20 najboljih poklona za 1. rođendan (originalne ideje!)

torta prvi rodjendan

Bilo da ste djetetov kum, član obitelji, djed, baka ili obiteljski prijatelj, jasno je da se želite istaknuti jedinstvenim poklonom za prvi rođendan.

Ipak je to djetetov veliki prvi rođendan i ujedno onaj oko kojeg se roditelji najviše potrude i oko kojeg su najviše uzbuđeni.

Vjerujemo da vam se svaka ideja čini potrošenom i nezanimljivom, ali uz samo malo kreativnosti možete imati vrlo unikatan poklon za dijete.

U nastavku pronađite ideju za poklon koja vam najviše odgovara s obzirom na budžet kojim raspolažete.

Kako bi poklon bio potpun, što god da odaberete lijepo zapakirajte i stavite šarenu mašnicu ili koji drugi šareni ukras.

 

Pokloni za koje nije potreban prevelik budžet

Iako nemate velik budžet, možete pokloniti vrlo korisne i kreativne poklone.

Znamo da sitnice najviše znače, pogotovo ako su od srca poklonjene (a u ovom slučaju sigurno jesu).


1. Personalizirana dekoracija za dječju sobu

Za prvi rođendan poželjno je pokloniti nešto što će ostati trajna uspomena djetetu, čak i ako je to najmanja sitnica.

Roditelji će sigurno biti oduševljeni, kao i dijete kada odraste. Osim što će personalizirana dekoracija krasiti sobu, ostat će u njoj praktički zauvijek.

Još jedan razlog zbog kojeg je dobro pokloniti ovako nešto jest to da roditelji prilikom uređenja sobe vjerojatno nisu stigli misliti i na najsitnije detalje.

Pri biranju vrste, oblika i dezena dekoracije slobodno pustite mašti na volju. Preporučujemo vam ukrase od drva jer se ne mogu razbiti ili poderati.

To može biti, primjerice, ime djeteta od drva u željenoj boji, okviri sa slikama djeteta kroz svaki mjesec do prve godine života ili uramljeni poster s položajem zvijezda na dan njegovog rođenja.

Razmislite i što bi se svidjelo djetetovim roditeljima s obzirom na njihov stil i vrlo brzo ćete doći do najunikatnije ideje i najljepšeg poklona.


2. Kutija za igračke

Kako dijete bude raslo, tako će se broj igračaka nagomilavati.

Trebat će kvalitetnu i čvrstu kutiju za igračke koja će ujedno biti lijepa dekoracija u prostoru. Pokušajte pronaći neku takvu ili ju, još bolje, izradite sami od drva ili nekog drugog čvrstog materijala.

Također ju možete personalizirati tako da na njoj piše ime djeteta i/ili neki lijep i inspirativan citat o igranju, odrastanju i slično.

Osim toga, dodatan plus je da u kutiju stavite poneku igračku, dodate mašnu na vrh i već imate originalan poklon.

*Bonus savjet: pri biranju igračke vodite računa da bude didaktička.

Djeca u toj dobi vole da igračke sviraju, svijetle i slično stoga će takvu igračku obožavati. Najbolje od svega je što didaktičke igračke omogućuju djeci razvijanje kognitivnih sposobnosti.

One omogućavaju stjecanje, obradu, pohranjivanje i dohvaćanje informacija pa će tako dijete razvijati svijest i učiti o svijetu oko sebe na zabavan način.


3. Poklon bon za fotografiranje

Dok su djeca mala, roditelji će željeti uhvatiti i zabilježiti svaki trenutak s njima, jer su svjesni koliko vrijeme brzo prolazi.

Kako bi im ostala trajna uspomena, razmislite o kupnji poklon bona za fotografiranje kod nekog dobrog fotografa. Vjerujte nam da će roditelji biti oduševljeni gestom, ali i fotografijama koje nastanu i koje će se čuvati zauvijek.


4. Album za fotografije

Sad kada imaju predivne obiteljske fotografije, dobro će im doći i kvalitetan album u kojem će čuvati iste.

Malo tko će se sjetiti kupnje albuma, pa ćete tako pokloniti nešto za što ste sigurni da već nemaju.

