Sigurni smo da vam se, kao i svima nama, često događa da ne iskoristite više od polovice kruha te se on osuši i više nije mek i svjež.
Ako vas uz to pogodi i da nemate ideju za doručak ili ručak, sjajna je ideja iskoristiti i uključiti taj kruh u pripremu jela za taj dan.
Iznenadit ćete se koliko načina postoji za upotrebu starog kruha te koliko on može biti koristan u kuhinji. Dakle nije nužno baciti ga u bio otpad ili kokošima.
Uštedjet ćete novac, ali i otkriti recepte koje ćete često pripremati nakon što ih jednom isprobate.
1. Pohani kruh
Ako ste slučajno zaboravili na ovo fenomenalno jelo, mi smo tu da vas podsjetimo.
Nije važno zovete li ga prženicama, francuskim tostom ili pohanim kruhom, ovako pripremljen kruh apsolutno nikada ne dosadi.
Najviše se priprema za doručak, ali može se poslužiti i za večeru ili užinu uz nareske, namaze, povrće i slično.
Još jedan plus je taj što ga možete jesti i uz slatke dodatke, primjerice džem, čokoladni namaz, med i slično.
U slučaju da ga želite jesti na sladak način, samo izostavite sol i vegetu iz recepta.
Za pripremu vam je potrebno:
– polovica staroga kruha
– 4 jaja
– malo mlijeka ili vrhnja
– začini (sol i vegeta)
– ulje za prženje
- Polovicu staroga kruha potrebno je izrezati na jednake šnite.
- Umutimo jaja i začinimo ih prema želji (sol, vegeta, papar).
- U umućena jaja dodamo vrlo malo mlijeka kako ne bi bilo previše rijetko. Umjesto mlijeka možete dodati malo kiselog vrhnja ili jogurta.
- U posebnu zdjelu ulijemo još malo mlijeka te svaku šnitu kruha umočimo najprije u mlijeko, a zatim u jaja.
- Kada je sve gotovo, kruh pržimo u tavi na zagrijanom ulju dok ne dobije zlatno-žutu boju s obje strane kruha. Količine prilagodite vlastitim potrebama.
2. Pizza sendviči iz pećnice
Za neke od nas ovi sendviči znače povratak u djetinjstvo, no mlađe generacije možda još uvijek ne znaju za ovaj recept.
Ako ste u situaciji da vam se jede pizza, a nemate vremena razvlačiti tijesto i želite nešto brzo i fino, ovo je prava ideja za vas.
Okus jako podsjeća na pravu pizzu, a kako bi doživljaj bio potpun, sve sastojke prilagodite svojim željama i dodajte ono što biste dodali kada biste pravili pizzu.
Za pripremu vam je potrebno:
– polovica starog kruha
– 200 g kiselog vrhnja
– jedno jaje
– 10 dkg sira
– 10 dkg šunke po izboru
– začini prema želji (sol, vegeta, origano)
- Umutite jedno jaje i začinite po želji. Preporučujemo sol, vegetu i origano.
- Dodajte čašu kiselog vrhnja te sir i šunku po izboru narezane na trakice ili kockice i sve zajedno dobro izmješajte. Možete dodati i sitno sjeckane šampinjone.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Na papir za pečenje posložite šnite kruha, a zatim na svaku šnitu dodajte malo smjese. Na vrh još možete dodati umak od rajčice ili naribati malo sira.
- Pecite 15-ak minuta dok sendviči ne postanu hrskavi i poslužite uz povrće ili umake po izboru.
3. Krušne mrvice
Uz ovu ideju podržat ćete zero waste koncept, ali i uštedjeti nešto novca i tako spojiti ugodno s korisnim.
Sam postupak pravljenja krušnih mrvica neće vam oduzeti mnogo vremena, a dobro će vam doći za sva pohana jela.
Potreban vam je samo stari kruh i malo dobre volje.
- Stari kruh narezan na šnite potrebno je peći u pećnici nekih 10 minuta na 180°C.
- Pustite kruh da se ohladi neko vrijeme, pa ga narežite na komadiće kako bi se lakše usitnio u sjeckalici.
- Mrvice je potrebno prosijati kako ne bi bilo krupnijih komadića, a nakon toga spremne su za sljedeće pohanje.
