažnje koliko bi trebali.

Ne zaboravite na njih sljedeći put kada vam bude nedostajalo inspiracije za fini i brzi koktel koji možete napraviti i kod kuće.

To su sljedeći kokteli:

  • Amaretto sour (amaretto i sok od limuna)
  • Flert (amaretto, sok od naranče, šampanjac)
  • Hot gold (amaretto, sok od naranče, cimet, zagrijati)
  • Blood orange (amaretto, crvena naranča, vodka, višnje, maline)
  • Amaretto aloha (amaretto, sok od ananasa, sok od brusnice)
  • Italian margarita (amaretto, tekila, sok od limete, sok od naranče)
  • French connection (amaretto, brandy Cognac)

 

Amaretto u kuhinji

Osim kao aperitiv, liker od badema često se zna naći i u receptima.

To mogu biti razni deserti ili čak može poslužiti kao preljev. Možete ga upotrijebiti u pripremi raznih torti, savijača, slatkih umaka ili u kombinaciji sa sladoledom (kao preljev), pa čak i uz voćnu salatu.

Sjajno se slaže i s tiramisuom zbog gorčine kave i neutralnosti mascarpone sira. Baš kao i u kolačima, vrlo se dobro ponaša kao punjenje u domaćim keksima.

Dodaje se i u glazure za torte i kolače, stoga definitivno nema funkciju samo kao piće. Uvijek doda poseban, blago alkoholni okus koji mnogi volimo jesti u bombonijerama.

 

Popularni brendovi

Najpoznatija marka amaretta je Amaretto Disaronno koji sadrži 28% alkohola, a dolazi iz Italije.

Konkurenciju joj čini marka Amaretto Lazzaroni koja je također vrlo popularna.

Neke od drugih poznatih marki su Luxardo di Saschira, San Giorgio, Hiram Walker, San Marco, Bols Amaretto, Gozio Amaretto, Ciroc Amaretto, Gabriel Boudier, Bols Amaretto, Saliza Venetian Amaretto i drugi.

 

Koja je razlika između Amaretta Disaronna i Lazzarona?

Obje marke likera talijanske su, što možemo saznati i iz njihovog imena.

Imaju gotovo identičnu jantarnu boju, orašasti okus zbog prisutnosti badema te se koriste u koktelima.

Razlika je u količini alkohola – Disaronno sadrži 28%, dok Lazzaroni broji oko 24% alkohola.

Okus je i dalje vrlo sličan, specifično gorko-slatki, a razlike su minimalne.

 

Legenda o stvaranju amaretta

Amaretto je piće koje ima vrlo dugu i zanimljivu povijest stvaranja.

Postoje mnoge legende o stvaranju poznatog likera, a sve su veoma povezane jedna s drugom. Jedna od njih govori kako je amaretto stvorila obitelj Lazaronni iz Saronna u Italiji 1851. godine (1).

Oni su tada proizvodili kolačiće s amarettom, sve dok nisu otkrili kako postoji potražnja na tržištu za samim likerom, stoga su počeli proizvoditi amaretto u tekućem obliku i na tome zarađivati.

Druga priča datira iz 1525. godine, a govori o renesansnom slikaru po imenu Bernardino Luini. Luini je dobio naredbu da naslika Madonnu, a onda je inspiraciju pronašao u mladoj udovici, gostioničarki, za koju se pretpostavlja da mu je bila ljubavnica.

Ona mu je poklonila koštice marelice namočene u rakiji, a taj se recept likera prenosio s koljena na koljeno. Tako je recept završio u obitelji Reina koja je sasvim slučajno radila za obitelj Lazaronni iz prve priče.

Tu dolazimo do povezanosti ovih dvaju priča. Smatra se da je taj recept aktualan i danas te da se po njemu pravi poznati Amaretto Disaronno, koji na etiketi i dalje prikazuje godinu 1595.

Simpatično, zar ne?

Amaretto je u SAD dospio tek šezdesetih godina devetnaestog stoljeća, ali američkim ljubiteljima pića nije trebalo dugo da se zaljube u ovaj šarmantni okus.

 

Cijene amaretto likera

Za kraj ono najvažnije, a to je cijena.

Cijena amaretto likera u 2022. godini kreće se između 60 i 200 HRK po boci, odnosno po mililitraži od 700 ml.

Naravno, cijene variraju ovisno o proizvođaču. Amaretto je liker koji je pristupačan gotovo svima zbog svoje prilično niske cijene, bez obzira što ima puni okus i mnogo načina za korištenje.

Većina ljudi odabrat će ga za konzumiranje samo u tekućem obliku, no s njim je moguće napraviti mnogo više.

Niska cijena ne znači nužno da piće nije dobro, samo pažljivo birajte prema svojim preferencijama i mogućnostima.

Bilo da ste za ovaj posebni liker čuli tek sada ili ste jednostavno odgađali kušanje istoga, preporučujemo vam da ga svakako isprobate jer bi vas okus mogao iznenaditi, odnosno oduševiti.

Dajte mu nekoliko šansi – najprije ga isprobajte samog, u malim gutljajima kako bi svaka aroma maksimalno došla do izražaja.

Potom isprobajte kombinaciju s voćem ili, još bolje, kavom i konačno uz čokoladni desert, brownie ili suffle. Ukoliko vam i dalje bude gorak, isprobajte ga u koktelu, jer tako poprima potpuno novi i, moguće, za vas finiji okus.

Ako ni to ne bude za vas, uvijek možete isprobati neki drugi digestiv za opuštanje nakon večere ili dugog dana na poslu.

Samo umjereno i uživajte!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.