Poslovna matematika sa statistikom: Predikcija tablice prve HNL za 2021.

Poslovna matematika sa statistikom- Predikcija tablice prve HNL za 2021

U ovom članku pokušat ću usporediti odnos procijenjene tržišne vrijednosti nogometaša i timova u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi i njihovih rezultatskih postignuća, odnosno doći do omjera prosječne vrijednosti igrača i osvojenih bodova timova.

Nakon što pokušamo ustanoviti omjer, pomoću toga ćemo izraditi linearni trend vrijednosti cijena igrača i to prikazati grafički.

Zatim uz pomoć tih vrijednosti trenda i izračunatoga omjera vrijednosti igrača i osvojenih bodova, doći do procjene osvojenih bodova za narednu sezonu 2021.

 

Predviđanje tablice 1.HNL za 2021.

Podaci i izvor

U ovom dijeli navest ću podatke koje ćemo obrađivati i njihove izvore. Podaci su bili važeći u ožujku 2020. god. Prvi i osnovni podaci su cijene nogometaša/timova. One će biti izvučene iz najpopularnije stranice za procjenu cijena, a to je https://www.transfermarkt.com/.

U tablici možemo vidjeti broj igrača po timovima i ukupne vrijednosti timova za 2020. godinu.

broj igrača i ukupne vrijednosti po klubovima HNL
Tablica 1 – broj igrača i ukupne vrijednosti po klubovima

 

Drugi set podataka odnosi se na učinak timova. Podatke ćemo koristiti sa službene stranice Hrvatskog nogometnog saveza: http://prvahnl.hr/statistika

Za primjer možemo vidjeti aktualnu tablicu za sezonu 2019./2020.

aktualna tablica klubova HNL na ožujak 2020
Tablica 2 – aktualna tablica klubova

 

Usporedba, odabir relevantnih podataka i pojašnjenje

Za početak odlučili promatrati rezultatski učinak za aktualnu sezonu 2019./2020.

Zašto?

Vrijednosti se mijenjaju i najčešće ovise ovisno o postignutim rezultatima. Kroz našu usporedbu pokušat ćemo prvo vidjeti je su li i kako na cijenu utjecali aktualni rezultati, odnosno osvojeni broj bodova.

Iz tog razloga koristit ćemo cijene timova zaključno s 5. mjesecom 2019. godine, odnosno prije početka aktualne sezone i aktualne cijene za 3.mjesec 2020.

No, prvo ćemo izračunati prosječne vrijednosti po igraču za svaki tim, s obzirom kako timovi imaju različit broj igrača stoga ukupna vrijednost nije relevantan podatak.

To računamo tako da ukupnu vrijednost momčadi podijelimo s brojem igrača u toj momčadi. To smo učinili u tablicama niže.

izračun prosječne vrijednosti po igraču za 2019.
Tablica 3 – izračun prosječne vrijednosti po igraču za 2019.

 

izračun prosječne vrijednosti po igraču za 2020.
Tablica 4 – izračun prosječne vrijednosti po igraču za 2020.

U ove dvije tablice izračunali smo prosječnu vrijednost igrača po timovima za 2019. i 2020. Izračunate prosječne vrijednosti koristit ćemo za daljnju analizu.

 

Komparacija osvojenih bodova i razlike u cijeni

Daljnjom analizom odlučili smo izračunati omjer prosječne vrijednosti igrača u 2020. i osvojenih bodova. U tablici niže vidimo cjenovnu razliku za promatrana dva razdoblja, postotak te promjene, broj osvojenih bodova i ono što nas je naviše interesiralo omjer vrijednosti i osvojenih bodova po timu. Taj omjer ćemo koristiti u daljnjim analizama.

prikaz cjenovne razlike, postotka promjene, osvojenih bodova i omjera prosječne vrijednosti i osvojenih bodova
Tablica 5 – prosjek i prikaz cjenovne razlike, postotka promjene, osvojenih bodova i omjera prosječne vrijednosti i osvojenih bodova

Za početak vidimo kako GNK Dinamo Zagreb prednjači s postotkom povećanja prosječne vrijednosti igrača u iznosu od 268,18%. Slijede ga Lokomotiva Zagreb s 202,89% i HNK Gorica s 201,01%.

Kada vidimo to povećanju u odnosu na osvojene bodove tada vidimo kako je GNK Dinamo Zagreb za svaki osvojeni bod ima prosječnu cijenu igrača od 62.308€. NK Osijek je drugi s 22.262€, a NK Inter Zaprešić treći s 21.882€.

