IBAN kalkulator (generirajte ili provjerite IBAN broj računa)

Ne znate IBAN broj računa ili niste sigurni imate li dobar? U ovom članku ćemo vam opisati kako možete generirati / izračunati ili provjeriti IBAN broj računa.

Inače, IBAN broj možete provjeriti na više različitih mjesta, kao npr. izvadak od računa, ugovor o otvaranju računa, na listiću iz bankomata, kroz usluge online bankarstva ili ako imate račun onda vam je vidljiv IBAN broj i na kartici.

No, kako ste ovdje onda vjerojatno to niste u mogućnosti.

U nastavku ćemo pojasniti kako možete koristeći IBAN kalkulator doći do točne informacije o IBAN broju.

 

Brze činjenice:

  • IBAN je alfanumerička međunarodna konstrukcija računa
  • IBAN kalkulator / generator može izračunati IBAN broj
  • Za izračun trebate imati određene podatke

 

Što je IBAN?

IBAN je skraćeno od engleskog naziva „International Bank Account Number“. To je slovno-brojčana kombinacija koja označava broj računa, a osmišljena je od strane EU komisije zadužene za bankarske standarde (1).

Hrvatski registar IBAN brojeva odobren je u 2005. godini, a u Hrvatskoj je od lipnja 2013. IBAN broj obavezan u platnom prometu (2,3).

 

Kako izgleda (konstrukcija)

IBAN počinje sa slovnom oznakom zemlje računa, kod nas je to HR. U nastavku je niz od 19 brojeva koji redom sadrže:

  • dvoznamenkasti kontrolni broj (00-99)
  • VBDI banke u kojoj je račun otvoren (ima sedam znamenaka)
  • Broj računa u banci (ima deset znamenaka)

Primjer: HR 11 1234567 3123456789

 

Što je IBAN kalkulator / generator?

IBAN kalkulator tj. generator, što je također čest naziv, koristi se kako bi se dobio točan podatak o IBAN broju određenog računa.

Prednost je što možemo vrlo brzo i jednostavno unosom određenih podataka doći do točnog podatka o IBAN broju.

Uz to, možemo i provjeriti ispravnost IBAN-a, a to je posebno dobro ako nismo sigurni imamo li ispravan broj.

 

Koji kalkulator koristiti?

Gotovo svaka banka ima svoj kalkulator, a dodatno postoje različiti portali sa svojim kalkulatorima.

Mi preporučujemo službeni kalkulator Hrvatske narodne banke. Za njega smo sigurni da ispravno funkcionira te da daje ispravne podatke o IBAN brojevima.

IBAN kalkulator HNB-a nalazi se na ovoj poveznici => https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije/platni-promet/iban-kalkulator

 

Kako se koristi?

Nakon što otvorite stranicu kalkulatora, malo se spustite niže na stranici. On bi trebao automatski biti otvoren za izračun, ako nije onda se pozicionirate (kliknete) na tab „Izračun IBAN-a“.

Zatim trebate:

  1. Odabrati VBDI (Vodeći broj) banke u kojoj je otvoren račun. To učinite tako da kliknete na naziv banke u kojoj je otvoren račun. Desno je popis banaka. Kada kliknete na naziv banke automatski se ispune kućice VBDI broj, naziv banke i SWIFT kod.
  2. Kada ste to napravili trebate upisati broj računa. On ima deset znamenaka, najčešće počinje s brojem tri. Možete ga provjeriti na izvodu računa, na ugovoru o otvaranju računa, na kartici od računa ili probajte kontaktirati banku radi informacije gdje ga možete provjeriti.

VAŽNO: Znati broj računa je preduvjet da dođete do IBAN broja.

I na kraju kliknete na opciju Izračunaj.

Iban izračun

Ispod će se prikazati IBAN broj tog računa.

 

Provjera IBAN broja

Želite li provjeriti ispravnost IBAN-a, onda na istoj poveznici kliknete na tab „Provjera IBAN-a“.

U prvu kućicu upišete IBAN broj koji imate dobro pazeći da ste sve ispravno prepisali / upisali.

Nakon toga kliknete ispod na opciju Provjeri. I to je to, odmah ćete saznati jeste li u posjedu ispravnog IBAN-a. U lijevom uglu pojavit će se notifikacije zelenkaste boje na kojoj će pisati: „Success:Vaš zahtjev je uspješno obrađen, uneseni IBAN je ispravan.“

Ako broj nije ispravan onda ćete dobiti poruku: „Error:Vaš zahtjev je uspješno obrađen, međutim uneseni IBAN je neispravan.“

 

Što još trebate znati

Važno je istaknuti da neće moći provjeriti vlasnika tog IBAN broja jer se radi o povjerljivim osobnim podacima. Vi možete samo prema upisanim podacima generirati IBAN broj ili napraviti provjeru ispravnosti IBAN-a. I dalje nećete saznati tko je vlasnik tog računa.

Ako koristite online bankarstvo onda kod ispunjavanja naloga nakon upisa IBAN broja koji je u istoj banci u kojoj ste i vi, možete vidjeti naziv vlasnika računa.

Važno: ako vam netko želi napraviti uplatu na račun onda mu je dovoljan samo IBAN broj! Nikako nemojte nasjedati na razne pokušaje prevare kada vas traže broj kartice i druge podatke s kartice, a kako bi vam nešto uplatili na račun. Svaki pokušaj prevare prijavite nadležnim institucijama, a ako ste dali neke podatke onda obavezno i vašoj banci!

Trebate znati razliku između broja kartice i IBAN-a. Broj kartice najčešće je na kartici u brojčanom formatu četiri puta po četiri broja.

IBAN broj počinje s oznakom zemlje i nakon toga ima 19 brojeva.

Za više informacija nazovite službu za korisnike vaše banke.

Možda vam je interesantno i ovo: Kako možemo uštedjeti novac

 

Na kraju

U moderno doba sve više ljudi koriste usluge digitalnih bankarstava. Pri tome kod uplata na račune najčešće moramo koristiti IBAN brojeve.

Ako vam trebate izračunati IBAN broj prema podacima koje imate onda to možete učiniti sa kalkulatorom dostupnim na stranicama HNB-a.

Na toj istoj stranici možete obaviti i provjeru ispravnosti IBAN broja.

Prije nego dajete bilo kome vaše podatke razmislite još jednom. Trebate biti svjesni koja je razlika između IBAN broja i broja kartice te znati da ako vam netko želi napraviti uplatu dovoljan mu je IBAN broj vašeg računa, ne treba mu broj kartice!

Svaku prevaru prijavite nadležnim institucijama i vašoj banci!

Tražite li broj od banke onda provjerite i naš popis IBAN brojeva banaka u Hrvatskoj.