Početna Prehrana Palenta kalorije, nutritivne vrijednosti, da li deblja…
Prehrana

Palenta kalorije, nutritivne vrijednosti, da li deblja…

Podijeli
palenta
Podijeli

Palenta (kukuruzna krupica) može biti ukusno jelo samo za sebe, ali i zanimljiv dodatak drugim jelima, a najčešće su to jela od mesa ili povrća.

Najzanimljivija je zbog svoje hranjivosti i jako brze pripreme. Zbog toga može biti odličan izbor za doručak ili međuobrok , a i jer se lagano može kombinirati s drugim namirnicama.

U nastavku provjerite koliko kalorija ima palenta, a ovisno o proizvođaču i vrsti.

Ukratko:

  • 100 grama palente ima od 335 do 360 kalorije, ovisno o proizvođaču i vrsti
  • Palenta je odličan izvor ugljikohidrata, a sadrži vrlo malo masti i šećera
  • Neće vas udebljati ako je dio zdrave i balansirane prehrane

 

Prikaz broja kalorija i nutritivnih vrijednosti na 100 g palente različitih proizvođača

Ovdje smo naveli najpopularnije odabire palenti i njihove nutritivne vrijednosti (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10).


Zlato Polje Palenta

  • Kalorije: 335 kcal
  • Ugljikohidrati: 71,5 g
  • Masti: 1,0 g
  • Bjelančevine: 8,0 g
  • Vlakna: 7,0 g

Franck Palenta

  • Kalorije: 360 kcal
  • Ugljikohidrati: 80,9 g
  • Masti: 0,7 g
  • Bjelančevine: 7,6 g
  • Vlakna: /

K Plus Kukuruzna krupica

  • Kalorije: 348 kcal
  • Ugljikohidrati: 78,76 g
  • Masti: 0,29 g
  • Bjelančevine: 7,68 g
  • Vlakna: /

Zlato polje Bio Krupica kukuruzna

  • Kalorije: 335 kcal
  • Ugljikohidrati: 71,5 g
  • Masti: 1,0 g
  • Bjelančevine: 8,0 g
  • Vlakna: 7,0 g

Pohit kukuruzna krupica

  • Kalorije: 337 kcal
  • Ugljikohidrati: 76 g
  • Masti: 0,6 g
  • Bjelančevine: 7 g
  • Vlakna: 4 g

Ekozona Kukuruzna krupica

  • Kalorije: 350 kcal
  • Ugljikohidrati: 74 g
  • Masti: 3 g
  • Bjelančevine: 7,6 g
  • Vlakna: /

Izidor Bijela palenta

  • Kalorije: 352 kcal
  • Ugljikohidrati: 78,6 g
  • Masti: 0,9 g
  • Bjelančevine: 7,22 g
  • Vlakna: 0,3 g

Palenta Organska instant integralna kukuruzna

  • Kalorije: 360 kcal
  • Ugljikohidrati: 68 g
  • Masti: 4 g
  • Bjelančevine: 7,5 g
  • Vlakna: /

Palenta – Instant integralna kukuruzna

  • Kalorije: 355 kcal
  • Ugljikohidrati: 69,01 g
  • Masti: 3,24 g
  • Bjelančevine: 8 g
  • Vlakna: /

DM Bio Polenta Maisgrieb

  • Kalorije: 344 kcal
  • Ugljikohidrati: 74 g
  • Masti: 0,8 g
  • Bjelančevine: 7,7 g
  • Vlakna: 4,8 g

palenta kalorije na 100 g

Kako se palenta priprema?

Sadržaj vrećice polagano usipavajte u vrelu vodu. Prije toga u vodu možete dodati soli i masnoće prema želji.

Omjer palente i vode je 1:3 ili 1:4, a to ovisi o namjeni palente i vašoj željenoj gustoći.

Potrebno je stalno miješati, a dovoljno je kuhati od 2 do 4 minute, ovisno o točnim preporukama proizvođača.

 

Deblja li palenta?

Palenta je bogata složenim ugljikohidratima koji pomažu u osjećaju dulje sitosti, no ipak nije previsok u kalorijama. (11)

Zbog toga, i činjenice kako sadrži male količine šećera i masti, palenta sama po sebi vas neće udebljati.

Dapače, uključite li ju u vaš zdrav i balansirani plan prehrane može vam pomoći i da topite višak tjelesne mase.

No, valja imati na umu kako ostale namirnice s kojima servirate palentu kao obrok mogu znatno utjecati na ukupan broj kalorija.

 

Zaključak

Što se cijene tiče, ovisno o vrsti palente i naravno prodajnom mjestu, može se pronaći već za 5kn za pola kilograma.

Palenta je zanimljiva namirnica koja ima dobre količine ugljikohidrata, proteina i vlakana, a istovremeno nema puno šećera niti masnoća.

Ovisno o vrsti i proizvođaču na 100 grama u pravilu može imati od 335 pa sve do 360 kalorija.

Zbog jednostavnosti i brzine pripreme isto tako je dobra zamjena za priloge kao npr. krumpir, rižu ili tjesteninu.

Provjerite i ovo:

Podijeli

Ostavi komentar

Odgovori

Prije komentiranja pročitajte Pravila komentiranja i propise unutar čl. 94 Zakona o elektroničkim medijima.

Slični članci

Koliko kalorija ima losos?

Losos je jedno od najpoznatijih riba, posebno po svom specifičnom okusu, nježnoj...

Koliko kalorija imaju mlinci?

Kada razmišljam o tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, onda mi na pamet često padnu...

Kraljica ribe: evo zašto srdela zasluženo nosi tu titulu

Srdela se često naziva “kraljicom ribe” zbog niza razloga koji uključuju njenu...

Znamo zašto se kruh mrvi i kako to spriječiti

Kruh je jedan od najosnovnijih i najomiljenijih prehrambenih proizvoda u svijetu, a...

Evo zašto se kvari kiseli kupus

Kiseli kupus može se pokvariti zbog neadekvatne higijene, pogrešne temperature, izlaganja zraku,...

Jednostavni vodič: što kuhati za puno ljudi?

U susret organizaciji većih okupljanja, bilo da se radi o obiteljskim proslavama,...

Slatko vrhnje i vrhnje za šlag: je li isto i znate li koja je razlika?

Kada je Auguste Escoffier, otac moderne francuske kuhinje, rekao: “Dobar kuhar je...

Koji dio teletine je najbolji za pečenje? Evo što savjetuju iskusne domaćice

Ako ste početnik u kuhinji, priprema teletine će vam se vjerojatno činiti...