Početna Aktualno Najfiniji restani krumpir – vaši gosti će poludjeti!
AktualnoRecepti

Najfiniji restani krumpir – vaši gosti će poludjeti!

Podijeli
restani krumpir na tanjuru
Podijeli

Kome ne idu zazubice čim se spomene restani krumpir?!? Kroz sve ove godine meni i mojoj obitelji on barem jednom mjesečno na obiteljskom meniju.

A ovo je, barem meni osobno, najukusniji i najbolji recept za restani krumpir i gotovo uvijek ga radim na taj način.

Najukusniji recept za restani krumpir

Ovdje se radi o jednostavnom i brzom receptu za restani krumpir. Pokušajte ga tako poslužiti vašoj obitelji ili gostima i čuti ćete samo odlične komentare!

Recept za restani krumpir

dinstanje krumpira
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 40 min
Ukupno vrijeme: 50 min
Težina izrade: Lagano
Cijena izrade: Jeftino

Sastojci za 5 osoba

  1. 1 kg krumpira
  2. 1 glavica luka
  3. sol
  4. Vegeta
  5. papar
  6. ½ žličice slatke ili ljute mljevena paprika
  7. mast ili ulje
  8. 50 ml vode ili temeljca

Upute za pripremu

  1. 1Krumpire podjednake veličine operite te neoguljene stavite kuhati u hladnu vodu s dodatkom žličice soli. Mladi krumpir kuha se od 10 do 15 minuta, a stariji od 20 do 25 minuta. Krumpir je kuhan kada ga lako možete probosti vilicom.
  2. 2Kuhani krumpir ogulite i izrežite na ploške ili kockice, a djelomično ga možete i zgnječiti vilicom.
  3. 3U lonac ulijte masti ili ulja da pokrije dno te dinstajte sitno sjeckani luk na srednjoj vatri dok omekša i poprimi zlatno smeđu boju. Na luk dodajte prethodno skuhani usitnjeni krumpir, začine i vodu ili temeljac te kuhajte pokriveno na laganoj vatri otprilike 12-15 minuta uz povremeno miješanje.
  4. 4Ako ste u žurbi i nemate dovoljno vremena možete preskočiti zadnji korak s dodavanjem tekućine. Tada luk, krumpir i začine miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta.

Restani krumpir poslužite uz pečeno meso, a ukoliko je prilog uz ribu, za pripremu koristite maslinovo ulje.

Mi smo ga poslužili uz patliđan punjen povrćem i mljevenim mesom.

restani krumpir uz punjeni patlidžan

Po želji pospite sa sjeckanim peršinom ili ružmarinom.

Za desert preporučamo ukusne domaće krašotice.

Dobar tek!

Krumpir je itekako popularan

Jeste li znali da je krumpir jedna od najviše konzumiranih namirnica diljem cijele planete? Hrvati će ove godine pojesti 120 tisuća tona krumpira. (1)

Prema jednoj anketi jedan Hrvat prosječno godišnje pojede oko 40 kilograma krumpira. (2) Što se tiče omjera i načina čini se kako se podjednako jede pečeni kuhani krumpir.

Stoga ne čudi što je restani krumpir jedan od omiljenih načina pripreme.

Što je uopće restani krumpir?

Restani krumpir je naziv za pripremu krumpira na tradicionalni način kako su to pripremale naše bake, a to uključuje kuhanje krumpira, rezanje na kriške te miješanje s lukom i lagano dinstanje.

Gotovo da ne postoji ni jedna starija knjiga ili kuharica s receptima koja nema recept za restani krumpir.

Šteta to je popularnost tog načina pripreme krumpira pala ponajviše zbog drugih bržih i lakših načina pripreme. Naravno, krumpir s takvim načinima pripreme nije okusom ni blizu restanom krumpiru.

Povijest i porijeklo restanog krumpira

S obzirom da često pripremam restani krumpir zanimala me i njegova povijest.

Prema međimurskim kuharicama kalapajsani kalamper, odnosno kalapajsani krumpir, najčešće se posluživao s krvavicama. U susjednoj Sloveniji česti su nazivi: tenstan krompir, pražen krompir, renstan krompir.

Tamo je to također tradicionalan način pripreme krumpira, no postoje različiti načini pripreme krumpira i luka i kod ostalih zemalja u srednjoj i istočnoj Europi.

Naziv restani je vjerojatno preuzet od njemačke riječi rosten. Dostupni povijesni meniji iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije u sebi su imali recepte za pripremu restanog krumpira.(3)

Nutritivne vrijednosti krumpira

svježi krumpir u vrećici

Sada kada znate kako spremiti restani krumpir možete se upoznati i s nutritivnim vrijednostima.

Jedan pečeni krumpir prosječne srednje veličine od 173 grama, uključujući i kožu, sadrži  ukupno 161 kaloriju i sljedeće: (4)

  • Masnoće: 0,2 grama
  • Proteini: 4,3 grama
  • Ugljikohidrati: 36,6 grama
  • Vlakna: 3,8 grama
  • Vitamin C: 28% RDI
  • Vitamin B6: 27% RDI
  • Kalij: 26% RDI
  • Mangan: 19% RDI
  • Magnezij: 12% RDI
  • Fosfor: 12% RDI
  • Niacin: 12% RDI

Kada se konzumira u primjerenim količinama može biti izvrstan dodatak vašem prehrambenom planu jer sadrži vlakna i dosta hranjivih sastojaka.

Zaključak – restani krumpir je odličan dodatak jelima

Restani krumpir može postati i vaš odabir kao prilog jelima. Ako vam je pomfrite ili kuhani krumpir dosadio možete probati s restanim krumpirom.

Priprema jela možda traži nešto više vremena, ali čim probate shvatit ćete kako se isplatilo.

Kada se jede umjereno krumpir je zdrava i kvalitetna namirnica i odličan dodatak jelima. Možete saditi i uzgajati vlastiti, a i vrlo je lagan za skladištenje jer može dugo stajati u raznim uvjetima.

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Koje su najopasnije, a koje najsigurnije županije u Hrvatskoj prema stopi kriminaliteta?

Vjerovali ili ne, najnovije statistike za 2024. iz godišnjeg izvješća Policijske uprave...

Koliko se dugo prže srdele? 🐟

Srdele se prže ukupno 3-5 minuta, ovisno o veličini. Pržite ih 2-3...

Udruga Farmica: veliko srce koje kuca za životinje

Udruga Farmica, smještena u idiličnom kutku Našica, predstavlja oazu nade i ljubavi...

Kako napraviti kremasti griz kao iz djetinjstva?

Ima li što ljepše od toplog, kremastog griza za doručak? Ako ste,...

Isprobani načini za pripremu pečenih i kuhanih kestena

Mnogima je prva asocijacija na jesen upravo miris pečenih kestena koji se...

Evo kako iskoristiti stari kruh (odlične ideje i ukusni recepti)

Sigurni smo da vam se, kao i svima nama, često događa da...

Najukusniji žličnjaci za juhu – evo kako ih napraviti brzo i jednostavno

Bilo da ih zovete žličnjacima, noklicama, knedlama ili pak nekim drugim imenom,...

Ove polpete od tikvica su jednostavne, zdrave i ukusne (brzi i lagani recepti)

Tikvica je biljni rod iz porodice Cucurbitaceae, kojoj također pripadaju dinja i...