Što je ENC uređaj, kako se koristi i gdje se prodaje?

enc uredaj

Elektronička naplata cestarine jedinstvena je metoda beskontaktnog plaćanja bez posrednika.

Svoju prepoznatljivost duguje popularnom skraćenom nazivu „ENC”, a sami proces plaćanja odvija se putem ENC uređaja smještenog unutar vjetrobranskog stakla automobila.

Predstavljeni proces osigurao je značajnu tehničku inovaciju i iskorak te zamjenu zastarjelog i nefunkcionalnog sustava koji je otežavao platni promet i učinkovitu razmjenu elektroničkih informacija.

 

ENC – o čemu je riječ?

Izgradnjom autocesta i povećanjem protoka vozila na cestama osjećala se potreba za novim modelom naplate koju bi išao u korak sa novim prometnim zahtjevima.

Upravo je specifičnost ENC platnog programa unijela davne 2006. godine dah svježine u javno prometovanje osiguravajući pri tome svojevrsni iskorak naprijed.

Modernizacijom i restrukturiranjem tehnologije značajno se olakšalo prometovanje i ubrzala naplata bez nepotrebnog zaustavljanja vozila i uzrokovanja nepoželjnih gužvi.

Dodatna korist ovog sustava jest i činjenica kako je on zaista raširen i dostupan apsolutno svima.

ENC uređaj moguće je kupiti na raznovrsnim prodajnim mjestima koja u svojoj raširenosti pokrivaju strateški pozicionirana mjesta diljem Republike Hrvatske.

Prilikom prve kupnje uređaja korisnika u paketu očekuje uređaj i držač koji se smještaju unutar automobila na vjetrobransko staklo kako bi se olakšao prolaz kroz naplatne kućice.

Nemoguće je u ovom slučaju pogriješiti jer gotovo svaki automobil ima posebno predviđeno mjesto za ENC uređaj obilježeno iscrtkanim linija ili točkicama oko retrovizora.

Glavna posebnost ovog uređaja ogleda se u činjenici njegove prenosivosti. Uređaj se odlikuje nevezanošću za registarske oznake već za određenu kategoriju vozila kojoj je namijenjen.

Unatoč tome, on se ipak ne može istovremeno koristiti kako bi se obavilo plaćanje cestarine za istovrsna vozila. Iznimka od pravila jesu vozila III. i IV. skupine čiji su pak uređaji vezani za registarske oznake.

 

Gdje pronaći ENC uređaj?

Kupci željni putovanja svoj uređaj mogu ugrabiti na prodajnim mjestima kojima upravljaju Hrvatske autoceste d.o.o. pod koje također spadaju i sljedeće postaje pod naplatom;

 • Lučko
 • Bregana
 • Zagreb Istok
 • Slavonski Brod zapad
 • Lipovac
 • Osijek
 • Varaždin
 • Ogulin
 • Zadar istok
 • Dugopolje
 • Oštrovica
 • Rijeka

Cijena ENC uređaja iznosi 122 kune uz uračunati PDV te obračunati popust od 21.74% namijenjen  I. i II. skupini vozila (1).

Cestovni popust dakako ovisi o prijavljenoj kategoriji vozila i specifičnom ENC paketu.

Ako se pak prometuje istarskim autocestama tzv. Istarskim ipsilonom koji je u nadležnosti Bina Istre obavezno je registrirati se na BINA Istra i odabrati između četiri ENC paketa te tako osigurati nesmetano putovanje tim dionicama (2,3).

Nasuprot tome HAC nude tri vrste paketa za I. skupinu vozila.

 

Nadoplata ENC uređaja

Pravovremena nadoplata ENC uređaja od iznimne je važnosti za regularno funkcioniranje navedenog sustava, a upravo se taj maleni uređaj može nadoplatiti na više načina.

Pa je tako moguće ENC uređaj nadoplatiti putem:  bankovnih uplata, SMS bonova, Web portala i internet bankarstva.

