Kako instalirati viber (kompletan vodič u samo tri koraka)

kako instalirati viber

Viber je aplikacija za pametne telefone koja omogućuje svojim korisnicima besplatne pozive te poruke.

Također je omogućena razmjena fotografija, videozapisa, naljepnica i gifova, kao i stvaranje grupnih razgovora do čak 100 ljudi. Sve što vam je potrebno za razmjenu informacija na ovaj način jest da imate instaliranu aplikaciju te pristup internetu.

Sami proces instaliranja ove aplikacije vrlo je jednostavan i potpuno besplatan, a ukoliko još uvijek niste naučili kako to učiniti, mi smo tu da vam olakšamo.

Donosimo vam tri jednostavna koraka kojima ćete instalirati ovu zanimljivu i korisnu informaciju u kratkom roku.

 

Instalacija na App Store-u (iOS)

 

Prvi korak – pronađite Viber u App Store-u

Posjedujete li iOS uređaj, prvi korak je pronaći aplikaciju Viber u App Store-u.

To je aplikacija koju zasigurno već imate na svom pametnom telefonu. Za početak je potrebno kliknuti na ovu plavu ikonicu sa slovom A te gore u tražilicu upisati “Viber”, odnosno bilo koju drugu aplikaciju koju želite instalirati na svoj mobilni uređaj.

 

Drugi korak – pokretanje instaliranja

Čim kliknete “traži”, pojavit će se ljubičasta ikonica aplikacije Viber. Kliknite na nju.

Na ovom koraku pojavit će vam se gumb “nabavi”. Nakon što kliknete na taj gumb, započeli ste instaliranje aplikacije. Ovisno o načinu čuvanja privatnosti, morat ćete potvrditi da ste to vi. Najčešće je to pritiskanje bočne tipke dva puta za redom te Face ID, odnosno otključavanje licem.

Ovo je vrlo korisna opcija koja sprječava nagomilavanje aplikacija na mobilni uređaj od strane bilo koga drugog tko ima pristup vašem uređaju, npr. djece, jer je instaliranje moguće samo nakon što pokažete svoje lice.

Nakon što je potvrđen vaš identitet, započinje instaliranje. To će potrajati par minuta, ovisno o količini slobodnog prostora koji imate, odnosno memorije na uređaju.

 

Treći korak – otvaranje aplikacije

Kada je instaliranje završeno, kliknite plavi gumb “otvori” ili na svom početnom zaslonu pronađite ikonicu aplikacije Viber koja je sada uspješno instalirana na vaš uređaj.

To će vas odvesti u samu Viber aplikaciju te je tako pola posla već završeno. Kada uđete u Viber, zatražit će vas dopuštenje o slanju obavijesti, korištenju mikrofona i kamere te pristup kontaktima.

Kako biste mogli nastaviti koristiti aplikaciju, morate dozvoliti pristup i prihvatiti opće uvjete korištenja. Ako i ne dozvolite, te opcije kasnije možete regulirati u Postavkama.

Prihvatite li, pojavit će se bijelo-ljubičasti gumb “Započni sada” te ga je potrebno kliknuti za nastavak.

Aplikacija Viber ne zahtijeva poseban korisnički račun, već je dovoljno unijeti svoj telefonski broj te na taj način pomoću koda koji dobijete SMS porukom ponovno potvrđujete svoj identitet.

Još vam je samo preostalo unijeti svoje ime i prezime, datum rođenja te po želji profilnu fotografiju.

Sada dolazimo do onog dijela gdje ste omogućili pristup kontaktima – svi vaši kontakti koji već imaju Viber bit će vam lako dostupni za besplatne pozive i/ili poruke.

Zar to nije odlično?!

