Savjeti i ideje za održavanje zdravog tijela

Savjeti i ideje za održavanje zdravog tijela

Mnogi od nas pretpostavljaju kako će naše ciljeve za razinu fizičke kondicije biti teško ili nemoguće postići. Ipak, to ne mora biti teško ili bolno. S nekoliko promjena u vašem životu, moguće je ostvariti sve svoje kondicijske ciljeve!

 

Mislite li da ste previše zauzeti da biste ostali u formi?

Razdvojite trening na dvije odvojene rutine! To ne znači da morate trenirati više – samo polovinu treninga svaki put. Ako obično provedete 60 minuta na trkačkoj stazi, zakažite pola sata vremena za stazu, a  30 minuta za ostale vježbe kasnije. Vježbanje u teretani možete podijeliti na jedan trening u teretani i jedan na otvorenom, naročito ako dva izleta u teretanu ne odgovaraju vašem dnevnom rasporedu.

Maksimizirajte svoje rezultate varirajući svoje aktivnosti.

Možete trčati nasipom ili po obližnjoj planini/brežuljku umjesto da koristite stazu. Razlike koje tijelo doživljava s trčanja uz brdo na trčanje po pločniku može pokazati različite i bolje rezultate. Korištenje različitih vrsta vježbi može pomoći tijelu da se ne navikne na samo jednu vrstu, tako da možete nastaviti gubiti kilograme.

Ne biste trebali biti zabrinuti ako stvarno ne želite trčati ili hodati. Vožnja bicikla također je odličan način za vježbanje. Vožnja bicikla je zabavna, jeftina alternativa za vaše svakodnevne aktivnosti koje se i dalje fokusiraju na vježbe. Ako putujete na posao oko 5 km, to bi moglo potrajati 15 minuta ili manje, a budući da ćete se morati vratiti biciklom kući, dobili ste dva treninga u jednom danu!

 

Redovito mijenjajte svoju rutinu vježbanja

Na taj način učinit će vam kondicijski plan manje dosadnim, pomoći u održavanju motivacije za svakodnevno nastavljanje vježbanja. Vaši mišići također pokazuju zastoj u razvoju kada se naviknu na određeni položaj ili rutinu i počnete manje ostvarivati ​​koristi od vježbanja.

Radite na jačanju bedara kako biste bolje zaštitili koljena. Smješten iza zgloba koljena, rastrgani ligament vrlo je česta ozljeda u sportu. Obavezno zagrijavajte i vježbajte zglobove, koljena, kao i potkoljenice kako biste spriječili da vam se to dogodi. Takve stvari možete učiniti pomoću istezanja nogu i traka za vježbanje noge.

Možete održavati ubrzani metabolizam i uz to ostati motivirani radeći lagane vježbe dok gledate TV. Prilagodite se pauzama za vježbe ili napravite neku šetnju u mjestu kada budu reklame. Čak možete raditi i s malim utezima dok sjedite na sofi. Uz to nastavite tražiti nove načine za uključivanje dodatnog malo vježbanja.

Imati snažne mišiće trupa vrlo je važno. To će pomoći u gotovo svakoj vašoj vježbi. Da biste izgradili jači trup, usredotočite se na vježbe trbušnjaka. Osim toga, trbušnjaci pomažu u poboljšanju raspona pokreta vašeg tijela. Ovim ćete primijetiti poboljšanje u izgledu vašeg trbuha. No, česta je zabluda da je svakodnevno vježbanje trbušnjaka dobra ideja. Zapravo, ovo nije idealna praksa za ovu mišićnu skupinu. Vaši trbušni mišići slični su drugim mišićima i zahtijevaju redoviti odmor kako bi rasli. Trebali biste pokušati dati 2 do 3 dana odmora između svojih abdominalnih vježbi.

Održavajte stalan tempo ako vozite bicikl. Ako brže pedalirate, više ćete se umoriti. Držeći stalni tempo povećat ćete svoju izdržljivost i izbjeći da se umorite. Također, ovaj tempo može vam pomoći da osjetite kada dođe do ozljede, tako da ne naprežete i ne opterećujete mišiće.

 

Osjećajte se ugodno

Ako se želite osjećati ugodno dok vježbate, svakako kupite adektvatnu opremu, recimo neke tenisice koje vam odgovaraju i u kojima se osjećate dobro. Tražite li svoj savršeni par tenisica za vježbanje, kupujte navečer; u ovo doba dana vaša su stopala najveća. Provjerite ima li između velikog nožnog prsta i ruba tenisice najmanje 2 cm slobodnog prostora. Trebali biste moći pomicati nožne prste.

Vaš program će se razlikovati ovisno o krajnjim ciljevima, stoga smislite kakve rezultate tražite prije početka programa.

Npr. što se tiče vježbanja s utezima, teže utezi su ključ za izgradnju veće mišićne mase. A kako biste oblikovali ruke, napravite više ponavljanja lakših utega, što će pomoći u oblikovanju.

Kad trčite, prisilite se na duboke, pročišćavajuće udahe. Potrebe za kisikom povećavaju se tijekom vježbanja, stoga je važno doći do puno zraka uzimanjem dubokih udisaja koji uzrokuju da vam se želudac diže prilikom udisaja. To također može povećati vaš kapacitet pluća.

 

Za kraj

Pokušavate li razviti noge za kojima će se svi okretati? U tom slučaju obavezno uvrstite i sjedeće podizanje noge u vašu rutinu. Vaši nožni mišići podijeljeni su u dva različita segmenta (gornji i donji), tako da je najbolje koristite različite vježbe za svaki segment a kako biste dobili najbolje rezultate.

Ako vas popis izgovora, kao npr. pranje znojnog rublja, sprečava da vježbate, pokušajte za početak barem kratko izdvojiti određeno vrijeme za vaše fitness aktivnosti. Nakon što završi dan, trebali biste odlučiti je li vrijedilo ili ne. Vjerojatno ćete otkriti kako je!

P.s. provjerite i kako možete smanjiti veličinu trbuha.