Vrhunska salata od tjestenine (jednostavno, brzo i ukusno!)

salata od tjestenine

Hladna, topla, uz roštilj, kao predjelo, grčka, meksička,  pileća, sa vrhnjem, šunkom, feta sirom, tunom, kuhanim jajima… kako god salata od ili sa tjesteninom jednostavno ima bezbroj opcija i mogućnosti.

Mi smo se odlučili za jedan svježi jednostavni recept koji je gotov za 25 minuta i bit će vrlo popularan među vašim gostima. Uz to, salata od tjestenine može biti idealna za mnoge različite prigode.

Puna je ukusnih i dostupnih sastojaka i nije čudo što ju kod kuće radimo jako često.

Ono što je odlično kod salata sa tjesteninom je što su jednostavne, brzo se rade, ne zahtijevaju neku dugotrajnu obradu sastojaka. Može se napraviti unaprijed, odnosno držati u hladnjaku sve do posluživanja.

Odlučite li napraviti i naš recept unaprijed onda prije posluživanja ubacite nekoliko listića bosiljka, kako bi dao svježinu i lijepu dizajnersku notu.

 

Koji sastojci nam trebaju za ukusnu salatu?

Vjerojatno smo svi već neka radili salate od tjestenine, ako jeste onda znate da fali klasike u receptima. Za ovaj naš recept smatramo da može postati klasik jer je jednostavan, ukusan i brz na napraviti.

Sadrži  odlične komponente kao npr. rajčice, feta sir, rikulu, pinjole, peršin i krastavce za svježinu…

Što se dresinga tiče on je isto tako vrlo jednostavan i zdrav. To je mix kvalitetnog maslinovog ulja, limuna, domaćeg češnjaka, senfa i začina.

 

Kako ćemo napraviti salatu od tjestenine?

Odgovor je već nekoliko puta spomenut: jednostavno! Pratite postupak i radite redom:

Pokušajte napraviti ili pronaći kvalitetnu domaću tjesteninu. Naravno ima i dobar izbor kvalitetnih tjestenina u dućanima. Ona je glavni sastojak pa se potrudite odabrati najbolju.

Tjesteninu kuhate u većoj zdjeli s dovoljno kipuće i prethodno posoljene vode. Kada je kuhana tjesteninu prelijte s domaćim maslinovim uljem i pustite da se hladi. Ostale sastojke nasjeckajte, a feta sir sitno namrvite.

Kada pripremite dresing sve zajedno pomiješajte i začinite kako vam najbolje odgovara.

Eto, nije komplicirano, zar ne?!

 

Posebni savjeti

Kako bi proteklo glatko imamo i par savjeta za vas. Kod ove salata tjesteninu probajte kuhati malo više, tako da bude za nijansu više nego al dente. Tako da ona bude mekanija kada se ohladi.

Naravno, provjerite na pakiranju koliko se inače kuha i isprobavajte ju tijekom kuhanja, a da se ne prekuha ili da ne bude pretvrda.

Ovo vjerojatno već znate, ali nije na odmet ponoviti; trebate pustiti tjesteninu da se ohladi prije nego ju miješate s drugim komponenata.

Uvijek imajte negdje spremljeno začinsko bilje koje stavljamo na salatu na kraju kao ukras. Salata zbog njih bude svježija, a izgleda bolje i ukusnije.

Naravno, konstanto tijekom pripreme sve kušajte i prilagođavajte ukuse kako vama najviše odgovaraju.

Recept je promjenjiv, dakle možete eksperimentirati sa sastojcima i ukusima. Uvijek možete dodati još povrća i začina, ili naravno ukloniti neke koji vam možda ne odgovaraju.

 

Brojne su mogućnosti

Iako je nama ovaj recept savršen, uvijek postoji mogućnost prilagodbe. Npr. ako želite vegansku inačicu onda samo umjesto feta sira ubacite možda masline ili nešto drugo što vam odgovara. Isto tako možete koristiti i bezglutensku tjesteninu, pa čak i kvinoju umjesto tjestenine.

Isto tako, možete koristite neku drugu vrstu sira, recimo mozzarelu, druge začine, ubaciti malo špinata i mijenjati omjere i sl.

Treba vam samo malo mašte, ideje i kreativnosti!

 

Recept za svježu mediteransku salatu sa tjesteninom

Vrijeme za pripremu i vrijeme za kuhanje je cca 25 min


Potrebni sastojci

  • 300 grama nekuhane tjestenine  (preferiramo fusilli tjesteninu)
  • 200 grama prepolovljenih cherry rajčica
  • 150 grama ocijeđenog kuhanog slanutka
  • 1 šalica rikule
  • 150 grama svježih krastavaca
  • 150 grama feta sira (sitno namrvljen)
  • 1 šalica listova bosiljka (natrgan na sitne komadiće)
  • 50 grama šalice mljevenog peršina
  • pola šalice nasjeckane metvice
  • 50 grama prženih pinjola

 

Sastojci za dresing

  • četvrt šalice ekstra djevičanskog domaćeg maslinovog ulja
  • 3 žlice svježe cijeđenog limunova soka
  • 1 žličica senfa
  • 3 mljevena češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica Herbes de Provence začina (ružmarin, timijan, čubar, origano, lovorov list, bosiljak)
  • četvrt žličice mljevene crvene paprike
  • tri četvrt žličice morske soli

 

Procedura

  1. U veliku posudu stavite vodu i sol te zakipite. Stavite tjesteninu i kuhajte dok ne budue malo jače al dente. Provjerite upute na pakiranju i svako provjeravajte kako nebiste prekuhali tjesteninu.
  2. Pinjole popržite kratko na tavi bez masnoća ili zagrijte pećnicu i stavite ju na 180 stupnjeva Celzijevih pa u nju stavite pinjole na maksimalno 10 minuta. Pinjole trebate povremeno pomiješati kod termičke obrade.
  3. Za izradu preljeva pomiješajte domaće maslinovo ulje, sok cijeđenog limuna, senf, češnjak i začine. Kada kušate ovaj preljev on je biti malo snažnijeg okusa, ali naravno kada se stavi na salatu taj okus se ublaži.
  4. Kuhanu tjesteninu trebate pažljivo ocijediti i zaliti s malo maslinovog ulja kako ne bi bilo ljepljivo. Ona se mora hladiti na sobnoj temperaturu, nemojte ju toplu stavljati u hladnjak. Kada se dovoljno ohladi onda su stavite u istu zdjelu sa drugim sastojcima i sve pomiješajte. Začinite po želji i prelijte sa dresingom.

Preostaje vam još jedino salatu ukrasiti prema želji i servirati. Ovaj recept će oduševiti vas i vaše goste.

P.S. svakako provjerite i naše recepte za zdravu salatu od tune i prefinu salatu od slanutka. Dobar tek!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.