Hrenovke su vrlo popularan izbor namirnica za mlađu populaciju. Stoga, nije čudno vidjeti kako ih roditelji masovno kupuju i pripremaju svojoj djeci.
No, valjalo bi pripaziti i upoznati se prvo sa sastavima svake hrenovke jer postoje one koje su manje i više kvalitetne.
Često pitanje kod pripreme je koliko dugo se hrenovke trebaju kuhati. U nastavku ćemo prikazati nutritivne vrijednosti popularnih vrsta hrenovki i kako idealno skuhati hrenovke.
Ukratko:
- Hrenovke je izumio Johann Georg Lahner prije više od 200 g.
- Na 100 grama hrenovke imaju od 218 do 244 kalorije
- Vrijeme potrebno za kuhanje je od 1 do 4 minute, ovisno o vrsti i proizvođaču
O hrenovkama
Izumitelj hrenovki je Johann Georg Lahner koji ih je napravio i stavio u izlog svoje bečke mesnice davne 1805. g. (1)
U kvalitetne i prave hrenovke ide svinjetina, slanina i začini. No, proizvođači si daju za pravo stavljati drugačije vrste mesa, začina i raznih aditiva. Hrenovke spadaju u kategoriju obarenih kobasica.
Prema analizi 24 sata: „Najviše “pravog” mesa ima Poli, 90 posto pilećeg, a najmanje Cekin (10 posto).“ (2)
Nutritivne vrijednosti hrenovki na 100 grama
Prikazat ćemo ukratko nutritivne vrijednosti različitih proizvođača hrenovki, sastav mesa te uputu proizvođača za kuhanje. (3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14)
Cekin Pileća hrenovka classic
Kalorije: 230
Masti: 18 g
Ugljikohidrati: 4 g
Proteini: 13 g
Strojno otkošteno pileće meso 60%, pileće meso 10%
Staviti u kipuću vodu i kuhati 3 minute.
PIK Hrenovke bez ovitka Hot Dog
Kalorije: 218
Masti: 18 g
Ugljikohidrati: 3 g
Proteini: 11 g
Svinjsko meso 53%, svinjsko strojno otkošteno meso 10%
Staviti hrenovke u vruću vodu i kuhati od 2 do 4 minute tako da voda ne kipi
Poli Pileće hrenovke
Kalorije: 234
Masti: 21 g
Ugljikohidrati: 1,6 g
Proteini: 12 g
Pileće meso 90%
Staviti hrenovke u hladnu vodu i pokrivene zagrijavati do vrenja te kuhati 2 minute.
Poli Cocktail Pileća hrenovka
Kalorije: 233
Masti: 19 g
Ugljikohidrati: 0,5 g
Proteini: 15 g
Pileće meso 90%
Staviti hrenovke u hladnu vodu i pokrivene zagrijavati do vrenja.
Vegetariana Fit hrenovke
Kalorije: 243
Masti: 20,27 g
Ugljikohidrati: 2,15 g
Proteini: 13,04 g
Meso 0% (sojini proteini, bjelanjak jajeta)
Staviti hrenovke u vruću vodu i kuhati od 1 do 2 minute.
K Plus Pileće i pureće hrenovke
Kalorije: 240
Masti: 20 g
Ugljikohidrati: 0 g
Proteini: 15 g
Strojno otkošteno pileće i pureće meso 91%
Kuhati od 3 do 4 minute.
Cekin Pileće hrenovke
Kalorije: 248
Masti: 20 g
Ugljikohidrati: 4 g
Proteini: 13 g
Strojno otkošteno pileće meso 60%, pileće meso 10%
Staviti u kipuću vodu i kuhati 3 minute.
Vindon Pureće hrenovke
Kalorije: 230
Masti: 18 g
Ugljikohidrati: 4 g
Proteini: 13 g
Strojno otkošteno pureće meso 60%, pureće meso 10%
Staviti u kipuću vodu i kuhati 3 minute.
Vindija Gurmanika hrenovke
Kalorije: 230
Masti: 18 g
Ugljikohidrati: 4 g
Proteini: 13 g
Strojno otkošteno pileće meso 35%, strojno otkošteno pureće meso 30%, pileće meso 10%
Staviti u kipuću vodu i kuhati 3 minute.
Wudy Family Classico Pileće i pureće hrenovke
Kalorije: 240
Masti: 20 g
Ugljikohidrati: 0 g
Proteini: 15 g
Mehanički otkošteno pileće i pureće meso 94%
Potrebno termički obraditi prije konzumacije.
Podravka Hot dog hrenovke
Kalorije: 241
Masti: 20 g
Ugljikohidrati: 2,3 g
Proteini: 13 g
Svinjsko meso 73%
Kuhati u vreloj vodi od 1 do 2 minute.
Gavrilović hrenovke Frankfurter
Kalorije: 244
Masti: 20 g
Ugljikohidrati: 2 g
Proteini: 14 g
Svinjsko i goveđe meso 72%
Kuhati u vreloj vodi do 3 minute.
Kako i koliko dugo kuhati hrenovke?
Hrenovke pažljivo izvadite iz pakiranja kako ne bi pukle. Pripremite lonac u koji ćete staviti hladnu vodu. U hladnu vodu za hrenovke nemojte dodavati sol ili druge začine.
Provjerite na pakiranju točnu uputu za kuhanje hrenovki. Neki proizvođači preporučuju stavljanje hrenovki u hladnu vodu, a neki preporučuju stavljanje hrenovki u vruću vodu. Nama se čini najbolje staviti hrenovke u zagrijanu vodu.
Nakon što voda zakipi obavezno trebate smanjiti jačinu vatre kako voda ne bi više kipjela i tako lagano kuhati hrenovke od 1 do 4 minute, ili ugasiti vatru potpuno i držati hrenovke u toj vodi do 5 minuta, ovisno o veličini i debljini hrenovke te preporukama proizvođača.
Ako imate smrznute hrenovke možda će biti potrebna koja minuta dulje za kuhanje, ali u pravilu čim ih stavite u toplu vode one se brzo odmrznu.
Kuhane hrenovke najčešće se serviraju uz kruh i senf ili kečap i majonezu. Često ih možemo naći i u varivima, a naravno najpopularnije su kao hot dog.
I ovo će vam biti korisno:
Zaključak
Hrenovke se kuhaju od 1 do 4 minute, ovisno o veličini i uputi za pakiranju proizvođača. Zbog brzine pripreme od svega par minuta, bilo da ih kuhamo ili pečemo, i primamljivog okusa razumljivo je zašto često posežemo za ovom namirnicom.
Ako baš moramo onda svakako valja provjeriti nutritivni sadržaj kod pojedinih proizvođača i odabrati ono najbolje što je dostupno.
Hrenovke svakako nisu namirnica koju bismo trebali svakodnevno konzumirati zbog upitne kakvoće mesa kod pojedinih vrsta i dosta aditiva poput: E250 – Natrijev nitrat, E451 – Kalij i kalcij trifosfati, E452 – Polifosfati, E301 – Natrijev askorbat, E120 – Karmin, umjetne arome i sl. (15)
Činjenica je kako su hrenovke brz obrok za pripremu i vrlo popularan, naročito kao hot dog.
Ostavite feedback: Je li vam ovaj sadržaj bio koristan?