Krašotice i Krašuljci jedni su od najpoznatijih Kraševih proizvoda kojih se svi sjećamo s nostalgijom, ali i zazubicama.
Iako su ovo po Kraševom originalu Krašuljci, neki ih zovu Krašuljci, a neki Krašotice.
I na samim slikama Kraševih proizvoda vidljivo je kako su Krašuljci imali komadiće čokolade po sebi, a Krašotice su imale tekuću kremu od lješnjaka u sredini.
Nažalost iz nekog razloga više nisu dostupni na tržištu, a na forumima možemo čitati kako ljudi uglavnom nisu oduševljeni time. No, mi i dalje možemo uživati u njima!
A kako?
Donosimo vam super ukusan, a što je najbitnije jednostavan i brzi recept za Krašotice za koje zasigurno možemo reći kako su iste, ako ne i bolje od originalnih!
Jedini problem je što se nećete moći zaustaviti na jednom ili dva komada!
Recept za Krašotice s čokoladom
Za izradu ovih slasnih keksića potrebno vam je svega 30 minuta.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 150 g šećera
- 250 g oraha
- 250 g margarina ili maslaca sobne temperature
- 200 g tamne čokolade za kuhanje
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Postupak:
- Polovinu oraha sameljite, a drugu polovinu i cijelu čokoladu isjeckajte na sitne komadiće.
- Pomiješajte sve sastojke pa na kraju dodajte čokoladu te umijesite glatku i jednoličnu smjesu. Smjesu ostavite u hladnjaku 15-ak minuta kako bi odležala.
- U smjesu (ili pola smjese) je moguće dodati i šalicu grožđica, a umjesto oraha možete upotrijebiti i lješnjake ili, još bolje, kombinaciju oraha i lješnjaka.
- Od tijesta dlanovima oblikujte manje kuglice veličine oraha te ih slažite na protvan obložen papirom za pečenje. Ono na što valja pripaziti je razmak između kuglica s obzirom kako će se one povećati tijekom pečenja.
- Pecite od 10 do 15 minuta na temperaturi od 180 °C. Vaši keksići su gotovi kada poprime svjetlo smeđu boju.
Krašotice su najukusnije kada se ohlade, a možete ih čuvati u zatvorenoj kutiji od nekoliko pa do sedam dana. Naravno, ako izdrže toliko.
Vjerujemo kako će vama i vašim gostima biti neodoljive kao što su i nama.
U slast!
Napomena i koristan savjet
Ukoliko želite napraviti Krašotice baš kao od Kraša, čokoladu nemojte isjeckati i umiješati u smjesu, već kada napravite kuglice, kockice čokolade ili namaz od lješnjaka (Nutella, Linolada, Eurocrem…) utisnite u kuglice.
Naime, tada kada pečeni keks zagrizete, iz njega će curiti slasna lješnjak krema!
Iako je ovaj kolač omiljen u vrijeme blagdana, s obzirom na jednostavnost pripreme i okus ne vidimo razlog zašto ne bismo uživali u njemu i češće.
Provjerite i ovo:
- Najbolji kolači od oraha
- Zašto puca orehnjača
- Kako da nam fritule ispadnu okrugle
- Zašto medenjaci budu tvrdi
Evo prilažemo i video originalnog kraševog recepta za krašuljke
Ostavite feedback: Je li vam ovaj sadržaj bio koristan?