Je li Pomodoro tehnika najbolja metoda za lakše učenje, brže rješavanje zadataka i povećanje produktivnosti?

Pomodore tehnika učenja

Kreator popularne Pomodoro tehnike je Francesco Cirillo.

On je razvio ovu metodu upravljanja vremenom krajem 1980-ih godina još kao student.

Tehnika koristi vrijeme za razbijanje fokusa rada na intervale. To bi bilo po 25 minuta u komadu odvojenih s više kraćih i manje duljih pauza.

Naziv “Pomodoro” dolazi od talijanske riječi za “rajčica”, jer je Cirillo koristio kuhinjski tajmer u obliku rajčice za praćenje svojih intervala rada dok je bio na fakultetu (1).

Koja su pravila/načela?

Osnovna pravila i načela Pomodoro tehnike su zapravo relativno jednostavna, što je vjerojatno jedan od razloga njene popularnosti.

Tehnika se temelji na ideji mogućeg povećanja produktivnost i fokusa, a istovremeno smanjivanju umora uz korištenje kratke, ali fokusirane radne sesije praćene pauzama.

25-minutni radni intervali

Rad se odvija u intervalima od 25 minuta, koji se nazivaju “pomodoros”. Tijekom svakog pomodora, potpuno ste posvećeni zadatku bez ikakvih prekida.

Kratke pauze

Nakon svakog 25-minutnog radnog intervala, slijedi kratka pauza od 5 minuta. Tijekom pauze, važno je odvojiti se od rada, opustiti se i napuniti baterije za sljedeći pomodoro.

Duže pauze

Nakon četiri uzastopna pomodora, preporučuje se uzeti dužu pauzu, obično od 15 do 30 minuta. Ove duže pauze pružaju priliku za dublje opuštanje i mentalno odvajanje od posla, što pomaže u održavanju visoke razine produktivnosti tijekom cijelog dana.

Jednom kada interval/pomodoro počne on se ne bi trebao prekidati.

Ako vas nešto prekine tijekom pomodora, ili ako morate prekinuti rad iz bilo kojeg razloga, taj interval se poništava i trebate započeti novi kada se možete ponovno posvetiti radu bez prekida.

Prije početka dana, planirajte koje zadatke trebate obaviti i koliko pomodora (intervala) će vam otprilike trebati za svaki zadatak.

Tijekom dana, pratite svoj napredak i zabilježite koliko ste vremena potrošili na svaki zadatak.

Na kraju dana, obradite i/ili vizualizirajte svoje podatke, a kako biste vidjeli gdje možete dodatno poboljšati svoju produktivnost.

Ako vas netko pokuša prekinuti tijekom pomodora, zadržite koncentraciju i prema mogućnosti pokušajte ljubazno „odgoditi“ te prekide dok ne dođe vrijeme za planiranu pauzu.

Ako vam padne na pamet nešto što trebate učiniti tijekom pomodora, zapišite to kako biste se mogli vratiti na taj dio, ali onda tijekom pauze ili nakon završetka trenutnog pomodora.

Pomodoro tehnika učenja

Što istraživanja kažu za ovu tehniku?

Iako nema puno istraživanja, uspjeli smo pronaći jedno „friško“ i relevantno.

Pa je tako istraživanje učinka Pomodoro tehnike na usvajanje koncepta Mendelove genetike kod studenata tijekom učenja na daljinu, pokazalo da su studenti koji su koristili Pomodoro tehniku postigli dosta bolje razumijevanje genetike od onih koji su koristili standardnu metodu predavanja (Santiago & Gurat, 2023).

Iskustva u korištenju Pomodoro metode

Jedan student s UCLA je proveo osobno istraživanje kako bi procijenio učinkovitost Pomodoro tehnike na svoje navike učenja tijekom dva tjedna.

Prvi tjedan poslužio mu je kao kontrolno razdoblje za promatranje njegovih redovnih navika učenja, dok je drugi tjedan uključivao primjenu Pomodoro tehnike. Student je koristio aplikaciju “Focus Keeper” za mjerenje vremena 25-minutnih sesija učenja praćenih 5-minutnim pauzama.

Rezultati su pokazali smanjenje dnevnog vremena učenja za 8,95%, smanjenje distrakcija za 46% i značajno povećanje motivacije i fokusa.

Student je zaključio da Pomodoro tehnika može biti efikasna navika za bolje učenje koja se može uključiti i u prilično zatrpan raspored.

Tehnika je olakšala učenje i poboljšala učinkovitost kroz fokusirane sesije učenja uz redove pauze (pročitaj više).

Doktor Luis P. Prieto također daje podršku Pomodoro tehnici kao temeljnom alatu za produktivnost, a posebno korisnom u kontekstu doktorskih studija i akademskog rada.

Autor kombinira Pomodoro tehniku s drugim rutinama kako bi ostao na pravom putu usred distrakcija poput pametnih telefona i društvenih medija.

Autor napominje da je Pomodoro tehnika posebno korisna za one koji se osjećaju preplavljeno zadacima, ali i onima koji su skloni odgađanju (pročitaj više).

S druge strane, publikacija objavljena od strane Springer-Verlag razmatra kako upravljanje vremenom dominira procesima agilnog razvoja softvera u distribuiranim okruženjima.

Zato publikacija naglašava važnost efikasnog upravljanja vremenom u agilnom razvoju softvera i predstavlja baš Pomodoro tehniku kao korisnu strategiju za poboljšanje produktivnosti i fokusa u timskom radu (pročitaj više).

