Evo kako se koristi PayPal – najpopularniji online način plaćanja

kako koristiti paypal

Paypal je danas jedan od najpopularnijih načina plaćanja na internetu i vjerojatno ne postoji puno ljudi na svijetu koje nije čulo za njega.

Zapravo, činjenica je da ga je više osoba koristilo za slanje ili primanje novca putem interneta nego bilo koji drugi način.

A zašto je to tako?

Zato jer Paypal omogućuje jednostavan način prijenosa sredstava, a isto tako ima zanimljivih funkcionalnosti koje se svakodnevno koriste kao npr. to što omogućuje korisnicima postavljanje ponavljajućih plaćanja za stvari poput pretplata.

Pa krenimo redom.

Ukratko:

  1. Ako prodajno mjesto ima oznaku PayPal
  2. Kod plaćanja trebate se samo prijaviti na PayPal
  3. Zatim potvrditi plaćanje i to je to

Kako se koristi PayPal?

Evo i koji je osnovni način, odnosno osnova funkcionalnost zbog koje korisnici najčešće i koriste PayPal. Ustvari, nakon što aktivirate PayPal račun korištenje je vrlo jednostavno i možemo ga sažeti u tri koraka:

1. PayPal oznake na web stranicama

Kada uočite oznaku PayPal na prodajnom mjestu onda znate da tu možete kupovati uz pomoć PayPal-a. On na neki način predstavlja određenu sigurnost kod kupovine, a isto tako se koristi na stotinama tisuća web stranica te raznih aplikacija. Ta oznaka ili gumbić omogućuje da kupujemo izravno kroz naše računalo, laptop, tablet, mobitel i sl…

2. Prijava (log in) na PayPal račun

Velika prednost korištenja je što kada želite platiti na nekom prodajnom mjestu nećete upisivati podatke s vaših kreditnih kartice ili ispunjavati bilo kakve obrasce.

Jedino što trebate učiti jest prijaviti se (ulogirati) na vaš PayPal račun na koji vas prodajno mjesto automatski preusmjerava kod kupovine. Dakle, u principu samo se trebate prijaviti sa svojim podacima, najčešće adresom e-pošte i zadanom  lozinkom, a kako biste dovršili proces kupovine.

3. I to je to!

I na taj način vaša kupovina je obavljena.

A znate što je još dobro?

To što se ne trebate previše brinuti jer ako vaša narudžba slučajno ne stigne ili na neki drugi način ne bude ispunjena PayPal ima i sustav zaštite kupaca gdje možete dobiti povrat novaca ako prodavač ne ispuni svoj dio obaveza (1).

Hmm… Ok, a što je to PayPal?

Najjednostavnije pojašnjeno – PayPal je servis za online plaćanja.

Ovaj popularni servis je osnovan 1998. godine kao jedna od prvih usluga koja je ljudima omogućila slanje novca online putem. On je zapravo postao PayPal spajanjem dva poduzeća Confinity i X.com (2).

Zasigurno već i sami znate od tada se razvio u jedan od najvećih (vjerojatno najveći) svjetskih procesora plaćanja. Određeni izvori sugeriraju da on danas obrađuje više od 1 trilijun dolara plaćanja svake godine (3).

Prema dostupnim informacijama tijekom ove godine PayPal će preseliti svoje sjedište iz San Josea koji se nalazi u Kaliforniji u San Francisco (4). Ova odluka dolazi nakon što je tvrtka objavila određene poslovne planove za daljnje širenje na nova tržišta poput Kine i Indije.

Dakle, da zaključimo, za što ćemo ga uglavnom koristiti?

Kao što smo već istaknuli PayPal možete koristiti za slanje i primanje sredstava te online plaćanja na web shopovima. To možete učiniti koristeći gotovo sve dostupne uređaje (računala, laptopi, mobiteli, tableti i sl.) i to kroz razne preglednike ili PayPal mobilnu aplikaciju.

Kako kupovati preko Amazona u Hrvatskoj?

I zbog čega je uopće dobro koristiti PayPal?

Odmah nam je jasno kako postoji nekoliko vrlo čvrstih razloga zašto biste trebali razmisliti o korištenju PayPala kao opcije za online plaćanje.

  • Prvo i osnovno: vrlo jednostavno je registrirati se, aktivirati i koristiti PayPal.
  • Drugo: on je siguran za korištenje i ima program zaštite kupaca.
  • Treće: za većinu korisnika on je besplatan za korištenje, odnosno nema mjesečnih naknada ili naknada kada nešto kupujete. Postoje nakade u slučaju primanja, slanja ili povlačenja novaca.
  • Četvrto: ima ogroman broj korisnika koji raste iz dana u dan.
  • I peto za kraj: to je valjda najbrži način za plaćanje bez nepotrebnog unosa osobnih podataka na prodajnim mjestima.

Slobodni smo zaključiti kako se PayPal smatra vrlo sigurnim i praktičkim načinom za plaćanja putem interneta. Možete obavljati plaćanja putem svog bankovnog računa, kreditne kartice, debitne kartice ili određenih prepaid kartica.

Uz to često i slučaj da dobijemo neku uplatu ili povrat na PayPal račun, pa možemo vrlo lako i brzo ta novčana sredstva prebaciti na našu karticu i račun.

Može li bolje i jednostavnije?


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.