Evo koji su najbolji pametni satovi za djecu i zašto

smartwatch za djecu

U današnjem društvu pametni telefoni imaju apsolutnu prevlast u domeni najpopularnijih uređaja i gotovo da nema osobe koja ih ne koristi.

Jednostavno su postali nezamjenjivi dio svakodnevnih aktivnosti jer sadrže sve podatke, korisničke profile i aplikacije koje koristimo te im moramo imati pristup na dnevnoj bazi.

Pametni telefoni nisu zaobišli ni djecu pa se sve više spušta dob u kojoj dijete ima prvi kontakt s ovim uređajem i počinje ga redovno koristiti.

Iz perspektive roditelja ovo je svakako nužno jer se mora imati neprestani kontakt s djetetom, no često se zanemaruje kako pametni satovi (smartwatch-evi) mogu imati vrlo sličnu ulogu…

 

Popis trenutačno najboljih smartwatcheva za djecu (mlađu djecu i tinejdžere također)

NamjenaNazivCijena
Najbolji pametni sat za djecu općenitoTickTalk 4199$ na Amazonu
Najbolji pametni sat s praćenjem aktivnostiFitbit Ace 3od 499 KN
Najbolji za stariju djecu i tinejdžereApple Watch SEod 2.349 KN
Najbolji za brze SOS poziveAngel Watch189$ na Amazonu
Najbolji za često aktivno igranjeXplora X5 Play966 KN – 1.300 KN
Najbolji za mlađu djecuL.O.L. Surprise369 KN – 506 KN
Najbolji za fitness aktivnostiGarmin Vivofit Jr 3od 449 KN
Najbolji pametni sat za zabavu i igreKurio Watch 2.064$ na Ebay-u
Najbolji svestrani pametni satXplora XGO2od 735 KN
Najdostupniji u trgovinama360 Kids Watch E1od 599 KN
Najjeftiniji / Buget friendyVivax LifeFITod 239 KN

 

Razlike pametnih telefona i pametnih satova

Na prvi pogled, razlika između pametnog telefona i pametnog sata je velika. Pametni telefon jednostavno ima više mogućnosti i složeniji je uređaj.

Može se reći i kako pametni telefon zapravo može koristiti sve funkcije koje ima pametni sat.

Ne bi mnogo pogriješili s navedenim tvrdnjama, ali postoje elementi koje možemo izdvojiti kao prednosti pametnog sata.

Najprije se možemo osvrnuti na praktičnost.

Pametni sat je svakako lakše koristiti jer se nalazi na ruci i dovoljan je samo pokret zgloba da imate izravni pristup njegovom sučelju.

To je posebno vidljivo prilikom primanja obavijesti jer će njihova provjera biti u trenutku i jednostavno je cjelokupni pristup mnogo brži u odnosu na pametni telefon.

I ovdje se ne događaju situacije kao u slučaju kad pametni telefon negdje pustite pa postajete nedostupni jer ste se od njega udaljili.

Pametni sat je stalno na ruci, a to ujedno znači i da ste stalno u toku s novim obavijestima.

Druga važna stvar je cijena. Pametni satovi predstavljaju ipak cjenovno pristupačnije uređaje.

Ima i među njima skupljih uređaja, no i dalje nisu usporedivi s pametnim telefonima te njihov razvoj sve više ide u smjeru da postaju uređaji sa svim potrebnim funkcijama.

Mnogi pametni satovi danas imaju mogućnost odgovaranja na pozive ili korištenja kamere pa iz tog aspekta mogućnost komunikacije s drugim osobama uopće ne zaostaje za pametnim telefonima.

Na kraju kao treću ključnu razliku i prednost možemo navesti osnovnu namjenu pametnog sata, a to je kvalitetno praćenje zdravstvenog stanja i mogućnost namještanja različitih opcija za tjelovježbu.

Isto se može raditi i s pametnim telefonima, no na pametnim satovima ove opcije izgledaju znatno prilagođenije tijelu, mnogo su točnije u svojim očitavanjima od dostupnih aplikacija te sigurno su vjerodostojnije jer pametni sat nosimo sa sobom u svakom trenutku i zbog toga neće biti perioda bez ikakvih mjerenja vrijednosti.

 

Zašto pametni satovi mogu biti bolji za djecu?

Utvrdili smo da pametni satovi imaju svoje prednosti kad se usporede s pametnim telefonima, a kad su djeca u pitanju ovo svakako može biti vrlo važno.

Roditeljima nije svejedno koji uređaj njihovo dijete koristi, na koji način to radi i koliko sigurno može biti njegovo korištenje.

Blog Cosmo, koji je upravo posvećen pitanju na koji način tehnologija može spojiti obitelj, donosi zanimljive uvide u prednosti djetetovog korištenja pametnog sata (1).