*Bonus savjet: ako želite oboriti roditelje s nogu i pokloniti nešto jako korisno i lijepo, potrudite se oko kupnje albuma na način da naručite ili sami izradite onaj s točno osamnaest umetaka za slike ili osamnaest stranica.

Tako će na svakoj stranici biti po jedna fotografija sa svakog djetetovog rođendana zaključno s njegovim 18. rođendanom. Korice albuma također možete personalizirati, a stranice dizajnirati po volji i tako upotpuniti cijelu priču.


5. Sadnica trešnje

Ako želite dar koji će ostaviti bez daha generacije i generacije koje će čuti predivnu obiteljsku priču, poklonite obitelji sadnicu trešnje.

Na taj način će stablo rasti zajedno s djetetom i obilježiti njegov život.

Kada dođe vrijeme za to, dijete će moći uživati u plodovima, odnosno ukusnim trešnjama.

Kroz nekoliko godina na stablo će se moći postaviti ljuljačka za dijete, a ako uzmemo u obzir dulji vremenski period, ta osoba će jednog dana moći isto stablo koristiti za ljuljanje svoje djece.

Prekrasna ideja, zar ne?

A što je najbolje od svega, ovaj poklon bit će možda povoljniji od bilo kojeg drugog koji će trajati samo nekoliko godina ili čak mjeseci.


6. Slikovnice

Ima li što ljepše od priča za laku noć?

Svakome od nas to je zasigurno jedna od ljepših uspomena iz djetinjstva, a slike tih bajki zauvijek će nam ostati u pamćenju. Upravo zbog toga slikovnice su neizostavan dio djetetovog života jer su one još jedan način na koji ono istražuje život i svijet oko sebe.

Još je ljepše ukoliko naručite slikovnicu tipa ,,Kako je Marko došao na svijet” ili tome slične.

Dijete će biti oduševljeno idejom da je ono glavni lik u omiljenoj slikovnici, a da ne govorimo o nesvjesnom podizanju samopouzdanja koje se događa čitanjem priča iz nje.


7. Kocke za slaganje

Osim igračaka koje sviraju, djeca će obožavati slagati velike kocke.

One će biti bezbjedne za korištenje, a također su mnogo jednostavnije za složiti od nekih manjih. Također mogu biti izrađene od drva ili drugog čvrstog materijala kako bi bile što je kvalitetnije moguće.


8. Pribor za jelo

U kategoriju poklona koji će trajati čitavo djetinjstvo uvrstili bismo i dobar pribor za jelo.

Koristit će ga svaki dan po nekoliko puta, stoga pokušajte uložiti malo više novca i izaberite pribor koji je stvarno kvalitetan.


9. Ruksak s motivom

Svako dijete treba svoj ruksak u kojem će se nositi njegove stvari za šetnju, odlazak u goste ili vrtić.

Za razliku od putne torbe, ruksak ne mora biti previše velik, važno je samo da u njega stanu sve osnovne potrepštine. Obratite pažnju na motiv na ruksaku, na primjer lik iz djetetovog omiljenog crtanog filma ili bilo koji šareni motiv.


10. Personalizirana dekica

Iako dijete zasigurno već ima dekice koje su se koristile od njegova rođenja, možda je vrijeme za neku malo veću koja je usput personalizirana.

Dovoljno je da piše ime djeteta, da bude u nekoj nježnoj boji i dovoljno velika da potraje nekoliko godina.

Takav poklon je uvijek potreban.


11. Baloni

Za koji god poklon da se odlučite, ne zaboravite ga ukrasiti balonima.

Djecu će baloni oduševiti. Možete otići korak dalje pa naručiti aranžman od balona za proslavu dječjeg rođendana. I ne zaboravite – što šarenije, to bolje!


Pokloni na skupljoj strani

Ukoliko ste član obitelji, kum djeteta ili jednostavno dovoljno bliski djetetu da ste spremni izdvojiti više novca za odabir savršenog poklona, razmotrite sljedeće ideje.


12. Tricikl

Uložite u kvalitetan tricikl za dijete i imat ćete poklon koji će trajati najmanje pet godina, a ukoliko obitelj ima ili planira imati još djece, ona će ga moći naslijediti.

Ovakav poklon je pun pogodak zato što će dijete biti oduševljeno, a usput će i razvijati svoje motoričke sposobnosti. Na taj način će mu biti puno jednostavnije naučiti voziti bicikl kada za to dođe vrijeme.

