Ove polpete od tikvica su jednostavne, zdrave i ukusne (brzi i lagani recepti)

polpete od tikvica

Tikvica je biljni rod iz porodice Cucurbitaceae, kojoj također pripadaju dinja i krastavac (1).

Postoji više različitih vrsta tikvica, no u našem području najzastupljenije su tamnozelene tikvice duguljastog oblika koje podsjećaju na svježe krastavce.

Iako nisu svima omiljene, tikvice su vrlo bogate nutrijentima te vitaminima B i C te manganom i kalijem što nam daje do znanja da imaju mnogo benefita za naše zdravlje (2).

Tako redovita konzumacija tikvica potiče probavu, čisti crijeva od toksina te se samim time smanjuje vjerojatnost od pojave raka crijeva i kontrolira se razina šećera u krvi.

Također, konzumacijom tikvica se čuva zdravlje krvožilnog sustava i snižava se kolesterol.

Kako sadrže i velik udio mangana, tikvice dobro djeluju na sve funkcije tijela, pa tako pospješuju metabolizam, potiču libido, ubrzavaju sintezu masnih kiselina te potiču formiranje kolagena koji je odgovoran za zdravu i sjajnu kožu (3,4).

 

Zašto je dobro konzumirati tikvice?

Zbog mnogobrojnih benefita od kojih su spomenuti samo neki, bilo bi dobro uvrstiti tikvice u svoju prehranu koliko god je to moguće.

Ako i niste veliki ljubitelj istih, bilo bi dobro isprobati neki od niže napisanih recepata – obećavamo da tikvice nećete niti osjetiti, a unijet ćete dovoljnu količinu nutrijenata.

Pri pripremi jela od tikvica važno je dobro ih oprati te ostaviti koru jer je upravo kora ta koja sadrži najviše nutrijenata.

Idealne su i ukoliko pazite na količinu kalorija koju unosite u danu jer na 100 grama imaju samo petnaestak kalorija, a vrlo su zasitne.

Bolje ne može, zar ne?

 

Ukusni recepti za polpete

1. Polpete iz pećnice

Prva opcija idealna je upravo za one koji malo više vode računa o prehrani. Polpete od tikvica pripremljene u pećnici odličan su izbor jer se ne prže u dubokom ulju, a okus je svejedno fantastičan.

Za pripremu vam je potrebno:

  • jedna tikvica srednje veličine
  • 3 jaja
  • 100g ribanog sira
  • 6-8 žlica brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • začini: žličica soli, žličica bijelog luka u granulama, malo papra, žličica usitnjenog kopra
  1. Potrebno je izribati jednu tikvicu te ostaviti 5-10 minuta kako bi pustila višak vode koji ćemo zatim ocijediti.
  2. U tikvice dodajemo umućena jaja te ribani sir. Sve dobro izmiješamo, a zatim dodamo brašno. Smjesa mora biti gusta dovoljno da se od nje mogu napraviti polpete u obliku kruga, a da se ne razliju.
  3. Zatim dodajemo prašak za pecivo i začine prema želji; umjesto luka u granulama može se dodati i usitnjeni svježi češnjak. Kada je smjesa dobro izmiješana, spremna je za pećnicu koja je zagrijana na 200 °C.
  4. U pleh stavljamo papir za pečenje te formiramo polpete u obliku kruga. Polpete se peku 15-20 minuta, a za dodatnu hrskavost preporučamo da ih zapečete posljednjih pet minuta na 220°C.

Od ove količine dobit ćete otprilike 8 polpeta srednje veličine.


2. Klasične pržene polpete

Ako ste pak vjerni starinskim načinima pripreme, ovaj će recept biti pun pogodak za vas. Polpete su u ovoj varijanti pržene u dubokom ulju te su napravljene od nešto drugačije smjese, no jednako ukusne kao i prethodne.