Neke od njih navest ćemo u nastavku:

 • Pametni satovi jednostavni su za upotrebu – Sučelja pametnih satova su u pravilu jednostavna i imaju bazične funkcije koje dijete lako može naučiti.
 • Teže ih je izgubiti – Pametne telefone dijete nosi u torbi ili po džepovima pa s time postoji veća šansa da se uređaj izgubi ili negdje zaboravi. Pametni sat dijete ima stalno na ruci tako da se njegov gubitak teško može dogoditi.
 • Imaju GPS – Roditelje uvijek brine gdje im se nalaze djeca, a mogućnost GPS praćenja na pametnim satovima upravo je idealna funkcija za praćenje djetetovog kretanja u svakom trenutku. Pametni telefon može imati istu funkciju, no pametni sat je stalno na djetetovoj ruci i zbog toga je mnogo pouzdaniji u ovoj domeni.
 • Pametni sat reducira distrakcije na satu – Pametni telefoni sa svojim mnoštvom aplikacija i dostupnosti društvenih mreža često znaju biti osnovni predmet distrakcije djeteta na nastavi. Pametni satovi zbog izostanka ovih mogućnosti pozitivno utječu na djetetovu koncentraciju te istodobno preveniraju izloženost cyberbullyingu i ostalim negativnim stvarima društvenih mreža.
 • Praćenje zdravlja – Jedna od osnovnih funkcija pametnog sata je praćenje zdravlja, a to je, složit ćemo se, nešto najvažnije kad je u pitanju dijete. Uzmemo li u obzir i razne mogućnosti namještanja programa tjelovježbe i praćenja točno određenih tjelesnih vrijednosti, dobivamo uređaj koji pazi na zdravlje djeteta u svakom trenutku.
 • Aktivacija SOS funkcije – Uvijek se nadamo da neće doći do nekih situacija koje bi mogle biti opasne za dijete, no moramo biti spremni na to u pravom trenutku reagirati. Mnogi pametni satovi imaju tzv. SOS funkciju koja se aktivira na jednostavan pritisak gumba i roditelji izravno dobivaju obavijest o tome.

Navedene prednosti pametnog sata jasno ističu odlike ovog uređaja, no uvijek je potrebno sagledati i ono negativno.

Blog poznate web trgovine Mobis, koja se bavi prodajom pametnih telefona i ostalih uređaja, donosi zanimljiv kraći tekst o prednostima i nedostacima pametnih satova (2).

Izdvojeni nedostaci u tom tekstu također se moraju uzeti u obzir prilikom kupnje pametnog sata za dijete.

 

Najbolji smartwatch za djecu za 2022. i 2023. godinu

Na tržištu možemo naći razne modele pametnih satova, no ovdje moramo gledati na kategoriju za djecu. Pametni satovi koji su prilagođeni djeci imaju i dodatne funkcije koje će se svidjeti roditeljima i zbog toga će sam uređaj biti mnogo praktičniji i prilagođeniji za dijete.

Odlike pametnih satova za djecu na koje trebate pripaziti su:

 • Zaslon – Obratite pozornost na tri opcije vrste zaslona: u potpunosti dodirni zaslon (touch-screen), kontrola putem gumbova te kombinacija ovih dvaju elemenata.
 • Praćenje zdravlja – Bazični modeli prate korake, mjere osnovne vrijednosti i imaju različite sportske aktivnosti, a skuplji uz to imaju dodatke poput praćenja sna.
 • Utvrđivanje lokacije – Za utvrđivanje lokacije djeteta pametni sat mora imati GPS praćenje.
 • Baterija – Obavezno provjerite koliko dugo traje baterija na uređaju.
 • Kompatibilnost s pametnim telefonima – Provjerite s kojim je telefonima pametni sat kompatibilan kako bi provjerili ako odgovara djetetovom telefonu (ako ga ima) te vašem.
 • Povezivost – Poželjno je da pametni sat ima mogućnost povezivanja kako bi dijete na njega moglo zaprimati poruke ili pozive.

Postoji veliki broj modela koje ćete naći na domaćim ili inozemnim web shopovima pa će vam traženje idealnog uređaja vjerojatno oduzeti nešto vremena.

Mnogi poznati portali koji su specijalizirani za tehnologiju imaju svoje preporuke koje valja proučiti.

Dobro je uvijek potražiti podrobne opise funkcija svih modela, bilo pametnih satova ili pametnih narukvice.

Cijenu smo naveli kao jednu od glavnih prednosti pametnih satova u odnosu na pametne telefone, a iz dostupnih popisa to je jasno vidljivo.

Definitivno ćete (osim u slučaju Applea) izdvojiti mnogo manje iznose za izvrstan pametni sat za vaše dijete koji će imati sve potrebne funkcije.

 

I kod djece pametni satovi imaju svoje prednosti

Iako se često ne uspoređuju s pametnim telefonima, uređaji kao što su pametni satovi mogu itekako biti njihova zamjena ili dodatak. Ovo posebno vrijedi u kontekstu djece jer u današnje vrijeme roditelj s njima mora biti u stalnom kontaktu.

Pametni telefon ima mnogo prednosti i uređaj je s više mogućnosti, ali pametni satovi imaju svoje specifičnosti koje su prikladne da budu djetetov prvi uređaj ili onaj koji će se više koristiti.

Osnovna prednost pametnog sata je što se stalno nalazi na djetetovoj ruci, a to znači kako ćete kao roditelj u svakom trenutku pratiti njegovo kretanje i biti sigurni da će ono dobiti vašu poruku.