Nadalje, tu je također Aircash aplikacija koja funkcionira po principu uplate novca u e-novčanik i osigurava trenutačan prijenos novčanih sredstava (4).

ENC uređaj je stoga povezan sa svojim posebnim računom na kojemu su osigurana sredstva. Iako minus na njemu nije propisan, dozvoljen je isključivo u iznosu jedne novčane transakcije.

Stoga se nameće potreba za redovitim pregledom sredstava na pretplatnom računu koja osigurava pravovremenu upoznatost sa trenutačnim stanje računa.

Korisnicima je tako omogućeno stanje vlastitog ENC uređaja provjeriti putem HAC web portala naplate, info telefona 0800-0422 / 0800-0111 ili je to moguće učiniti osobno na prodajnim mjestima Hrvatskih autocesta d.o.o. (5)

Dodatna provjera može se obaviti i slanjem SMS poruke na broj 611 000 koja sadržava slovo „S” te dvanaest znamenki ENC uređaja.

Važno je pak napomenuti kako se ova vrsta provjere može obaviti samo putem mobilnih uređaja i operatera koji djeluju na području Republike Hrvatske.

Novost je na ovome području svakako i HAC ENC aplikacija koja uz informacije o stanju na cestama nudi i detaljne pojedinosti o transakcijama i nadoplati računa.

Uz bok HAC ENC-u našla se i KEKS Pay aplikacija kao jedna od mogućih načina nadoplate novčanih sredstava.

Ističe se svakako i činjenica kako novčana sredstva na ENC uređajima nisu vremenski omeđena točnije ne postoji vremenski okvir unutar kojega bi ona morala biti potrošena.

 

Gubitak ENC uređaja

ENC uređaj se prema Općim uvjetima Hrvatskih autocesta klasificira kao „jedinstveni tranzitni medij” koji je kao takav potpuna odgovornost vlasnika vozila.

No unatoč tome nepredviđene situacije svakom vozaču mogu prouzročiti zbilja veliku količinu nepotrebnog stresa. Tome svakako pridonosi i gubitak spomenutog tranzitnog medija iliti ENC uređaja.

Nezgodna je to situacija koja svakako spada pod mogućnosti obuhvaćene ugovornim kaznama. Ukoliko se dogodi da vozač nekim slučajem jednu dionicu prođe sa važećim ENC uređajem te ga potom izgubi ili ošteti HAC ima za pravo vozaču naplatiti duplu tarifu određene dionice na kojoj je on prometovao.

Ako je pak razlog gubitka opravdan, moguće je uložiti žalbu na eventualnu kaznenu odluku.

No, valja imati na umu kako ipak mora proći zakonski rok od petnaest dana kako bi se upućenu žalbu pravovremeno moglo i procesuirati.

Dakle, vrlo je bitno postupati u skladu sa spomenutim Uvjetima jer nikome nije u cilju hvatati se u koštac sa eventualnom birokracijom.

Pročitajte i ovo:

Tehnički pregled za vozila

 

ENC uređaj – što možemo zaključiti?

Sve u svemu, jasno je kako je implementacija ENC-a prouzročila pravovremene tehnološke inovacije koje su dovele do sasvim novog poimanja pojma beskontaktnog plaćanja.

Ubrzanjem platnog prometa dolazi i do smanjenog zagušenja prometnica te efikasnijeg cirkuliranja vozila na restrukturiranim hrvatskim autocestama.

Jednostavni pristup uređaju olakšava njegovo korištenje te donosi dodatnu dimenziju dostupnosti svima. Svatko sa dlana svoje ruke može vrlo lako provjeriti o čemu se radi te popratiti kako doći do svoje željene usluge.

Jasno je kako je još dug put do idealnog modela ENC uređaja, no svakako postoji nada kako će i dalje tehnološke inovacije uspješno obilježiti razvitak kreativnih cestovno-prometnih rješenja.

autor teksta: Mateo Belir