Moje osobno iskustvo s ovom tehnikom

Nakon što sam pročitao dosta toga o Pomodoro tehnici i njezinim potencijalnim prednostima za poboljšanje produktivnosti i/ili upravljanja vremenom, odlučio sam je primijeniti na svoj jedan radni tjedan od ponedjeljka do petka.

Moj posao u tom tjednu uključivao je istraživanje i analizu članaka, pisanje članaka, te druge novinarske zadatke koji zahtijevaju visoku razinu koncentracije i kreativnosti.

 • Ponedjeljak: Prvi dan, bio sam pun entuzijazma za isprobavanje nove tehnike. Postavio sam svoj Pomodoro tajmer (štopericu na satu) na 25 minuta i započeo s istraživanjem za novi članak. Na početku mi je bilo čudno ne provjeravati e-poštu ili društvene mreže, ali sam brzo shvatio da mogu postići više neprekinutim radom i neobazirući se na stalne notifikacije. Nakon prvog “pomodora”, osjećao sam se i dalje svježe te motivirano nakon 5-minutne pauze. Iskreno, do kraja dana, bio sam iznenađen koliko sam toga uspio napraviti s dosta manje mentalnog umora. Ali, naravno, možda je to ipak bio neki entuzijazam koji me još držao.
 • Utorak: Drugi dan, nastavio sam s primjenom tehnike, ali sam naišao na neke izazove. Teže mi je bilo održati fokus tijekom cijelog “pomodora” zbog nekih važnih i neodgodivih zadataka koji su zahtijevali moju pažnju. Međutim, mudro sam koristio pravilo “odgode” za upravljanje prekidima i nastavio raditi. I tako krajem dana, osjetio sam da postajem sve bolji u procjenjivanju koliko “pomodora” mi je potrebno za određene zadatke.
 • Srijeda: Do srijede, počeo sam primjećivati bolji ritam u svom radu. Pomodoro tehnika definitivno mi je pomogla u boljem strukturiranju svojeg dana i jasnijem predočavanju ciljeva za svaki interval. Moje istraživanje i pisanje postali su nekako učinkovitiji, a pauze su mi pružale potrebno mentalno osvježenje. Doista sam počeo primjećivati poboljšanje u kvaliteti svog rada i manje osjećaje preopterećenosti. No, ne mogu ne pitati se imaju li svi takvu mogućnost odgađanja (da ne kažem privremenog odbijanja) drugih zadataka unutar svog radnog okruženja.
 • Četvrtak: Četvrti dan bio mi je definitivno najproduktivniji. Kao da sam pronašao neko stanje duboke koncentracije tijekom “pomodora”, što mi je omogućilo brže napredujem kroz svoje zadatke. Pauze su ,i postale ključne za održavanje tog kvalitetnog nivoa produktivnosti tijekom cijelog dana. Počeo sam eksperimentirati s dužim pauzama nakon svaka četiri “pomodora”, što mi je pomoglo da ostanem svjež i motiviran. Imao sam manje, nepredviđene distrakcije tijekom pauza, ali to je vjerojatno normalno u većim radnim okruženjima.
 • Petak: Petak sam iskoristio za refleksiju i određeni pregled tjedna koji je prošao. Zapravo sam shvatio da mi je Pomodoro tehnika pomogla u boljem upravljanju svojim vremenom i povećanju produktivnosti. Dobro je i što sam za inače prepoznao područja za prilagodbu, kao što su duljine pauza i raspored zadataka. Sigurno ću povremeno i u nekom sličnom obliku nastaviti s ovim načinom rada, a ovisno o potrebama mog posla.

Zaključak: Primjena Pomodoro tehnike tijekom radnog tjedna bila je izuzetno korisno iskustvo. Ne samo da sam postao produktivniji, već sam i poboljšao svoju sposobnost upravljanja vremenom i smanjio osjećaj preopterećenosti. Pomodoro tehnika pokazala se kao vrijedan alat, ali naravno kao i svi alati tako i ona, ima neke određene nedostatke.


Prednosti Pomodoro tehnike:

 • Povećana produktivnost i fokus: Pomodoro tehnika potiče rad u kratkim, fokusiranim intervalima koji mogu pomoći u smanjenju odgađanja posla i povećanju produktivnosti.
 • Bolje upravljanje vremenom: Postavljanjem jasnih vremenskih ograničenja, tehnika pomaže u boljem procjenjivanju koliko vremena je potrebno za određene zadatke.
 • Smanjenje umora: Redovne pauze su ključne za održavanje visoke razine energije i sprečavanje iscrpljenosti.
 • Povećanje motivacije: Završetak svakog intervala/zadatka može djelovati kao mala pobjeda, što može povećati motivaciju i osjećaj postignuća.

Nedostaci Pomodoro tehnike:

 • Prekid intenzivnog rada: Za zadatke koji zahtijevaju duže periode koncentracije, česte pauze mogu prekinuti tijek rada i smanjiti efikasnost.
 • Nije idealno za sve vrste zadataka: Neki poslovi mogu zahtijevati fleksibilnije upravljanje vremenom ili duže neprekinute periode rada.
 • Prilagodba može biti izazov: Potreba za strogo praćenjem vremenskih intervala može biti stresna za neke ljude, posebno ako se osjećaju pod pritiskom da završe zadatak unutar određenog vremenskog okvira.
 • Mogućnost distrakcija tijekom pauza: Kratke pauze mogu se lako pretvoriti u duže prekide ako se ne koriste mudro, što može dovesti do smanjenja produktivnosti.

I ovo će vam biti korisno:

Najvažnije je pronaći ravnotežu i prilagoditi tehniku svojim potrebama. Kako bismo vam olakšali testiranje ove tehnike donosimo i ovaj mjerač vremena.

Pomodoro mjerač vremena

25:00


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.