4. Krutoni
Ima li boljeg od vruće krem juhe i hrskavih kockica kruha?
Osim što je zdravo, vrlo je ukusno i također podržava zero waste koncept. Uz to se priprema u roku od 15 minuta i već je spremno za konzumaciju.
Krutone također možete spremiti u staklenku te servirati na vrh obrok salate ili drugih jela sa svježim povrćem.
Jesmo li vas nagovorili na pripremu?
Nadamo se da jesmo, a evo i kratkih smjernica.
- Kruh narežite na kockice te začinite uljem, a zatim dobro izmiješajte.
- Kockice kruha stavite u pećnicu na 180°C, na otprilike 10 minuta.
- Krutoni su gotovi kada dobiju zlatno žutu boju.
5. Polpete
Iako je ovo jelo možda neuobičajeno, vrijedi mu dati šansu jer je vrlo ukusno.
Idealno je za doručak ili kao prilog ručku. (p.s. iskušajte i naše preukusne polpete od tikvica)
Za pripremu vam je potrebno:
– stari kruh
– dva jaja
– sir po izboru
– začini
- Stari kruh potrebno je preliti vrelom vodom te poklopiti na desetak minuta kako bi se sav kruh natopio.
- Ocijedite višak vode iz kruha i prebacite kruh u zdjelu.
- Razbijte i umutite dva jaja, a zatim ih izmiješajte s kruhom.
- Dodajte ribani sir, najbolje parmezan te začine po izboru (sol, papar, mljevena paprika).
- Sve dobro izmiješajte te od smjese napravite krugove, odnosno polpete.
- Polpete pržite u zagrijanom ulju do zlatne boje te servirajte uz umake i nareske.
6. Brusketi
Iako se brusketi obično prave s kruhom manjeg promjera, možete upotrijebiti i veće šnite tako da ih prepolovite.
Super su ideja za pripremu hrane za goste, a posebno one nenajavljene jer se vrlo brzo mogu napraviti.
Ovisno o tome što najviše volite, za nadjev možete koristiti mozzarellu, rajčice, šunku, sir, tunu, feta sir, pršut, med, orašaste plodove, rukolu, maslinovo ulje i sl.
Naša preporuka je da jednostavno pripremite kruh u pećnici, a onda sa strane servirate neke od ovih namirnica kako bi svatko mogao jesti baš onakve bruskete kakve preferira.
Za pripremu vam je potrebno:
– šnite staroga kruha (najbolje francuski kruh)
– maslinovo ulje
– češnjak
– začini po izboru
- Najprije zagrijte pećnicu na 200°C.
- Šnite kruha poredajte na papir za pečenje i na svaku od njih stavite po jedan češanj češnjaka te prelijte s malo maslinovog ulja.
- Dok se kruh peče, iskoristite vrijeme za pripremu nadjeva, sjeckanje povrća i slično.
- Pecite kruh nekih 10 minuta.
- Dok je kruh vruć razmažite češnjak i sve dobro začinite po želji te servirajte uz povrće i nareske.
7. Osvježavanje starog kruha
Jeste li znali da stari kruh možete iskoristiti kao novi tako da mu vratite svježinu?
Ovakva ideja je zlata vrijedna za one dane kada u zadnji tren shvatite da nemate svježeg kruha, a ručak je već gotov ili je vaša najbliža pekarnica zatvorena.
Bit će vam potreban samo stari kruh i voda, a priprema zaista ne može biti jednostavnija nego što već jest.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Stari kruh natopite toplom vodom te ga stavite na papir za pečenje.
- Pecite ga 15-20 minuta i uživajte u vrućem, mekom kruhu.
8. Okruglice od kruha
Umjesto samog kruha, uz gulaš, šnicle ili bilo koje drugo jelo, kao prilog možete pripremiti okruglice od kruha.
Toliko su ukusne i zasitne da ćete ih poželjeti jesti same, ali najbolje idu uz jela na žlicu.
Za pripremu vam je potrebno:
– stari kruh
– 10 dkg slanine
– otprilike 2 dl mlijeka
– 2 jaja
– krušne mrvice
– glavica luka
– začini po izboru (vegeta, sol, papar, mljevena paprika, peršin)
- Na zagrijanom ulju prepržite sitno sjeckani luk i slaninu ili meso po izboru.
