Eterično ulje lavande: je li ljekovito, kako pomaže bebama, koja je cijena i gdje ga kupiti?

lavanda eterično ulje

Vjerojatno ste čuli nešto pozitivno o eteričnim ili esencijalnim uljima.

Bez obzira jesu li vam rekli kako ta ulja mogu ublažiti stres ili poboljšati izgled vašeg lica i kože, vjerojatno se pitate je li sav taj hype ima podlogu.

Ispada kako esencijalno ulje lavande, jedno od najpopularnijih vrsta, ima brojne prednosti koje su potkrijepljene znanstvenim istraživanjima.

Ovdje ćemo istražiti i opisati neke od ovih prednosti koje su potvrdila istraživanja.

 

Eterično ulje lavande za ublažavanje stresa

Miris ulja lavande mogao bi vam pomoći da se lakše borite sa stresnom situacijom.

U istraživanju iz 2008. godine za Archives of Oral Biology sudionici su izvršili matematički zadatak, a zatim su se odmarali 10 minuta. (1)

Dok su se odmarali, polovica sudionika bila je izložena esencijalnom ulju lavande, dok je druga polovica služila kao kontrolna skupina.

Istraživači su uzimali uzorke sline ispitanicima prije i nakon matematičkog zadatka, kao i dva puta tijekom razdoblja odmora.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su razine kromogranina A, biološkog pokazatelja stresa, značajno smanjene u skupini koja je bila izložena ulju lavande, ali ne i u kontrolnoj skupini.

Autori istraživanja su zaključili kako ovi rezultati ukazuju da bi miris lavande mogao ublažiti stres.

 

Ulje za kvalitetniji san

Ako vam brojanje ovaca ne odgovara, eterično ulje lavande moglo bi vam pružiti olakšanje.

Naime, tijekom 2015. istraživači za The Journal of Alternative and Complementary Medicine proučavali su 79 studenata koji su imali poteškoća sa spavanjem. (2)

Jedna grupa studenata prakticirala je dobru higijenu spavanja i svake noći koristila flaster za inhaliranje lavande u krevetu, dok je druga skupina prakticirala higijenu spavanja i nosila prazan flaster u krevetu.

Nakon pet noći, obje su skupine zabilježile poboljšanje kvalitete spavanja, ali učinak je bio znatno veći u skupini izloženoj lavandi.

Sudionici skupine koja je inhalirala miris lavande također su izvijestili kako su se probudili osjećajući se svježe i odmorno.

 

Esencijalno ulje lavande za smanjivanje anksioznosti

Istraživanje sugerira kako bi ulje lavande moglo biti jednako učinkovito kao lijek u smanjenju tjeskobe.

Istraživači za izdanje znanstvenog magazina Phytomedicine iz 2010. proveli su šestotjedno istraživanje odraslih s generalnim anksioznim poremećajem. (3)

Jedna skupina participanta dobila je kapsulu s uljem lavande, a druga je uzimala lijek iz skupine benzodiazepina.

Rezultati istraživačke studije pokazali su da su obje skupine doživjele slično smanjenje razine anksioznosti.

Zaključili su da ako se borite s tjeskobom, ali oklijevate uzimati lijekove, eterično ulje lavande moglo bi biti održiva alternativa. Naravno, ovo ne možete odlučiti na svoju ruku, konzultacija s liječnikom je obavezna!

 

Učinak lavande na opuštanje

Ulje lavande moglo bi biti korisno kada se jednostavno želite opustiti nakon dugog tjedna na poslu ili naporne tjelesne aktivnosti ili vođenja djece sa sportskih treninga.

U istraživanju iz 2012. objavljenog u časopisu Journal of Medical Association of Thailand, sudionici istraživanja koji su udisali esencijalno ulje lavande doživjeli su značajno smanjenje u broju otkucaja srca i krvnog tlaka, što su osnovni pokazatelji stanja smirenosti. (4)

Sudionici su također i izjavili kako se osjećaju znatno opuštenije nakon udisanja ulja lavande.

U studiji za Holistic Nursing Practice iz 2009. godine, studenti koji su udisali ulje lavande prije i tijekom testa doživjeli su smanjivanje razine anksioznosti u usporedbi s polaganja testa bez udisanja mirisa ulja od lavande. (5)

Također, zabilježeno je kako je puls studenata smanjen za osam otkucaja u minuti nakon udisanja lavande.

 

Lavanda i bebe

Lavanda čak može biti korisna ako kod kuće imate dijete.

U istraživanju iz 2008. godine objavljenom u publikaciji Early Human Development, istraživači su usporedili dojenčad okupanu uljem od lavande za kupanje i onu koja su se kupala bez lavandinog ulja, a otkrili su kako bebe manje plaču i bolje spavaju nakon što su ih kupali s lavandom. (6)

Zabilježili su i smanjene razine kortizola kod novorođenčadi nakon izlaganja lavandi, što ukazuje da se djeci smanjio stres.

 

Koja je cijena eteričnog ulja lavande i gdje se može kupiti?

Esencijalno ulje lavande možete kupiti vjerojatno u svakoj većoj lokalnoj trgovini, u specijaliziranim trgovinama, ljekarnama ili online na web trgovinama.

Najčešće se prodaje u bočicama od 10ml, 30ml ili 50ml, a cijene su od 30 KN do 120 KN, ovisno o količini i proizvođaču.

 

Što možemo zaključiti?

Svaki roditelj zna kako je život definitivno lakši ako je vaša beba mirna, pa kupovina malo ulja lavande može biti upravo ono što vam treba.

Najbolje je to što esencijalno ulje lavande nema štetnih kemikalija koje se nalaze u mnogim drugim proizvodima koji se prodaju bez recepta.

Isprobajte i sami ovo esencijalno ulje kako biste se osjećali smirenije i uživali u boljem snu.

Za savjete o načinu korištenja i primjeni pitajte liječnika, ljekarnika ili prodavača.