Koliko dugo se kuha brokula za savršenu teksturu i okus?

kuhana brokula

Ovdje možete saznati koliko dugo treba kuhati brokulu kako biste napravili ukusno i hranjivo povrće s blago hrskavom teksturom.

Brokula je lagan i zdrav prilog za čiju pripremu je dovoljno svega nekoliko minuta. Kuhanje je jedan od najboljih načina pripreme brokule, jer joj daje svježu notu i nježnu teksturu, a istodobno potiče njezine jedinstvene okuse.

Kod kuhanja brokule važno je zapamtiti kako prvo treba prokuhati stabljike, a zatim naknadno dodajte cvjetove. Ovakav postupak je dodatno osiguranje da se svaki dio brokule idealno skuha.

Brokula je izrazito bogata dijetalnim vlaknima i proteinima, zajedno s ostalim kvalitetnim hranjivim sastojcima.

Pored toga brokula ima jako malo kalorija. Iako je kuhanje brokule jedan od najlakših načina kako ju možete pripremiti, ostale opcije uključuju;

  • kuhanje na pari
  • pečenje u tavi
  • pirjanje
  • pečenje na roštilju

I naravno, opće poznato je kako kuhana brokula može biti odličan prilog za mnoga jela.

 

Kako pripremiti brokulu za kuhanje?

Prije svega nabavite svježu brokulu svijetle tamnozelene boje, izbjegavajući staru brokulu koja zna imati smeđe mrlje na sebi.

Takva svježa sirova brokula možete stajati u hladnjaku do četiri dana.

Vrlo je važno dobro očistiti brokulu prije korištenja. Najbolje ju je temeljito isprati u vodi ili u smjesi voda i octa. Smjesu vode i octa pripremite u omjeru 1:3, dakle jedna žlica octa i tri žlice vode.

Namakanje brokule u toj smjesi oko do pet minuta osigurat će uklanjanje nečistoća i eventualnih insekata. Nakon toga ju izvadite iz smjese i dobro isperite pod vodom.

Cvijet brokule odvojite od stabljike i narežite na veličine jednog zalogaja.

Odrežite listove sa stabljike, ogulite kožu i skratite zadnjih dva centimetra. Nakon toga stabljiku narežite na tanke ploške prema želji.

Sve ovo bilo bi dobro napraviti 30-40 minuta prije nego ćete staviti brokulu u kipuću vodu. Dobro je da pripremljena brokula odstoji to vrijeme.

Zadnja istraživanja pokazuju kako bi idealno vrijeme bilo čak 90 minuta jer bi to značajno utjecalo na povećanje razine sulforafana, za koji pak istraživanja zaključuju da pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi i može imati antikancerogena svojstva.(1)

 

Koliko kuhati brokulu?

Točno vrijeme kuhanja znatno ovisi o vašem osobnom ukusu, ali i o veličini povrća. Bitno je znati kako se brokula brzo kuha i kako je ključno kuhati odvojeno stabljike i cvjetove.

  1. Stabljici ipak treba malo više vremena kako bi se skuhala.
  2. Vodu, u koju ste prethodno dodali prstohvat soli, zakipite u loncu na jakoj vatri.
  3. U kipuću vodu prvo trebate dodati stabljike i kuhati ih otprilike 2 minute.
  4. Nakon toga trebate dodati i cvjetove koje kuhate otprilike 3 minute.
  5. Oni bi trebali omekšati što znači da je kuhanje gotovo. Želite li da dodatno omekša onda kuhajte dodatnih 2 minute.

Točno vrijeme kuhanja ovisi o veličini komada koje ste stavili u vodu i vlastitim preferencijama.

U principu vjerojatno nikad ne biste trebali kuhati dulje od 10 minuta, a naročito s obzirom na činjenicu da što dulje kuhate brokulu to više kvalitetnih nutrijenata ona gubi. (2)

Ugasite vatru i procijedite brokulu pomoću cjedila.

Dobro je kuhanu brokulu staviti odmah u posudu s hladnom vodom. To će osigurati najbolju teksturu i lijepu zelenu boju.

Za kraj dodajte soli i papra prema želji te poslužite s kriškama limuna.

 

Korisni savjeti za bolje kuhanje

=> Brokula kao dio salate? Želite li brokulu koristiti u salati onda je dobra opcija blanširati, a ne kuhati.

=> Kako kuhati brokulu u mikrovalnoj pećnici? U posudu koja je sigurna za mikrovalnu pećnicu dodajte unaprijed pripremljene cvjetove brokule i ulijte 3 velike žlice vode. Pokrijte poklopcem i kuhajte u mikrovalnoj pećnici 3 minute na visokoj temperaturi. Provjerite je li brokula dovoljno kuhana. Uključite mikrovalnu dodatnih minutu ili dvije ako je potrebno.

=> Koliko dugo brokula može stajati u vašem hladnjaku? Svježa brokula može stajati u hladnjaku otprilike do četiri dana. Okus i svježina nakon tog vremena drastično opada.

 

I na kraju

Ovo povrće je često na našim stolovima i vjerojatno omiljeno povrće mnogih obitelji. Nije ni čudno, s obzirom na broj kalorija, kvalitetu hranjivih sastojaka, okus i vrijeme pripreme.

Brokula se jako brzo kuha stoga valja pripaziti da ju ne prekuhamo. Ukoliko ju prekuhamo može biti kašasta. Naravno, želite li kuhati brokulu za bebe ona je bolje da ona bude mekša.

Brokulama možete ponekad dodati maslac ili sir kako bi joj dali dodatni okus i miris.

Ako imate brokulu u vašem domu, onda pripremite opremu i krenite u spremanje vašeg omiljenog povrća koji bi trebao biti dio vašeg tjednog plana prehrane.

S obzirom na okus i vrijeme potrebno za pripremu nema razloga da to zaista ne bude tako!


Ostavi komentar

Prije ostavljanja komentara pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.