- Luk i slaninu premjestite u posebnu zdjelu te na istom ulju kratko prepržite kruh i ostavite ga sa strane da se ohladi.
- Preprženi kruh prelijte mlijekom pazeći da se ne natopi previše. Po potrebi ulijte manje mlijeka.
- Sjedinite ga te začinite po izboru, a zatim dodajte umućena jaja, malo krušnih mrvica te luk i slaninu. Slobodno ulijte i mast od slanine kako bi okruglice imale poseban šmek.
- Smjesu dobro izmiješajte rukama te prema potrebi dodajte još mlijeka ili krušnih mrvica, a zatim ju ostavite 20 minuta da odstoji.
- U zasoljenu kipuću vodu dodajte okruglice od kruha koje ćete oblikovati vlažnim rukama. Kuhajte ih 10-15 minuta, a zatim poslužite.
9. Musaka od tikvica i starog kruha
Ukoliko niste ljubitelj mesa ili jednostavno niste imali vremena za odmrzavanje istog, musaka od tikvica i kruha pravi je izbor za vaš ručak.
Priprema je brza i jednostavna, a okus izvanredan.
Količine, naravno, prilagodite vlastitim potrebama. Ova količina bit će dovoljna za 4 osobe.
Za pripremu vam je potrebno:
– 7 jaja
– 200 g mladog sira
– 100 g parmezana
– 750 g tikvica
– nekoliko rajčica
– začini po želji
– stari kruh
– maslinovo ulje
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Umutite i začinite jaja te dodajte mladi sir i rendani parmezan, a zatim sve dobro izmiješajte.
- Smjesi dodajte ocijeđene narendane tikvice te rajčicu isjeckanu na sitne kockice.
- Stari kruh prelijte vrućom vodom, potom ocijedite višak, a onda izmiješajte sa smjesom od tikvica i jaja.
- Smjesu je potrebno uliti u podmazani pleh te peći pola sata, odnosno dok ne porumeni i naraste. Zadnjih pet minuta preporučljivo je povećati temperaturu kako bi se musaka zapekla, a na vrh možete naribati još malo sira.
10. Slatki složenac
Šećer je uvijek na kraju, zar ne? Kruh ne mora uvijek biti poslužen na slani način, stoga se odvažite isprobati ovu slatku varijantu.
Kao i uvijek, možete se igrati začinima i nadjevima poput čokoladnog namaza, cimeta, meda, voća, grčkog jogurta i sl. te dodatno obogatiti ovaj bazni recept.
Za pripremu vam je potrebno:
– stari kruh
– 3 jaja
– 600 ml mlijeka
– 60 g šećera (ili malo meda)
– 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
– žličica cimeta
– malo soli
- Pećnicu je potrebno zagrijati na 180°C, a pleh namazati maslacem.
- Stari kruh izrežite na veće kockice te dodajte umućena jaja, mlijeko, ekstrakt vanilije, šećer te malo cimeta i soli.
- Sve zajedno izmiješajte kako bi se kruh dobro natopio mokrom smjesom.
- Sadržaj izlijte u pleh i pokrijte aluminijskom folijom.
- Složenac je najprije potrebno peći pola sata, a zatim maknuti aluminijsku foliju i peći još otprilike 20 minuta. Poslužiti vruće uz sladoled ili ohlađeno uz nadjeve po izboru.
Ne bacajte stari kruh
Eto, nadamo se da ste se uz ove ideje prisjetili nekog zaboravljenog načina pripreme ili dobili inspiraciju za isprobavanje novog recepta.
Slobodno se igrajte u kuhinji i pustite mašti na volju.
Svaki od ovih recepata prilagodite vlastitom ukusu, ali usudite se slanoj kombinaciji dodati slatke namirnice ili pak isprobati neki novi začin.
Isprobajte nadjeve koje inače ne jedete na taj način i iznenadite se novim i drugačijim okusima.
Dobar tek!
Saznajte i => zašto se kruh mrvi.
Ostavite feedback: Je li vam ovaj sadržaj bio koristan?