 

Instalacija na Google Play-u (Android)

 

Prvi korak – pronađite Viber u Google Play-u

Na Android uređaju potrebno je pronaći šarenu ikonicu aplikacije Google Play. U tražilicu je također potrebno upisati željenu aplikaciju koju želimo instalirati, odnosno u ovom slučaju “Viber”. Ta je aplikacija i na Android uređajima također prepoznatljive ljubičaste boje.

 

Drugi korak – pokretanje instaliranja

Sljedeći korak je kliknuti gumb “instaliraj” te time započinje proces instaliranja koji, kao i kod iPhone-a, može potrajati nekoliko minuta. Malo strpljenja uvijek je dobrodošlo, iako se aplikacija sama po sebi vrlo brzo skine na uređaj.

 

Treći korak – otvaranje aplikacije

Kada je instaliranje gotovo, kliknemo “otvori” ili pronađemo aplikaciju na svom početnom zaslonu (među svim drugim aplikacijama koje posjedujemo na uređaju).

Ponovno, kao i na iPhone uređaju, upišemo svoj telefonski broj i osobne podatke te dopustimo pristup najvažnijim značajkama – kamera, mikrofon, slanje obavijesti, kontakti te po želji lokacija. Isto tako, moguće je staviti željenu profilnu fotografiju.

Kada smo ispunili sve potrebne obrasce, aplikacija je spremna za korištenje – za razmjenu audiopoziva, videopoziva, mnoštva naljepnica i još mnogo drugih zanimljivih stvari.

Na identičan način kao i na iOS-u, svi vaši kontakti koji imaju Viber bit će vam dostupni za svakodnevnu besplatnu komunikaciju uz pristup internetu.

 

Kako pozvati prijatelja u Viber?

Čak i ako vaš željeni kontakt nema, odnosno ne koristi Viber, vrlo lako ga možete pozvati da ga instalira.

To možete učiniti tako da u odjeljku ,,više“ pri dnu popisa pronađete gumb s ljubičastom ikonicom na kojem piše „Pozovi prijatelje“.

Preostaje vam samo da odaberete kontakt koji želite pozvati i Viber će mu sam poslati svoju pozivnicu. Na njemu je hoće li ju prihvatiti ili ćete nastaviti komunikaciju na nekoj drugoj društvenoj mreži.

 

Kako promijeniti profilnu sliku?

Ukoliko ste se pitali kako da promijenite profilnu sliku, donosimo rješenje i za to.

Vjerujte, nema ništa lakše. Sve što trebate je imati željenu fotografiju u galeriji svog mobilnog uređaja te kliknuti na odjeljak „više“. Na vrhu, iznad svog imena koje ste upisali prilikom instaliranja, vidjet ćete prazan sivi kružić na čijem bi mjestu trebala biti profilna slika.

Kliknite na njega.

Dalje možete izabrati odakle ćete uzeti željenu sliku za profilnu – vi izaberite Galeriju ili se fotografirajte u trenutku. Ako izaberete galeriju, otvorit će se galerija vašeg mobitela i na taj način možete izabrati koja će vam profilna slika biti na Viberu.

Kada ste izabrali, samo kliknite „gotovo“.

Važno je napomenuti da profilna slika ne mora biti trajna, već ju možete mijenjati kad god vi to poželite, pa se nemojte stresirati ako greškom odaberete neku groznu sliku.

U svakom trenutku je možete promijeniti.

 

Kako kreirati grupu na Viberu?

Željeli biste stvoriti obiteljsku grupu u kojoj ćete dijeliti fotografije, razmjenjivati poruke ili najsmješnije zajedničke videozapise? Nema problema.

Na Viberu također možete napraviti grupni chat i to do čak 250 ljudi! Vjerujemo da nemate baš toliko bliskih članova obitelji, no čisto da znate da nemate neki preveliki limit. No kako kreirati takvu grupu?

