Ledeni vjetar – savršeni naziv za osvježavajuću, laganu voćnu tortu koju osobno radim nekoliko puta godišnje i tako već skoro jedno desetljeće.
Savršena je za ljetne dane kada vam je potreban osvježavajući desert, ali i za svako drugo godišnje doba ovisno o vrstama voća kojim raspolažete.
Postoje razne kombinacije voća koje se stavljaju u ovu tortu kao nadjev, stoga teško možete pogriješiti izborom.
Ipak, prema vlastitom iskustvu, ono u čemu mnogi griješe u pripremi ledenog vjetra jesu upravo kore koje su možda i najteži dio posla.
U većini slučajeva pucaju, pretanke su, predebele, nisu mekane, u sredini se nisu ispekle, nisu pjenaste itd.
Ako ste i vi jedni od onih koji ne mogu pogoditi pravi recept, pročitajte naše savjete i napravite ledeni vjetar iz snova.
Kako pripremiti kore za ledeni vjetar kod kuće?
Odvažite se na pripremu ove torte koja je mnogima pravi izazov u kuhinji.
Svatko ima svoju taktiku za pripremu kora, pa ih tako neki suše u pećnici satima, dok ih drugi jednostavno ispeku i zadovoljni su rezultatima.
Mi smo odabrali bržu opciju, ali na način da pazimo na sve one cake koje su bitne za savršene kore, a savjeti kako da vam kore uvijek uspiju čekaju vas u nastavku.
Za pripremu kora bit će vam potrebno:
– 9 bjelanjaka
– 300 g šećera
– žlica jabučnog octa
– prstohvat soli
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka te bjelanjcima dodajte vrlo malo soli.
- Počnite miksati bjelanjke i sol te im nakon cca 7 minuta postepeno dodavajte šećer i jabučni ocat. Po želji možete dodati malo limunovog soka za dodatnu svježinu.
- Miksajte još 7 minuta, odnosno sve dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Obložite kalup željenog oblika papirom za pečenje te u njega odvojite trećinu smjese i lagano ju poravnajte. Važno je nježno razmazati smjesu pazeći da ne ostaju rupe, nego da bude ravnomjerno raspoređena u kalupu.
- Kalup ubacite u pećnicu zagrijanu na 150°C i pecite 60 minuta bez otvaranja vrata pećnice.
- Postupak ponovite i s preostalim dvjema korama.
- Ostavite kore neko vrijeme da se ohlade i nakon toga počnite slagati tortu.
Razlozi zbog kojih vam kore ne uspijevaju
S obzirom na vlastito iskustvo, ali i povratne informacije, ovo su neke od najčešćih poteškoća na koje nailazimo kod izrade kora za ledeni vjetar.
1. Niste dovoljno dugo miksali bjelanjke
Bjelanjke je potrebno izmiksati do čvrstog snijega, dakle poželjno je miksati oko 15 minuta.
Vodite računa i o tome da šećer dodajete postepeno, obavezno na pola miksanja. Ukoliko to ne učinite kako treba, kore vam nažalost neće uspjeti.
Dobro je znati da šećer daje hrskavost korama, ali i debljinu.
2. Niste pekli kore sat vremena
Kore za ledeni vjetar peku se oko sat vremena (po potrebi duže ili kraće, sve ovisi o pećnici).
Greška koju mnogi rade je ta da otvaraju vrata od pećnice i provjeravaju je li kora pečena što nikako nije dobro jer se na taj način kore pretvaraju u gumu.
Pokušavajte to izbjeći ili, ako baš morate, obavite to što je brže moguće.
3. Pekli ste kore na neodgovarajućoj temperaturi
U ovom slučaju veliku ulogu igra pećnica koju koristite. Iako postoji točno određena temperatura na kojoj se peku, odnosno suše kore, morate znati hoće li ta temperatura biti previsoka za kore.
Imate li malo jaču pećnicu, obavezno smanjite temperaturu te redovito provjeravajte stanje u pećnici.
Kore su gotove kada dobiju zlatnu boju.
Gdje se mogu kupiti kore za ledeni vjetar?
Ukoliko ste shvatili da priprema kora za ovu tortu ipak nije za vas, možete ih jednostavno kupiti i olakšati si posao.
Kore za ledeni vjetar potražite u svim većim marketima na dijelu gdje se nalaze gotove smjese poput onih za muffine, palačinke i sl. te sastojci za pripremu kolača.
Gotove kore možete pronaći i u većim slastičarnicama.
Koje su najbolje?
Sudeći po vlastitom iskustvu, ali i preporukama mnogih iskusnih domaćica, najbolje kore za ledeni vjetar bile bi one pod nazivom Beze kore marke Dr. Oetker.
Beze kore odlične su za pripremu ledenog vjetra, ali i drugih sličnih slastica poput Pavlove torte, puslica i macarons kolačića, tj. onih torti čije su kore pripremljene od većeg broja bjelanjaka.
Dosta su slatke pa savršeno odgovaraju kiselkastim kremama koje također idu u te torte i tako čine idealan kontrast.
Vrlo su jednostavne za pripremu, a kore će biti toliko meke da će se topiti u ustima.
Koja im je cijena?
Prosječna cijena kora za ledeni vjetar, odnosno smjese za kore u dućanima iznosi oko 5 eura.
U slastičarnicama je cijena nešto veća i u većini slučajeva naplaćuje se po kori, no sve ovisi od mjesta do mjesta.
Odvažite se
Sad kad u teoriji znate sve cake za pripremu savršenih kora za ledeni vjetar, možete se baciti na praksu.
Ako pitate mamu ili baku, sigurno će vam reći da im kore nisu uspjele iz prvog puta, no nemojte se obeshrabriti.
Po ovom receptu i uz savjete mnogih iskusnih slastičarki sigurno će vam uspjeti iz prve.
Ledeni vjetar je ipak jedna klasična torta savršena za sve prigode, a vole ju apsolutno svi, stoga bi bila prava šteta da se ne odvažite naučiti pripremati ju. Provjerite svakako je li vrhnje za šlag isto što i slatko vrhnje i kako iskoristiti ostatke biskvita.
Sretno i dobar tek!
Ostavi komentar