Istražili smo: Koliko se kuha krumpir?

kuhani krumpir

Već smo prethodno pisali o krumpiru kao zahvalnoj namirnici koja je dostupna cijele godine, pa zbog pristupačnosti cijena, jednostavnosti pripreme i kvalitete okusa, pripada među najpopularniju hranu na planeti.

A sada donosimo i osnovne informacije o tome koliko dugo treba kuhati krumpir, a da bude idealan obrok.

Uz nekoliko jednostavnih savjeta kuhani krumpir možete napraviti i za svega 10 minuta kuhanja na štednjaku. Koju sortu odabrati, kako pripremiti i koliko dugo kuhati krumpir pročitajte u nastavku.

Ukratko:

  • Krumpir je među najpopularnijim i najdostupnijim namirnicama
  • Može se vrlo brzo pripremiti za konzumaciju
  • Ovisno o veličini i starosti, kuha se od 10 do 30 minuta

 

Savršeno kuhani krumpir

Savršeno kuhani krumpir nakon kuhanja zadržava oblik, ima glatku teksturu i kora se lako skida bez da se krumpir pritom drobi.

Pa koja je tajna pripreme idealno kuhanog krumpira?

Zapravo je vrlo jednostavno! Krumpir stavljajte u hladnu vodu, nemojte ga stavljati u vruću ili kipuću vodu jer se neće kvalitetno i ravnomjerno skuhati. Najbolje je najprije staviti krumpir u lonac za kuhanje i onda u njega ulijevati hladnu vodu taman da pokrije krumpir do nekoliko cm.

Kuhajte krumpir na štednjaku od 10 do 30 minuta, ovisno o veličini krumpira. Ne može se precizno odrediti točno vrijeme kuhanja jer nije svaki krumpir iste veličine. Isto tako mladi krumpir se skuha nešto brže od starog. Stoga je dobra ideja kuhati krumpire sličnih veličina.

Kuhani krumpir možete poslužiti s dodatkom začina ili ga koristiti kao prilog ostalim jelima.

Kuhanje krumpira je zdrava opcija jer ne dodaje nezdrave masnoće, a osim toga kuhani krumpir ima svega 87 kalorija na 100 grama.

Što je najbolje, kada se skuha vrlo lagano je oguliti koru s krumpira.

 

Kako kuhati krumpir – postupak

  • pažljivo operite krumpir pod mlazom vode kako biste uklonili nečistoće
  • zatim krumpir sličnih veličina stavite u lonac za kuhanje
  • ulijte vodu u lonac tako da prekrije krumpir otprilike do maksimalno 3 cm vode
  • dodajte u vodu sol za okus, a prije nego što upalite štednjak
  • stavite na štednjak te uz jaku vatru pustite da voda zavrije
  • ovisno o veličini krumpira kuhajte od 12 do 30 minuta
  • kuhani krumpir izvadite na tanjur kako bi se ohladio i to barem 5 do 10 minuta prije konzumacije

 

Najbolje vrste krumpira za kuhanje

U svijetu postoji preko 4000 različitih sorti krumpira. U Hrvatskoj najčešće su (1):

  • Adora
  • Bintje
  • Cleopatra
  • Courage
  • Desiree
  • Jaerla
  • Liseta
  • Monalisa
  • Red Scarlet

Po vremenu dozrijevanja postoje;

  • vrlo rane sorte
  • rane sorte
  • srednje rane sorte
  • srednje kasne sorte
  • kasne sorte

Što se tiče boje kore postoje; crvene, smeđe i bijele.

U kulinarskom smislu svaka sorta je pogodna za neku vrstu termičke obrade. Za kuhanje najzahvalnije sorte su: Adora, Bintje, Courage, Desiree i Jaerla. I ostale sorte su dobre jer se većina ne raskuhava i ostaje čvrsta nakon kuhanja.

Jedino bi za kuhanje valjalo izbjegavati sortu Courage jer se raskuhava i raspada kod kuhanja!

Evo i nekoliko savjeta kada kupujete krumpir:

Uvijek uzimajte čvrsti krumpir s glatkom kožicom i bez klica. Ako postanu mekani s pojavom tamnih mrlja na koži znači da su prestari i ne bi ih trebalo koristiti.

Prilikom kupovine pokušajte odabrati krumpire sličnih veličina kako bi se kuhali otprilike isto vrijeme.

 

Trebaju li se krumpiri oguliti prije kuhanja?

Ne trebaju! Naime, krumpir koji ima koru upija manje vode dok se kuha, pa se time čuva škrob. Ukoliko ne volite jesti samu kožu od krumpira onda ih možete vrlo lagano oguliti nakon što se skuhaju.

Jasno, samo ih prvo ohladite prije nego ih krenete guliti!

 

Koliko treba kuhati krumpir?

Kao što smo već ustvrdili kada se kuha krumpir onda vrijeme kuhanja ovisi izravno o samoj veličini i starosti krumpira.

Što je veći krumpir potrebno ga je dulje kuhati. Isto tako ako kuhate krumpir s korom koji nije narezan naravno da će se kuhati dulje nego narezani krumpir bez kore (iako ne znamo zašto bismo ga ogulili prije?!)


Ova kratka tablica može vam biti vodič za okvirno vrijeme kuhanja:

  1. Jako mali krumpir veličine do 3 cm => 12 minuta
  2. Mali krumpir veličine do 5 cm => 15 minuta
  3. Srednje veličine krumpir veličine do 7-8 cm => 20 minuta
  4. Veliki krumpir veličine od 10 centimetara => 25 minuta
  5. Jako veliki krumpir veličine 15 cm => 30 minuta

Važno je napomenuti kako je to vrijeme kuhanja, nije uključeno i vrijeme potrebno da voda zakipi.


Kako znati kada je krumpir kuhan?

Možda je najlakše jednostavno pokušati izvaditi jedan krumpir i s čačkalicom probosti. Neki to rade s vilicom, ali onda se može dogoditi da se krumpir raspadne.

Ako čačkalica ili vilica može lagano probiti krumpir onda je on vjerojatno kuhan. Ukoliko je tvrd onda još treba kuhati, a ukoliko se raspada onda je prekuhan.

 

Kako brže skuhati krumpir?

Krumpir uvijek možete narezati na manje komade pa će samim time i vrijeme potrebno za kuhanje biti kraće.

Što je krumpir svježiji on će se prije skuhati.

 

Zaključak

Krumpir je među najpopularnijim namirnicama diljem svijeta. S obzirom na dostupnost tijekom godine, cijenu i nutritivne vrijednosti nije ni čudo.

Jedino je šteta je je često zapostavljen u smislu da nam uglavnom služi kao prilog drugim namirnicama.

Uz okus prednost je što se jednostavno i brzo može spremiti za konzumaciju. Pa je tako već za krumpire manjih veličina dovoljno je svega 15 minuta kuhanja.

Ukoliko imate vlastiti vrt onda možete vrlo jednostavno i sami uzgojiti svoj krumpir. Ako nemate ideja što spremiti svakako probajte naš recept za najukusniji restani krumpir.