U odjeljku „razgovori“, odnosno čim uđete u aplikaciju, u gornjem desnom kutu vidjet ćete ljubičastu olovčicu koja predstavlja pisanje poruke. Kada ju kliknete, pojavi se popis vaših kontakata koji koriste Viber te opcije „nova grupa ili zajednica“ i „novi kanal“. Za izradu grupnog chata kliknite na „nova grupa ili zajednica“.

Na ovom koraku imate mogućnost biranja kontakata za koje biste željeli da budu u grupi, kao i mogućnost upisivanja imena u tražilicu ukoliko imate puno kontakata.

Pazite da odaberete ispravan kontakt kako biste izbjegli neugodnu situaciju ili nesporazum.

Kada ste odabrali željene kontakte, kliknite na „sljedeće“. Na sljedećem koraku možete upisati naziv grupe po želji te odabrati profilnu sliku same grupe. Također, dobro je znati da iz grupe uvijek možete izaći, kao i ostali članovi, a moguće je i dodavati nove članove grupe.

Viber je trenutno na petom mjestu rang liste aplikacija u kategoriji društvenih mreža.

Ispred njega se nalaze Facebook, Telegram Messenger, WhatsApp Messenger te BeReal, trenutno najpopularnija društvena mreža. Viberu je najsličnija društvena mreža WhatsApp, no zašto je Viber na petom mjestu dok je WhatsApp na drugom?

 

Koja je razlika između Vibera i WhatsApp-a?

Iako se čine vrlo sličnima, ove dvije aplikacije imaju i brojne različitosti.

Sličnosti su izražene zbog enkripcije s obje strane, odnosno zbog mogućnosti obavljanja video i audiopoziva na obje aplikacije, kao i snimanja videa i zvuka, slanja multimedije i dokumenata itd.

Ipak, WhatsApp je taj koji nudi jednostavnost, dok Viber ističe velik broj opcija u kreiranju grupa, velik broj naljepnica i gifova te mnoštvo reklama u aplikaciji.

S druge strane, aplikacija Viber je mnogo sigurnija zbog mogućnosti označavanja svakog razgovora PIN-om te opcije Secret chat prilikom koje se razgovor ni na koji način ne može spremiti, snimiti ili proslijediti na uređaju.

Hoćete li biti team WhatsApp i izabrati jednostavnost i estetiku, no slabiju sigurnost ili team Viber i ići na sigurno pri čemu ćete uživati bezbroj zanimljivih značajki – na vama je da odlučite.

Provjerite još i ovo:

Kako napraviti Instagram račun

Deaktivacija facebooka

Kako izbrisati Instagram račun

 

Iskustva prilikom korištenja aplikacije Viber

Iz Vibera tvrde kako svako novo ažuriranje sadrži pozadinske nadogradnje koje ovu aplikaciju čine sve boljom.

Preporučuje se uvijek ažurirati na najnoviju verziju za najbolje iskustvo na Viberu. Također tvrde da Viber poštuje privatnost svojih korisnika te da im je ona na prvom mjestu, baš kao i nama, samim korisnicima ove aplikacije. Međutim, mnogi su se korisnici žalili na nove smajliće, odnosno na ažuriranje i molili su za povratak starih.

Drugi u međuvremenu iskazuju svoje oduševljenje novom dark mode opcijom koja je ugodnija za oči i mnogima ljepša nego bijela verzija Vibera. Postoje i oni koji se žale na lošu kvalitetu audio i video poziva, dok drugi uživaju u besprijekornoj kvaliteti istih.

Iskustva su zaista raznolika te vam preporučujem da ukoliko još uvijek niste, instalirate aplikaciju Viber i procijenite sami.

Ukoliko niste ljubitelj Vibera, uvijek možete isprobati Messenger, Instagram, WhatsApp ili neku drugu društvenu mrežu koja vam se čini zanimljivom.

Što se tiče instaliranja, proces je uvijek isti. Samo pratite ove korake i primijenite ih na bilo koju drugu aplikaciju. Sretno u istraživanju novih zanimljivih aplikacija!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.