Kako pronaći IBAN na kartici? (što je IBAN i gdje se nalazi)

IBAN na kartici

Sigurno ste bili u nebrojeno puno situacija kada vam je trebao IBAN broj vašeg računa, a vi ga ne znate na pamet i ne znate gdje ga možete pronaći.

On se može pronaći na ugovoru o otvaranju računa, zatim upitom u stanje računa i ispisom potvrde na bankomatu, pa na izvodima od računa, uvidom u detalje računa kroz usluge digitalnog bankarstva ili izračunom korištenjem IBAN kalkulatora.

No, vjerojatno znate da on piše i na bankovnoj kartici vaših računa. Gdje se nalazi na kartici i kako ga pronaći provjerite u nastavku.

Brze informacije:

  • IBAN broj je na poleđini ili na prednjoj strani kartice
  • on se nalazi samo na karticama povezanima s računima
  • ima 21 znamenku, počinje s oznakom zemlje HR i 19 brojeva
  • IBAN broj i broj kartice nije isto!

 

Što je uopće IBAN broj?

Da bismo znali što moramo uopće tražiti moramo prvo znati što je IBAN broj, odnosno konstrukciju IBAN broja.

IBAN je skraćenica s engleskog naziva „International Bank Account Number“, a radi se o alfa-numeričkoj konstrukciji bakarskih računa kreiran od strane posebne Europske komisije koja se bavi bankarskim standardima (1).

Vjerojatno već znate da je korištenje IBAN broja obavezno za sve zemlje Europske unije. Europska komisija je tijekom 2005. godine odobrila i Hrvatski IBAN broj u Europski registar svih bankovnih računa (2).

Obveza korištenja IBAN konstrukcije računa u Hrvatskoj je postala obavezna od 01.06.2013. (3)

IBAN broj bankarskog računa sastoji se od oznake zemlje, u našem slučaju (HR), zatim dvoznamenkastog kontrolnog broja (00-99). Iza toga slijedi vodeći broj banke u kojoj je račun otvoren, a koji ima 7 znamenaka. I zadnjih deset znamenaka je broj računa u banci.

Primjer IBAN broja: HR 99 1234567 3000000000

Dakle, IBAN broj u Hrvatskoj ima ukupno 21 znamenku, odnosno 19 brojki i dva slova (HR).

 

Gdje se nalazi IBAN broj na kartici?

Kako biste mogli pronaći IBAN broj na vašoj kartici prvo trebate znati koju karticu koristite.

Zašto je to bitno?

Zato jer nemaju sve kartice ispisan IBAN broj. Odnosno, kreditne kartice, revolving kartice, određene shopping kartice, prepaid kartice, nisu vezane uz račune i kao takve nemaju IBAN broj uz koju se vežu. Zato na tim karticama ne piše IBAN broj, nego broj kartice, valjanost i CVC kod.

VAŽNO: Ako vam netko želi napraviti uplatu na IBAN račun, onda mu ne dostavljate te podatke, odnosno broj kartice, nego dajete isključivo IBAN broj u konstrukciji u kojoj smo ga prethodno predstavili.

Dakle, ako želite znati koji je IBAN broj od vašeg računa onda morate uzeti karticu koja je povezana s tim računom.

Ako pogledate na kartici možete pronaći IBAN broj. Neke kartice i banke imaju IBAN broj na prednjoj strani kartice, a neke banke stavljaju IBAN brojeve na poleđinu kartica.

Znači samo tražite broj koji počinje sa slovima HR i nizom od 19 numeričkih znakova (brojeva). I to je vaš IBAN broj.

 

Na što trebate pripaziti

Važno je da znate i razumijete razliku između IBAN broja i broja kartice. Dakle, IBAN broj služi sa uplatu na račun. Zato na komunalnim računima imate IBAN brojeve poduzeća kojima uplaćujete troškove režija.

Broj kartice je broj od 16 znamenaka, najčešće su one na prednjoj strani kartice i to u razmacima 4 puta po 4 broja. Broja kartice najčešće upisujemo na online prodajnim mjestima na kojima plaćamo s karticom.

Zato budite oprezni kako ne biste zamijenili IBAN broj s brojem kartice.

Isto tako, u posljednje vrijeme zamjetan je veći broj pokušaja prijevara, odnosno zloupotrebe kartica i to na način da kriminalci za uplatu na račun traže i pokušavaju doći do broja kartice.

Nemojte nasjedati na takve prevare, za uplatu na račun ne treba broj kartice nego isključivo IBAN broj koji se ne može zloupotrijebiti na način da se tereti račun, kao što je to slučaj s brojem kartice.

Ako se greškom ipak dali nekome broj kartice odmah nazovite službu za korisnike u vašoj banci kako biste se posavjetovali dalje s njima što učiniti.

 

Za kraj

IBAN broj je obavezan u Hrvatskoj od 2013. g. Konstrukcija se sastoji od oznake zemlje i niza od 19 znamenaka.

Gdje se nalazi?

On je dostupan na više različitih mjesta, a na karticama se nalazi na poleđini ili na prednjoj strani kartice, ovisno o vrsti kartice i banci izdavatelja. Kreditne, revolving i ostale kartice koje nisu vezane u račune NEMAJU IBAN broj.

Važno je da razumijete razliku između broja kratice i IBAN broja, a kako ne biste nasjeli na neke od sve češćih pokušaja zlouporabe.

Zapamtite: ako vam netko želi ili treba nešto uplatiti na račun onda mu dajete IBAN broj računa, a nikako ne broj kartice!

Prije nego dajete vaše osobne podatke ili podatke o vašim bankarskim uslugama uvijek se za sve konzultirajte sa korisničkom službom.

P.s. bacite pogled i na naš popis IBAN-a banaka u Hrvatskoj te provjerite što je to SWIFT kod.


2 komentara

  1. Dobrica

Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.