Za pripremu vam je potrebno:

  • jedna tikvica
  • 3 jaja
  • malo praška za pecivo
  • žlica kiselog vrhnja ili milerama
  • malo mladog sira
  • 6-8 žlica brašna
  • začini prema želji: sol, vegeta, papar
  1. Tikvicu je potrebno izrendati i posoliti, a zatim ostaviti na kratko kako bi pustila vodu.
  2. Zatim se ocijedi te se u nju dodaju umućena jaja i začini po vlastitoj želji. Također je potrebno dodati prašak za pecivo, kiselo vrhnje i mladi sir. Sve dobro izmiješamo i dodamo brašna po potrebi, odnosno dovoljno da smjesa bude srednje gustoće.
  3. Ponovno dobro izmiješamo i formiramo u krugove koje zatim stavljamo u dobro zagrijano ulje. Pržimo ih sve dok ne poprime lijepu zlatno-žutu boju. Od ove smjese dobije se otprilike 12 polpeta.

Ukoliko želite veću količinu, slobodno povećajte količinu tikvica i brašna, pa ponovno vodite računa o gustoći smjese dok ne dobijete željenu količinu.


3. Polpete s tikvicom i mrkvom

Za malo zdraviju varijantu polpeta pomoću koje ćete unijeti veću količinu povrća u organizam isprobajte ovaj recept.

Umjesto pšeničnog brašna koristi se zobeno brašno te umjesto ribanog sira stavljamo posni sir.

Osim što imaju manje kalorija, ove polpete će vas duže držati sitima te su odlične u procesu mršavljenja upravo zbog gore navedenih razloga.

Za pripremu vam je potrebno:

  • jedna veća tikvica
  • dvije mrkve
  • luk
  • 2 jaja
  • 50g sitnih zobenih pahuljica
  • 250g posnog sira
  • začini prema želji: sol, papar, vegeta…
  1. Najprije je potrebno izribati tikvicu zajedno s mrkvom i lukom kako bi pustili vodu.
  2. Za to vrijeme ćemo u blenderu usitniti zobene pahuljice kako bismo dobili zobeno brašno koje je odlična zamjena pšeničnom brašnu jer je nutritivno bogatije. Sadrži ugljikohidrate, minerale poput željeza i magnezija te vitamine B i kompleksa.
  3. Ukoliko vam blender nije pri ruci, brašno možete kupiti u dućanu ili pak koristiti zobene pahuljice sitnijeg tipa. One će svakako omekšati i natopiti se u mokroj smjesi.
  4. Kada je povrće pustilo vodu, dobro ga ocijedimo i dodamo mu umućena jaja, posni sir i zobeno brašno te sve dobro izmiješamo i začinimo.
  5. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180°C otprilike pola sata sve dok ne poprime zlatno-žutu boju i po želji ih dodatno zapečemo za hrskavost.

Koji umak je najbolji za tikvice/polpete?

Uz svaki od ovih recepata izvrsno se slaže bijeli umak kojemu nitko ne može odoljeti.

Znate li kako ga pripremiti?

Za umak vam je potrebno:

  • jedan grčki jogurt
  • 1/5 žlice majoneze
  • češanj češnjaka
  • začini prema želji: sol, papar, sušeni kopar

Sve sastojke potrebno je dobro izmiješati. Umjesto grčkog jogurta možete koristiti kiselo vrhnje ili čvrsti jogurt, sve prema osobnim preferencijama i onome čime trenutno raspolažete.

Umjesto svježeg češnjaka također možete staviti onaj u granulama te ostale začine prilagoditi sebi.

Umak poslužite hladan uz vruće polpete. Garantiramo vam da ćete ga pripremati iznova i iznova!

polpete s bijelim umakom

Zašto baš polpete?

Osim što su vrlo ukusne, polpete od tikvica su također vrlo zdrave, a posebno one pripremljene u pećnici.

Na taj način unijet ćete veću količinu povrća bez da ćete osjetiti okus povrća jer se tikvice vrlo lako kamufliraju, a samim time mogu se pripremati na 101 način.

Polpete pripremljene s umakom savršen su izbor za doručak, užinu, pa čak i uz neki dobar film dok se opuštate uvečer kako ne biste posegnuli za nezdravom grickalicom.

Sjetite se nekog od ovih recepata i kada ne budete imali ideju za pripremu jela za goste, jer ove polpete voljet će svi – čak i djeca koja ne vole povrće i odrasli koji nisu preveliki ljubitelji tikvica.

Svaki od ovih recepata možete lako prilagoditi sebi birajući sastojke koje trenutno imate u kući ili one koje više volite, koji su nutritivno bogatiji i sl.

Isprobajte jedan i garantiramo vam da se nećete pokajati – upravo suprotno.

Dobar vam tek!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.