Ponekad nam se čini kako neprestano vrtimo ista jela za ručak u krug.
Čini se nemoguće smisliti nešto novo ili isprobati novi recept, jer ili nemamo vremena, ili mislimo da nešto novo nije toliko dobro.
Tako ostajemo pri onome što provjereno znamo da je ukusno i čak se niti ne trudimo isprobati nešto novo. A onda dođe onaj dan kada nam djeca ili partner kažu: „Zar opet kuhaš varivo?!“, jer je isto to varivo bilo na meniju baš prošle srijede.
Toliko je malo truda i vremena potrebno da jelo poprimi sasvim drugačiji, novi okus.
Sve što je potrebno jesu novi začini ili zamjena povrća kojeg inače stavljamo u određeno jelo – drugim povrćem. Igrajte se sa začinima kako vam određeno jelo ne bi dosadilo.
A ako pak želite isprobati nove recepte, donosimo vam neke od njih za upravo te dane kada ne znate što kuhati. I najbitnije – sva ova jela su jednostavna za napraviti i vrlo brzo gotova, a uz to i preukusna.
To je jedino što nam treba, zar ne?!
Najbolje ideje za ručak (5 ukusnih jela!)
1. Teriyaki piletina
Ako vam je dosadila piletina na sve klasične načine (pohana, pržena, u pećnici,…), onda je ovaj recept baš za vas.
Predstavljam vam piletinu na japanski način. Vrlo se brzo i lako pravi, a glavna zvijezda recepta su upravo pikantni začini. Usudite se probati i zahvalite nam kasnije!
Sve što vam je potrebno je pileći file, začini (chilli, papar, sol ili dodatno po želji), soja sos, jabučni ocat te med.
Pileći file je potrebno izrezati na kockice ili trakice te začiniti. Chilli i papar daju taj posebni okus ovom jelu, ali slobodno dodajte začine po svome ukusu.
To mogu biti i curry, mljevena paprika, kurkuma, klinčić, feferoni i slično. Zatim popržite piletinu na ulju do zlatne boje i po završetku ju stavite sa strane, dok u tavi na laganoj vatri pripremate umak.
Dodajte dvije žlice soja sosa te jednu žlicu octa, kao i jednu žlicu meda. Za dodatno eksperimentiranje dodajte i sok od pola naranče. Promiješajte i vratite prethodno prženu piletinu te miješajte na vatri nekoliko minuta.
Poslužite uz kuhanu rižu i povrće po želji (predlažem brokulu!), a piletinu dodatno pospite sezamom.
2. Pureće ćuftice
Vječni klasik – ćufte. Jeste li probali pureće mljeveno meso u ćuftama?
Ako ne, sada je pravo vrijeme da to isprobate.
Purica ne mora biti rezervirana samo za božićni ručak, isprobajte ju i ovoj varijanti! Iako djeluje kao da oduzima puno vremena, ovaj recept je brz i preukusan te zaista gotov u tren oka.
Za najfinije pureće ćuftice bit će vam potrebno pureće mljeveno meso, crveni luk, mrkva, malo bijelog vina, pasirana rajčica te začini po želji.
Najprije na laganoj vatri izdinstajte crveni luk prethodno nasjeckan na sitne komadiće. Nakon što dobije zlatnu boju dodajte ribanu mrkvu i povremeno miješajte.
Dok se mrkva i luk lagano dinstaju, u posebnoj zdjeli pripremite ćufte. Meso ne mora nužno biti pureće, ali probate li ga na ovaj način, vjerujem da ćete ga često pripremati.
Dakle, u mljeveno pureće meso stavite sitno sjeckani crveni luk i nekoliko režnja češnjaka, posolite i popaprite ili po želji dodajte mljevenu crvenu papriku i ostale začine.
Dodajte i malo maslinovog ili suncokretovog ulja kako biste lakše oblikovali ćuftice.
Dobro miješajte rukama do kompaktne smjese. Oblikujte ćuftice da budu barem približno iste veličine i potom ih popržite na suncokretovom ili maslinovom ulju u zasebnoj tavi.
Kada su gotove dodajte ih u prethodno izdinstani luk i mrkvu, promiješajte te dodajte malo bijelog vina. Ako nemate bijelog vina, možete slobodno dodati i malo crnoga.
Zatim dodajte pasiranu rajčicu te ponovno začinite –predlažem soja sos, šećer za neutralizaciju kiseline iz rajčice i još malo soli.
Ostavite na laganoj vatri nekih sat vremena uz povremeno miješanje, a pred kraj skuhajte špagete koje ćete poslužiti sa ćufticama i posuti parmezanom.
3. Lazanje bolonjez
A sada iskreno, kada ste zadnji put pripremali lazanje?
Vjerujem da ih ne radite često s obzirom da nisu baš najbrže za pripremiti, ali okus vas nikada neće razočarati!
Potrebno je samo malo truda i najosnovnijih sastojaka, a kada se upraksate neće vam oduzimati toliko mnogo vremena.
Ukoliko ste i vi jedni od onih kojima se nikada ne svide lazanje u restoranu ili u gostima, naučite ih pripremati na svoj način, na najbolji način! U ovom receptu donosimo ideju za najfinije lazanje bolonjez.
Slično kao u receptu za ćuftice, potrebno je izdinstati luk i mrkvu te kada poprime zlatnu boju dodati mljeveno meso i začiniti prema želji.