Još ako odaberete tricikl koji svira, vjerujemo da će se dijete oduševiti!


13. Mali stol i stolice

Još jedan poklon koji će biti koristan i u budućnosti su upravo mali stol i stolice.

Bilo da će se koristiti za jelo, igru, gledanje crtića ili nešto sasvim drugo, ova opcija nikada ne može razočarati. Osim toga, razmislite o kupnji foteljice za dijete jer će ono u njoj boraviti vrlo često.


14. Šator

Sjetite se jedne od najdražih igara iz djetinjstva – pravljenja kuće od pokrivača i boravka u njoj.

Djelovalo je kao prava kuća, zar ne?

Iako dijete u dobi od jedne godine možda još uvijek nema takve ideje, dobro će mu koristiti za igru ili kao zaštitu od sunca. Kako dijete bude raslo, tako će mu biti sve zanimljivije i voljet će provoditi vrijeme u svojoj “kućici”.

Obratite pažnju da na šatoru bude motiv iz dječjeg crtanog filma i gledajte kako dijete uživa u igri u istom.


15. Tobogan

Djeca vole odlaske na igrališta, stoga niti ne sumnjajte u oduševljenje kada djetetu poklonite dio igrališta.

Moći će se igrati na toboganu kod kuće kada god poželi, a rizik od ozljeda maksimalno je smanjen s obzirom da će takav tobogan biti prilagođen djetetovoj dobi.


16. Kućna ljuljačka

Uz tobogan je neizbježna mala kućna ljuljačka za djecu.

Na taj će način dijete uvijek biti mirno i zaigrano uz malo truda.


17. Guralica

U dobi kada djeca prave svoje prve korake idealan je poklon guralica.

Raspitajte se imaju li već ovakvo pomagalo, a ako nemaju, bacite se na potragu kvalitetne guralice. I sami možete pretpostaviti da će im biti vrlo korisna, a kada im prestane biti potrebna, također će ju moći naslijediti mlađi brat ili sestra.


18. Mali bazen

Za djecu rođenu tijekom ljeta ovakav dar je neizbježan. U vrućim ljetnim danima dobro će im doći bazenčić u kojem će se dijete uz igranje moći lijepo osvježiti.

*Bonus savjet: napravite veliki poklon-paket sa svim potrebnim stvarima za prvo ljetno kupanje.

Poklonite djetetu vodene igračke poput patkica, ali i mali kupaći kostim, sunčane naočale i slično.

Pustite mašti na volju, sigurni smo da ćete pokloniti nešto vrlo kreativno i korisno!


19. Autosjedalica

Ukoliko ste spremni izdvojiti veću sumu novca za kupnju poklona, bilo bi dobro da uložite u dobru sjedalicu za automobil.

Možda nije najkreativniji izbor, ali će biti od velike koristi dugi niz godina.


20. Putna torba

Čak i ako djetetova obitelj ne putuje tako često, kad tad će im zatrebati kvalitetna putna torba.

Iako birate torbu za dijete, vodite računa da ona ne bude premala jer čak i djeca u toj dobi imaju mnogo stvari.

Olakšat ćete posao roditeljima koji se sigurno neće sjetiti kupiti putnu torbu, ali i djetetu koje će ju moći koristiti i kasnije kroz život s obzirom da će biti pristojne veličine.


Inspiracija je bitna kada birate poklon

Što god od navedenog odaberete kao inspiraciju za idealan poklon djetetu, nećete pogriješiti.

Pokušajte spojiti kreativno i personalizirano s korisnim i kvalitetnim. Dobit ćete poklon koji će svakoga oboriti s nogu.

Prije kupovine poklona obavezno se raspitajte kod roditelja djeteta o tome što im je potrebno, a što bi radije izbjegli.

Ako ste bliski s obitelji, unaprijed ćete znati što bi im se moglo svidjeti, pa prema tome birajte poklon.

Ukoliko vam se neka stvar čini preobična, uvijek ju možete personalizirati i tako ste dobili kreativan dar.

Slobodno se igrajte i uključite što više šarenila i balona. p.s. svakako pogledajte i što pokloniti djetetu za krštenje.

Sretno!