Ovdje npr. možemo vidjeti kako je prosječna vrijednost igrača NK Lokomotive Zagreb u odnosu na osvojene bodove samo 11.391€. Dakle, iako je cijena u generalnom postotku znatno rasla (202,89%), ona ipak po odnosu osvojenih bodova i trenutačne vrijednosti igrača zaostaje za većinom timova.

S obzirom kao tu možemo uspoređivati s prosječnim vrijednostima koje su zbog prvoplasiranog kluba znatno veće odlučili smo u iduću tablicu uvrstiti i medijalnu vrijednost radi dodatne komparacije.

median prikaz cjenovne razlike, postotka promjene, osvojenih bodova i omjera prosječne vrijednosti i osvojenih bodova
Tablica 6 – medijan i prikaz cjenovne razlike, postotka promjene, osvojenih bodova i omjera prosječne vrijednosti i osvojenih bodova

Sada kada imamo medijanu možemo vidjeti kako je NK Lokomotiva Zagreb pri samom dnu kada se uspoređuje odnos prosječne vrijednosti igrača i osvojenih bodova. S druge strane imamo Inter Zaprešić koji sa samo osvojenih 17 bodova ima 21.882 odnos bodova i trenutačne prosječne vrijednosti igrača.

S pravom možemo reći kako su precijenjeni, a vrijednosti igrača NK Lokomotive podcijenjene u odnosu prema osvojenim bodovima.

 

Trend kretanja cijena

U ovoj analizi ustanovit ćemo linearnu funkciju trenda kretanja prosječnih vrijednosti po godinama, za sve klubove Prve Hrvatske nogometne lige, te pokušati utvrditi buduće vrijednosti za 2021., 2022. i 2023. godinu za sve momčadi i pojedinačno za svaku momčad.

prosječne vrijednosti igrača po godinama
Tablica 7 – prosječne vrijednosti igrača po godinama

 

prikaz trenda za sve momčadi za 2021., 2022., i 2023.
Tablica 9 – prikaz trenda za sve momčadi  za 2021., 2022., i 2023.

Ispod na grafu možemo vidjeti kretanje zbrojene prosječne vrijednosti igrača svih momčadi po godinama te liniju trenda napravljenu temeljem tih vrijednosti.

prosječna vrijednost igrača svih momčadi 2016.-2023.
Graf 1 – prosječna vrijednost igrača svih momčadi  2016.-2023.

 

Ovdje u tablici imamo i prikaz trenda prosječne vrijednosti igrača po timovima za 2021., 2022., i  2023.

prikaz trenda vrijednosti po timovima
Tablica 10 – prikaz trenda vrijednosti po timovima

Iz zaključenog proizlazi kako nakon blagog pada u 2021. u 2022, i 2023. možemo očekivati daljnji rast prosječne vrijednosti igrača za se timove osim HNK Rijeka, NK Istra 1961 i Slaven Belupo.

Procjena broja bodova

Sada kada smo došli do trenda kretanja cijena pokušat ćemo predvidjeti broj bodova temeljem predviđenog trenda cijene, a koristeći brojku omjera broja bodova i cijene.

prikaz procjene osvojenih bodova za 2021.
Tablica 11 – prikaz procjene osvojenih bodova za 2021.

 

Konačno dobre vijesti za navijače HNK Hajduka iz Splita! Čini se kako će se boriti za naslov prvaka iduće sezone. Prema našem predikacijskom modelu bit će samo na bod zaostatka za vodećim GNK Dinamo iz Zagreba.

prikaz aktualne tablice za 2020. i naše procjene tablice za 2021.
Slika 1 – prikaz aktualne tablice za 2020. i naše procjene tablice za 2021.

Navijači Hajduka i Osijeka veselili bi se tablici za 2021. godinu, dok bi rastužila navijače Istre i Rijeke.

 

Zaključak

Pokušao sam odabrati neke statistike i pretpostavke koje su stvarne, a koje me zanimaju. npr. izračun prosječne i medijalne vrijednosti, zatim prikaz trenda…Na kraju sam uspio sve nekako spojiti i zaokružiti na način da sam došao do trenutačnog stvarnog omjera vrijednosti igrača i osvojenih bodova pomoću kojeg sam napravio izračun trenda za buduće godine. Taj trend vrijednosti sam opet stavio u omjer da dobijem osvojene bodove za buduće razdoblje.

 

Izvori i literatura:

  • Kovačić, Bojan mr.sc (2010): Poslovna statistika, Visoka poslovna škola P.A.R
  • Izvor statističkih podataka:
  • Transfermarkt GmbH & Co. KG, Wandsbeker Zollstraße 5a, 22041 Hamburg: https://www.transfermarkt.com/, [pristup 21.3.]
  • Službeni portal Hrvatskog nogometnog saveza: http://prvahnl.hr/statistika, [pristup 21.3.]