Iznenađujuće zdravo voće (prema istraživanjima!)

zdravo svježe voće

Vjerojatno znate kako je dobro konzumirati svježe voće, međutim valja istaknuti i dobre prednosti za zdravlje koje pruža određeno voće.

U nastavku možete pročitati što kažu istraživanja o brojnim zdravstvenim pogodnostima povezanim s različitim vrstama voća.

Neke skupine voća će vas zaista ugodno iznenaditi. Dodatno, jedno od ovih super voća koje ističemo u članku, moglo bi vas učiniti i sretnijima!

 

Zdravo voće br. 1: Mango

Mango je odličan izvor askorbinske kiseline, karotenoida i fenolnih spojeva, koji su antioksidansi i mogu spriječiti određene bolesti, prema autorima istraživanja iz 2011. objavljenog u časopisu Scientia Horticulturae. (1)

Autori te istraživačke studije dodatno su izvijestili kako je nedavna studija koju je proveo Texas AgriLife Research pokazala da mango može učinkovito spriječiti ili zaustaviti rast raka debelog crijeva i dojke, a ima i određeni pozitivni učinak na rak pluća, rak prostate i leukemiju.

Uz svoja kvalitetna svojstva u borbi protiv određenih bolesti, mango može pomoći u vašim naporima kod mršavljenja, jer sadrže katehine i epikatehine.

Naime, zaključci studije iz 2002. objavljene u časopisu Phytomedicine pokazali su da su osobe koje su konzumirale katehine tijekom tromjesečnog razdoblja u prosjeku izgubile 4,6 posto tjelesne težine. (2)

 

Zdravo voće br. 2: Banane

Prema izvješću iz 2005. objavljenom u Mother Earth News časopisu, banane pružaju mnoštvo zdravstvenih blagodati, uključujući visoku razinu kalija, koji regulira krvni tlak i podržava bubrege u ispravnom radu. (3)

Uz to, autori su objasnili kako banane sadrže triptofan, koji tijelo koristi za stvaranje serotonina.

Autori su pojasnili kako serotonin regulira raspoloženje, a povećana razina serotonina dovodi i do višeg, odnosno boljeg raspoloženja.

 

Zdravo voće br. 3: Lubenica

Antioksidativna svojstva lubenice mogu pomoći u borbi protiv određenih bolesti.

Prema autorima istraživanja iz 2003. objavljenog u publikaciji Journal of Nutrition, lubenica je izvrstan izvor antioksidansa likopena. (4)

Rezultati istraživanja objavljenog u izdanju American Journal of Epidemiology iz 1997. godine dokazali su kako likopen značajno smanjuje rizik od srčanog udara i da je učinkovitiji od ostalih antioksidansa. (5)

Nadalje, autori istraživanja objavljenog 2001. godine u reviji International Journal of Food Sciences and Nutrition sugeriraja kako antioksidativna svojstva likopena mogu zaustaviti rast stanica raka. (6)

 

Zdravo voće br. 4: Jagode

Autori izvještaja objavljenog 2004. u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition zaključili su kako flavonoidi u jagodama smanjuju rizik od srčanih bolesti utjecajem na smanjivanje lošeg kolesterola i rizika od nastanka krvnih ugrušaka. (7)

Autori tog istraživanja nadalje objašnjavaju kako je utvrđeno da jagode smanjuju upalu i sadrže spojeve koji su se eksperimentalnim istraživanjima pokazali učinkovitima u prevenciji raka.

No, potrebno je još istraživanja kako bi se navedena učinkovitost jagoda i potvrdila.

 

Zdravo voće br. 5: Grožđe

Autori pregleda raznih istraživanja iz 2013. objavljenog u časopisu Nutrition Today zaključili su kako grožđe, posebno crvene sorte, može smanjiti upalu i promovirati dobro zdravlje srca. (8)

Temeljem tog saznanja autori su preporučili konzumaciju od 165 do 200 grama svježeg grožđa dnevno kako bi se osjetio mogući učinak.

Valja imati na umu kako je grožđe jedno od najjače tretiranih voća, pa bi stoga valjalo pripaziti što konzumirate. Poželjno je imati vlastito grožđe, ako imate mjesta i podneblje prikladno za uzgoj.

 

Što zaključujemo

Istraživanja su pokazala kako grožđe i drugo nabrojano voće o kojem smo ovdje raspravljali može povoljno utjecati na cjelokupno zdravlje kroz različite načine.

Kako biste uživali u dobrim učincima voća, jedite ih kao međuobroke ili ih pomiješajte s kuglicom smrznutog jogurta za odličan, a zdravi desert!

Voće ne bi trebalo biti jedino zdravo što unosite, stoga se svakako konzultirajte s vašim liječnikom ili nutricionističkim stručnjacima oko pravilne prehrane!