U ovom slučaju meso je pola svinjsko, a pola juneće. Također možete koristiti puretinu ili neku drugu vrstu mesa, ali tek nakon što probate ovu savršenu kombinaciju, jer upravo ćete se njoj uvijek vraćati, obećavam!
Kada je meso također dobilo boju, potrebno je dodati pasiranu rajčicu i miješati.
Poklopiti i pustiti da se lagano krčka, a za to vrijeme pripremiti bešamel umak. U odvojenom loncu na malo maslaca potrebno je popržiti brašno, začiniti i dodati mlijeko uz neprestano miješanje kako bismo izbjegli neželjene grudice.
Sada u meso koje se krčkalo zajedno s pasiranom rajčicom dodamo malo mlijeka i ponovno promiješamo.
U pleh za pečenje krenemo redati prvo bešamel umak, tjesteninu za lazanje, zatim ponovno bešamel, pripremljeno mljeveno meso pa mozzarellu, a onda ponovno bešamel i tako u krug sve do vrha pleha.
Na zadnjem sloju osim mozzarelle još dodamo i ribani sir, parmezan i bešamel.
Prekrijemo aluminijskom folijom te stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva četrdeset minuta. Zatim maknemo foliju te pečemo dodatnih dvadeset minuta ili prema potrebi do lijepe zlatnožute boje.
4. Paprike s pire krumpirom
Vjerujem da vam nikada ne bi palo na pamet spojiti papriku i krumpir za savršen ručak, no nakon što probate ovo jelo shvatit ćete da boljeg spoja nema.
Pečena paprika u kombinaciji s dobro začinjenim pire krumpirom u bijelom umaku nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Za brzi ručak kao glavno jelo dodajte kranjsku kobasicu ili pileći file, a sjajne su i kao zasebno, glavno jelo. No bilo da ga pripremate kao prilog ili glavno jelo, ovaj recept će vas zasigurno osvojiti.
Sve što vam je potrebno za pripremu ovog ukusnog jela su sitnije zelene ili žute paprike, krumpir, vrhnje za kuhanje, mlijeko, sirni namaz, malo maslaca i začini po želji.
Za početak je potrebno izdubiti paprike i oguliti krumpir.
Krumpir izrežite na manje dijelove kako bi se lakše skuhao te kuhajte u posoljenoj vodi. Budite pažljivi koliko dugo kuhate krumpir.
Očišćene paprike za to vrijeme posolite iznutra. Skuhani krumpir posolite, popaprite i po ukusu dalje začinite te dodajte kocku maslaca i jedan sirni namaz po izboru. Dodajte i svježi peršin.
Pripremljeni krumpir izmiješajte i izgnječite kao kada pravite pire. Tom smjesom napunite posoljene paprike i redajte u nauljeni pleh jednu do druge.
Ukoliko vam ostane viška pirea, njega izručite na dno pleha te zatim na njega redajte punjene paprike.
Od gore dodatno blago nauljite paprike te posolite kako bi se sol bolje uhvatila za paprike i kako bi sama kožica paprika omekšala. Pecite u zagrijanoj pećnici dvadeset minuta, a za to vrijeme pripremite smjesu od vrhnja za kuhanje i malo mlijeka te posolite.
Nakon dvadeset minuta izvadite paprike te ih prelijte bijelim umakom kojeg ste upravo pripremili. Nakon toga ih vratite u pećnicu dodatnih 20 minuta kako bi se dobro ukrčkalo, a potom uživajte u predivnim mirisima i još boljem okusu ovog jela.
5. Pohane palačinke
Ako niste ljubitelj slatkih palačinki, ovaj recept je stvoren za vas!
Iako će vam priprema ovog fenomenalnog ručka oduzeti malo više vremena, definitivno je vrijedno.
Posebno u ovom jelu možete se pozabaviti različitim nadjevima i svaki put isprobati nešto novo, npr. punjenje pilećim fileom ili nekom drugom vrstom mesa.
Najjednostavnija od ideja je definitivno nadjev sa salamom i sirom, a glavni sastojak su prethodno pripremljene palačinke.
Pa krenimo.
Palačinku prvo premažemo ketchupom, majonezom ili umakom po želji i pospemo origanom ili drugim začinima.
Stavimo salamu i sir te zarolamo na način da se prilikom prženja ne odmota. Zatim ju uvaljamo u brašno, pa u jaja i konačno u krušne mrvice.
Ponavljamo postupak sa svakom palačinkom.
Pržimo do zlatne boje u dobro zagrijanom ulju u dubljoj tavici te poslužujemo uz tartar umak, majonezu, salatu ili slično.
Jednostavno, originalno i brzo za svaki dan
Svaki od ovih recepata bit će brzo gotov, a toliko je ukusan da ćete ga poželjeti praviti iznova i iznova.
Najbolje od svega je što se možete igrati sa sastojcima te ukoliko nemate određenu namirnicu vrlo ju lako možete zamijeniti nekom drugom, sličnom namirnicom i time dobiti varijaciju tog recepta koja će za vas možda biti i ukusnija od originalnog recepta.
Također, nemojte se libiti isprobati nove začine svaki puta kada kuhate, jer promjena samo jednog začina može dovesti do toga da jelo ima potpuno novi okus.
Pustite mašti na volju i uvijek ćete imati nešto novo za kuhati!
Dobar tek!